Wat was de datum van de eerste dag van jouw laatste menstruatie?

Jouw cyclus lengte in dagen:

Vul jouw mailadres in om wekelijks op de hoogte te blijven van de voortgang van jouw zwangerschap

Ik geef toestemming aan zozwanger om wekelijks een mail met informatie over de voortgang van mijn zwangerschap te sturen.

Zwangerschap

Prenatale vaderschapstest, hoe werkt dat?

Het kan voorkomen dat je zwanger bent, maar even niet zo goed weet wie is de vader van mijn ongeboren kind. Super lastige situatie, die je erg onzeker kan maken. Als je graag wilt weten wie de vader is van je kind, dan kun je een prenatale vaderschapstest laten uitvoeren. Tegenwoordig kan dit vrij makkelijk en is de test niet-invasief. Zo kun je zonder je kindje te beschadigen of in gevaar te brengen al vroeg in de zwangerschap achterhalen wie de papa is.Wat is een prenatale vaderschapstest?

Een prenatale vaderschapstest, is een DNA-test die je kunt afnemen tijdens en na je zwangerschap om te bepalen wie de vader van je kind is. Voorheen kon dit alleen met:

  • Een vruchtwaterpunctie: Er wordt dan met een dunne naald wat vruchtwater uit de baarmoeder afgenomen.
  • Of met een vlokkentest. Er wordt via de vagina met een tangetje wat weefsel weggehaald bij de baarmoederwand.

Beide testen zijn betrouwbaar, maar invasief. Ze moeten uitgevoerd worden door een gynaecoloog in het ziekenhuis en er kunnen bijwerkingen optreden zoals bloedverlies, buikpijn, buikkrampen, lekken van vruchtwater en het kan de kans op een miskraam vergroten.

Tegenwoordig is er een veilige en niet-invasieve prenatale vaderschapstest. Er is geen ingreep nodig en het kindje lijdt er helemaal niet onder. Het enige wat gedaan moet worden, is dat de moeder wat bloed afgeeft en de vader wat wangslijmvlies afneemt. Uit het bloed van de moeder wordt het DNA van de baby afgeleid en vergeleken met die van de vader.

De test kan afgenomen worden vanaf de 9de week van je zwangerschap en is 99,99% betrouwbaar!

Hoe werkt een prenatale vaderschapstest?

Je geeft op bijvoorbeeld de website van vaderschapstest.nu aan dat je graag een prenatale vaderschapstest wilt uitvoeren. Vervolgens krijg je een pakket thuis opgestuurd. Dit pakketje bevat instructies over hoe je de test kunt uitvoeren. De moeder moet bloed laten afnemen. Dit kun je doen bij de huisarts, verloskundige of prikpost. De vader kan zelf het wangslijm afnemen. Een koerierdienst komt het pakketje weer bij je ophalen en brengt deze naar een laboratorium. Binnen 8 tot 10 werkdagen ontvang je de uitslag.
DNA test vader

Prenatale vaderschapstest huisarts

De prenatale vaderschapstest is niet verkrijgbaar via de huisarts. Wel kun je bij de huisarts een afspraak maken om je bloed te laten prikken. Je kunt een vaderschapstest tijdens zwangerschap hier bestellen.

DNA test zwangerschap prijs

Een prenatale vaderschapstest is niet heel goedkoop, dus je moet er wel wat voor over hebben. Wat de kosten precies zijn, is afhankelijk van het bedrijf dat je inschakelt. Soms is de prijs vanaf €1400,-. Bij anderen begint de prijs vanaf €1249,-. Deze prijs geldt voor als je de test wilt afnemen voor jouw gemoedsrust. Moet je de test afnemen om rechterlijke redenen bijvoorbeeld omtrent voogdijschap, alimentatie of erfenis, dan komt er €99,- bij.

Prenatale vaderschapstest vergoed

Wanneer je een prenatale vaderschapstest laat uitvoeren zonder medische aanleiding, wat dus waarschijnlijk bij jou het geval is, dan wordt de test niet vergoed door de zorgverzekering. Er zijn een paar verzekeringsmaatschappijen waarbij je jezelf aanvullend kunt verzekeren voor genetische testen. Dit moet je zelf aanvragen in december/januari bij het afsluiten van de verzekering.

zwangerschapscursus promo