“babydeals
Zwangerschap

Je haren verven als je zwanger bent! Wel of niet doen?

Bij veel zwangere vrouwen staat dit op het lijstje van “te doen tijdens het zwangerschapsverlof“. Even heerlijk naar de schoonheidsspecialiste of de kapper. Genieten van de rust en de tijd voor jezelf, zo lang het nog kan. Maar ga je naar de kapper om je haren te knippen? Of ga je toch voor verven, en mag dat eigenlijk wel? Ik zocht het voor je uit; mag je jouw haren verven als je zwanger bent?

smartphoto banner

Is haren verven als je zwanger bent schadelijk voor de baby?

Zoals voor heel veel dingen heeft het RIVM regels op gesteld, zo ook voor haarverf. Samengevat komt het er op neer dat de producenten van haarverf ervoor moeten zorgen dat de verf veilig is. De verf moet gemaakt worden van producten die niet schadelijk zijn voor alle gebruikers. Dus ook voor zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven.

Als je in Europa haarverf koopt van een een normaal (huis)merk in een gewone winkel zou je deze dus veilig moeten kunnen gebruiken. Ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Gaat het haren verven wel goed als je zwanger bent?

Dat is fijn, tegenover je baby hoef je je dus niet schuldig te voelen als je de kwast in je haren zet. Maar dan het volgende dilemma. Want pakt de verf wel goed als je zwanger bent?

Het kan zo zijn dat bepaalde kleurkarakters sneller doorslaan dan je normaal gewend bent. Dat kan ervoor zorgen dat goudtinten je haren sneller gelig of oranje maken. Ook een askleur kan ervoor zorgen dat je haar wat blauwig of grijzig lijkt. En kleuren waar tonen van violet inzitten kunnen blauwig of paarsig uitpakken.

nutricia actie banner

Waar deze veranderingen precies door komen is niet helemaal bekend. Maar waarschijnlijk heeft dit te maken met, het zal ook eens niet, zwangerschapshormonen. Ook hebben veel zwangere vrouwen last van vetter haar. Dit kan ervoor zorgen dat de haarverf gaat branden op de hoofdhuid. Terwijl je daar anders misschien helemaal geen last van hebt.

Wel of niet doen?

Voor je baby kan het dus totaal geen kwaad om je haar te verven. Maar het kan dus wel zo zijn dat de kleur anders uitpakt dan je zou willen. Daarom is het wel verstandig om een professional je haar te laten kleuren en niet thuis aan de slag te gaan.

Wat wel een dingetje kan zijn is de geur. Vaak heeft haarverf een behoorlijk sterke geur. Als je zwanger bent kan je hier goed misselijk van worden.

Merk je dat je lichaam meer allergische reacties heeft tijdens je zwangerschap? Dan is het raadzaam te wachten met verven. Het kan gebeuren dat je een allergische reactie krijgt op de haarverf.
Ben je bang dat je hoofdhuid gaat branden of dat de kleur niet wordt zoals je graag zou willen? Wacht dan lekker tot na de bevalling. Om ervoor te zorgen dat het grootste deel van je hormonen weg zijn, kan je dan het beste nog drie maanden wachten.

Je haren verven als je zwanger bent zou dus geen probleem moeten zijn. In ieder geval doe je er je baby geen kwaad mee, en dat is natuurlijk het meest belangrijk. Maar als je zeker wilt weten dat je niet ineens met paars of blauw haar rond moet lopen, kan je misschien beter nog even wachten.
Ook wel fijn, kan je lekker even bijkomen zonder baby. Een momentje voor jezelf. Er zijn vast genoeg opa’s en oma’s die op willen passen. En als je dan voor je naar huis gaat meteen een nieuwe afspraak in plant, zorg je in ieder geval voor voldoende me-time 😉

smartphoto banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!