prenatalbanner sale
Peuter

Angst door magisch denken en de fantasie van een peuter

Voor peuters lopen werkelijkheid en fantasie nogal door elkaar. Wat ze zien is werkelijkheid, althans, dat denken ze. Maar die fantasiewereld kan voor een peuter ook best wel eens spannend en eng zijn. Hoe ga je om met angst door magisch denken van een peuter?

banner winkelpromo

Magisch denken, wat is dat?

Kleine kinderen maken nog geen onderscheid tussen wat echt is en wat nep is. Wat je kindje op televisie ziet is voor hem waarheid. De verhalen die jij aan je kindje voorleest zijn voor hem waarheid. Sinterklaas? Die is echt. Vliegende teddyberen in een tekenfilm? Ook die zijn echt.

Maar wat er allemaal in de echte wereld gebeurd, is voor een peuter soms maar lastig te begrijpen. Termen als “het hele huis staat op zijn kop” of “alle neuzen dezelfde kant op” zal een peuter heel letterlijk nemen. Om alles om zich heen te kunnen begrijpen, zal een peuter zijn fantasie gebruiken. En dus zal hij ook verbanden gaan leggen die niet kloppen.
Angst door magisch denken en de fantasie van een peuter

Een goed voorbeeld voor angst door magisch denken is het putje in de douche of in het bad. Veel kindjes vinden dat maar een eng ding, omdat ze denken dat ze worden doorgespoeld als de stop eraf gaat. Als je peuter een jaar of drie is, kan hij bang worden door zijn eigen magische denkwijze.

Maar ook voor alledaagse dingen zoals een overvliegend vliegtuig, een hond die aan komt rennen of een lift. Dit zijn voorbeelden van onverwachte bewegingen en geluiden, maar ook ongrijpbare dingen, zoals die lift.

Lees ook: Kan een peuter liegen en wat als je een peuter op een leugen betrapt? Hoe ga je daarmee om?

Veelvoorkomende angsten bij een peuter

De meeste kinderen zijn ergens bang voor als ze tussen de 3 en de 5 jaar oud zijn. Spoken of monsters in de kledingkast, enge schaduwen op de muur, een spin onder de deken. Alles wat je kindje op tv ziet, in verhalen hoort of in boeken leest, kan hij ineens meenemen in zijn angsten. De fantasiewereld van een peuter waarin alles kan is aan de ene kant heel leuk, maar stiekem ook best een beetje eng.

prenatal extra korting banner

Tips hoe om te gaan met angsten door magisch denken

Het is heel belangrijk dat je de angsten van je peuter serieus neemt. Lach het niet weg en zeg niet klakkeloos dat het onzin is en dat spoken niet bestaan. Denk met je kindje mee en probeer een oplossing te zoeken.

Zitten er monsters onder het bed? Kijk dan samen met een zaklamp of er echt iets onder het bed zit. Denkt je kindje dat er iets in de kast zit? Doe de deur open en jaag de spoken weg! Je kunt een flesje vullen met water en er speciale ‘anti monster spray’ van maken. Zorg er wel voor dat je de angst van je peuter niet groter maakt.

Ook een nachtlampje en de deur op een kier kan helpen. Net als een opgeruimde kamer, wamt een rondslingerende knuffel op de grond kan in het donker ineens heel iets anders lijken. Net als druk behang. Zorg voor een vast bed ritueel en een beschermknuffel. Of verzin samen waar je peuter graag over wil dromen. Lees hier wat tips als jouw peuter met het licht aan wil slapen! of een enge droom heeft.

Angsten door magisch denken en de fantasie van een peuter duren vaak niet zo lang. Als je kind een jaar of 6 is, kan hij een stuk verder denken. Op die leeftijd begrijpen ze beter wat echt is en wat niet. Dus houd vol en neem je peuter serieus als hij ergens bang voor is. Samen met papa en mama is het al een stuk minder eng.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!