header banner hema
Peuter

Wat als je peuter onrustig slaapt?

Sommige kinderen slapen een gat in de dag, je legt ze in bed en hoort ze pas weer als je de volgende ochtend wakker wordt. Maar niet alle ouders zijn gezegend met zulke goede slapers. Want wat doe je als je peuter onrustig slaapt en je moet er ’s nachts vaak uit? Gebruik deze tips!

Wat wordt bedoeld met onrustig slapen?

Eigenlijk zijn peuters soms net grote mensen. Je hebt volwassenen die slapen zodra hun oor het kussen raakt. En ze worden dan ook nog in dezelfde houding wakker de volgende dag. Je hebt ook volwassenen (count me in) die eerst liggen te draaien en te woelen tot ze de goede houding hebben. En vervolgens de hele nacht verder liggen te draaien.

Ik ben vroeger weleens wakker geworden met mijn hoofd op mijn voeteneind, met kussen en al. Maar onder onrustig slapen valt niet alleen het ‘letterlijk’ onrustig zijn, maar ook wakker worden door andere slaapproblemen, zoals enge dromen of andere angsten door magisch denken.
Wat kan je doen als je peuter onrustig slaapt?

Als je peuter een onrustige slaper is, zijn er een aantal tips met dingen die je kunt doen om meer rust te creëren.

 1. Beddengoed

  Er is speciaal beddengoed aat je extra vast kunt instoppen. Het zogenaamde “Tuck-Inn” beddengoed. Aan deze dekbedovertrekken zit een extra stuk wat je aan het matras vast kunt maken. Eigenlijk een soort elastiek wat je ook bij hoeslakens ziet.

  Op deze manier kan je peuter het beddengoed minder makkelijk lostrekken. Fijn dat jij niet iedere ochtend het bed opnieuw hoeft op te maken. Maar ook fijn dat je peuter niet wakker wordt, omdat hij het koud heeft.

 2. verzwaringsdeken banner
 3. Verzwaringsdeken

  Wat ook goed kan werken om je peuter rustiger te laten slapen is een verzwaringsdeken. Dit is (de naam zegt het al) een zware deken die je over het beddengoed heen legt.

  Let er wel op dat je het juiste gewicht en formaat koopt, zoals deze. Het is heel belangrijk dat je peuter zelf onder de deken vandaan kan komen. Lees hier meer tips over een verzwaringsdeken voor je peuter.

 4. kleertjes sale 70
 5. Slaapzak

  Als een kind het koud krijgt, kan hij daar wakker van worden. Daarom kan je er ook voor kiezen om je peuter lekker in een slaapzak te laten slapen. Je hebt slaapzakken voor kleine kinderen tot relatief grote maten, dus jouw peuter past er lekker lang in.

  Wat ik stiekem nog wel eens deed, is het slaapzakje onder het matrasje vouwen. Zo heeft je kindje iets minder bewegingsvrijheid en is de kans groter dat hij rustiger blijft liggen. De kans dat ze er juist agressief van worden is er ook hoor. Bij mij werkte deze truc alleen bij onze oudste dochter.

 6. Bedritueel

  Kleine kinderen gedijen nu eenmaal goed op de 3 R’en, Rust, Reinheid en Regelmaat. Met name Regelmaat is voor bedtijd erg belangrijk voor veel kinderen. Als ze weten wat er gaat gebeuren, brengt dit meer rust en slapen ze beter. Althans, sommige. Zorg dus voor een vast riedeltje: pyjama aan, tandjes poetsen, verhaaltje lezen, liedje zingen, slapen. Zoiets om te voorkomen dat je peuter onrustig slaapt.

Is jouw peuter ook een onrustige slaper? Of ben jij gezegend met een kind dat gewoon lekker rustig het hele klokje rond slaapt? Je hebt er helaas niks over te zegen, maar hopelijk kan je met deze tips je kindje een klein beetje helpen en komen er ooit weer rustige nachten aan.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019