“waterwipes
Opvoeding peuter

Wat als je peuter echt niet luistert? Tips die helpen!

“Nee, pop! Dat mag niet, e- eh! Vies!” Aah, dus ze hoort me wel! Soms heb ik echt het gevoel dat ik net zo goed tegen de muren kan gaan praten. Of gewoon helemaal niets meer kan zeggen. Het lijkt er echt af en toe op alsof mijn dochter totaal niet naar mij luistert. Herkenbaar? Wat als je peuter echt niet luistert? Ik zocht het uit.

Waarom luistert een peuter niet?

Jij denkt misschien dat je kind niet luistert, maar het kan ook zomaar zo zijn, dat jouw peuter je niet hoort! En nu hoef je niet meteen naar de huisarts te rennen voor een gehoortest (mag wel natuurlijk).

Maar denk eerst na over het volgende: hoe vaak roep je vanuit een andere ruimte iets naar je kind? Als jij in de keuken staat en je peuter zit op de bank, hoe weet je dan dat hij je hoort? Of hij je hoort? Niet dus… Als kinderen ergens mee bezig zijn, kunnen ze de hele wereld om zich heen vergeten.
Maar als je kind een opdracht van je krijgt die hij niet snapt, kan hij ook niet reageren. Simpelweg omdat hij niet weet wat hij moet doen.




Tips: Hoe laat je een peuter (beter) luisteren?

Om mee te beginnen: een kind is een kind en kinderen luisteren nu eenmaal niet altijd. Maar er zijn wel een aantal tips om je kindje beter te kunnen laten luisteren.

  1. Maak oogcontact

    Ga dus niet iets roepen vanuit een andere ruimte. Ga naar je kindje toe, maak oogcontact, kom op ooghoogte of raak je kind even aan.

  2. Geef een echt concrete opdracht die je peuter begrijpt

    Maak het niet te lang, vertel niet helemaal tot in detail waarom. Maar zorg wel dat je kind snapt waarom. Als hij stil moet zijn, zeg dan dat zijn zusje slaapt. Zo komt de boodschap beter over.

    Wil je dat je kindje gaat opruimen? Vertel dan duidelijk wat hij moet opruimen, anders is de opdracht te groot en heeft je kind geen idee waar te beginnen.

  3. Laat je peuter herhalen wat hij moet doen

    Heb je gevraagd of hij de duplo in de mand wil doen? Zeg dan ook: “Waar ga je de duplo in doen?” om er zeker van te zijn dat de opdracht duidelijk is.

  4. babyvoeding laag geprijsd banner
  5. Stel alleen een vraag als het antwoord nee mag zijn

    Op veel vragen zijn twee antwoorden mogelijk: ja, of nee. Wil jij dat je kind de tafel dekt? Vraag dan niet “Wil je de tafel dekken?” Want dan is nee een logische reactie. Beter is het: “We gaan zo eten, haal je spullen maar van tafel, dan dekken we samen de tafel.”

  6. Focus op wat je kind wel mag doen

    Dus zeg niet “Je mag niet springen op de bank!” Maar liever “Ga maar zitten op de bank, als je wil springen mag dat op de trampoline.” (Of buiten, op de vloer, wat dan ook).

  7. Zorg dat je kind wat in te brengen heeft

    Laat hem kiezen tussen keuzes die jij al hebt bepaald, maar dat weet je kind niet. “Trek je eerst je schoenen of je jas aan?” “Ga je eerst tandenpoetsen of je pyjama aan doen?” Je kind heeft de touwtjes in handen, tot op zekere hoogte.

  8. Maak er een spelletje van

    “Wie heeft het eerst zijn jas aan? Mama of jij?”

  9. Als je peuter niet luistert: Blijf rustig!

    Misschien wel de belangrijkste tip als een peuter niet luistert! Wat doe jij als iemand tegen je gaat schreeuwen? De kans dat je dan klakkeloos doet wat er tegen je geschreeuwd wordt, is vrij klein.

  10. Kom je eigen beloftes na!

    Als jij niet doet wat je zegt, is de kans groot dat je peuter dat ook niet doet. Jij bent het grote voorbeeld van je kind. Hij doet niet wat je zegt, hij doet wat jij doet.

  11. Geef je kind even de tijd

    Stel, jij bent eten aan het koken en je kind wil iets van je. Dan moet hij ook wachten tot je tijd hebt toch? Als je kind druk aan het tekenen is, wil hij misschien nog snel iets afmaken, een vakje inkleuren of iets dergelijks. Geef hem even die tijd. Benoem het ook, “je mag die kleur nog afmaken en daarna ga je je tas pakken.”

  12. Kondig de laatste vijf minuten aan

    Is je kind lekker aan het spelen en moet hij bijna naar bed? Of moeten jullie naar school? Meld dit dan van tevoren. “Over vijf minuten moeten we gaan.” Zo is je kind voorbereid.

  13. Probeer zelf iets minder vaak nee te zeggen

    Soms zeg je al nee voor je er erg in hebt. En het is lang niet altijd nodig. Als je kind 100 keer per dag “Nee” hoort, is het niet gek dat hij op een gegeven moment niet meer luistert naar die nee.

    Is iets gevaarlijk? Waarom zeg je nee? Denk eens iets vaker na of je nee ook echt een nee moet zijn. Wil je kind een lolly voor het ontbijt? Zeg dan: “lekker hè, zo’n lolly? Vanmiddag mag je er een, we gaan eerst ontbijten.” Dat klinkt al heel anders dan “NEE!”. Probeer anders eens een “Ja dag met je kinderen!

  14. Maak geen verwijten naar je kind

    Zeg niet ‘jij ruimt nooit je schoenen op’, maar ‘ik zie je schoenen daar liggen, wat is daar de bedoeling van?’ Zo heeft je kind zelf de kans om zijn ‘fout’ goed te maken. Om zelf na te denken voor hij weer een order op moet volgen.

Het voelt misschien wel alsof je de hele dag politieagentje loopt te spelen. “Houd eens op, doe eens niet, dat mag niet, doe eens zachtjes.” Dit zou je dus op een andere manier aan kunnen pakken door bovenstaande tips te gebruiken als je peuter niet luistert. Het is niet zo dat je kindje nu altijd 100% naar je gaat luisteren, maar de kans op minder frustratie is wel erg groot.



de online drogist alles voor moeder en baby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019