“waterwipes
Opvoeding peuter

8 Redenen waarom opvoeden van meisjes makkelijker is!

Mannen en vrouwen, jongens en meisjes: we zijn en blijven toch heel verschillend. En deze verschillen merk je niet alleen bij je eigen partner, ook bij je kinderen ga je merken dat het opvoeden van meisjes heel anders is dan van jongens. Er zijn zelfs ouders die beweren dat het opvoeden van meisjes makkelijker is. Ik weet niet of het echt zo is, maar we hebben wel redenen gevonden waarom het opvoeden van meisjes iets eenvoudiger is met dit typisch meidengedrag!

cheezzbaby banner

Lees ook: Dingen die elke meisjes mama herkent!

Waarom opvoeden van meisjes makkelijker kan zijn?

Krijg je een dochter? Lees dan vooral deze 8 redenen waarom het opvoeden van meiden makkelijker kan zijn en tel je zegeningen.

 1. Meisjes leren sneller en zijn sneller zindelijk. Scheelt weer een hoop kosten in luiers!
 2. De kleding van meisjes overleeft het langer dan die van jongens. Jongens zijn een stuk wilder, dus kijk er niet van op als je om de 3 maanden nieuwe kleding moet kopen voor je zoontje.

  Meisjes (de meeste dan) zijn voorzichtiger en spelen een stuk rustiger, waardoor de kleding aan het einde van de dag nog heel is en misschien zelfs vlekkeloos!
 3. Meisjes zijn zelfstandiger en hebben een betere concentratie. Ze zullen dus beter opletten op school en eerder hun taakjes, zoals huiswerk of iets in het huishouden uitvoeren.
 4. Meisjes kunnen moeiteloos in de wc-pot plassen, dan kan bij je zoontje soms een hele uitdaging zijn.
 5. Als jongens gaan spelen of in huis lopen zijn ze snel, durven ze alles en hebben ze voordat je het weet weer iets gesloopt. Meisjes zijn doorgaans rustiger en gaan op minder gevaarlijke avonturen.
 6. Als moeder kun je jezelf beter identificeren met meisjes. Je weet wat je dochtertje leuk vindt en wat ze kan gaan meemaken (ongesteld worden!) op latere leeftijd.
 7. Meisjes begrijpen sneller wat je tegen hen zegt en zullen dus eerder iets doen met je waarschuwingen dan jongens.
 8. Meisjes zijn eerder geneigd om te helpen in het huishouden of met koken. Dat komt omdat ze graag hun grote voorbeeld (hun moeder) imiteren. Je hebt dus altijd een klein hulpje in huis!

Lees ook: De kans op een jongen of meisje vergroten doe je zo!

verschil opvoeden van meisjes jongens

Verschil opvoeden meisjes en jongens

Ik wil natuurlijk niet alles over één kam scheren, maar er zijn over het algemeen een paar kenmerkende verschillen tussen jongens en meisjes die een rol spelen bij de manier van opvoeden.

 1. Extra goed opletten

  Natuurlijk moet je altijd goed opletten en je huis babyproof maken als je kinderen kunnen kruipen en lopen, maar als je een zoontje hebt, dan moet je nóg beter opletten.

  Jongens zijn gefixeerd op beweging. Van kijken naar beweging als ze baby zijn, tot zelf erg veel bewegen als ze ouder worden. Zo zullen ze lekker veel spartelen, rollen en later ook rennen, klimmen en fietsen. Houd je zoontje goed in de gaten! Een baby jongen brengt sneller een bezoekje bij de Eerste Hulp dan een meisje.

 2. Meisjes hebben als ze 16 maanden oud zijn een woordenschat die ongeveer drie keer zo groot is als bij jongens!

 3. Jongens emotioneler dan meisjes

  Meestal denken we dat meisjes (of ja, vrouwen) emotioneler zijn dan jongens, maar dat is niet helemaal waar. Sterker nog: jongens kunnen emotioneler zijn dan meisjes, alleen tonen ze deze emoties minder snel.

  Zo zouden jongens eerder van slag zijn dan meisjes en hebben ze meer moeite om zichzelf te troosten of te kalmeren. Dus ook al laat je zoontje niets merken, houd er rekening mee dat hij wel van slag kan zijn!

 4. prenatal banner weekaanbiedingen
 5. Laat je bezorgdheid en waarschuwingen goed blijken

  Het is een gegeven dat jongens vaak wat stoerder zijn dan meisjes, dat komt omdat ze minder angstgevoelens hebben. Een meisje zal minder snel gevaarlijke capriolen uithalen dan je zoontje.

  Jongens tussen de 3 en 12 maanden schrikken minder snel van geluiden of gebeurtenissen en daarnaast zijn jongens minder gevoelig voor waarschuwingen of bezorgdheid van de ouders. Zorg er dus altijd voor dat je goed tot je zoontje doordringt als je hem ergens voor waarschuwt.

 6. prenatal extra korting banner
 7. Interactie met je dochter heel belangrijk

  In tegenstelling tot jongens hebben zijn meisjes gevoelig voor stemmen en zijn ze aangetrokken tot individuele gezichten. Meisjes vinden het heerlijk als je tegen ze praat en zullen hier eerder op reageren dan jongens.

  Daarnaast vindt je dochter het heel interessant om je gezicht te bestuderen en zal ze sneller emoties hierop aflezen. Een kwaad of eng gezicht kan dus een impact hebben op je meisje. Als je vriendelijk kijkt en lacht zal ze misschien wel met je meelachen!

 8. Meisjes sneller praten

  Over het algemeen praten meisjes sneller dan jongens. Kijk dus niet vreemd op als je jongere zoontje er langer over doet om de eerste woordjes te zeggen. Meisjes hebben een woordenschat van ongeveer 100 woorden als ze rond de 16 maanden oud zijn. Bij jongens ligt het gemiddelde een stuk lager met 30 woorden.

  Bij het opvoeden van meisjes is het goed om te weten dat ze sneller begrijpen wat je tegen ze zegt, maar ook wat je tegen anderen zegt. Let dus altijd goed op je woorden, want meisjes hebben ook de neiging om te imiteren!

Lees ook: Veel gemaakte fouten bij het opvoeden van je kind!cheezzbaby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019