header banner hema
Nieuws

Kunnen kinderen straks niet meer buiten spelen?

Er is een nieuwe regel in speeltoestellenland. Misschien heb je er wel iets over gehoord, zeker als je kinderen hebt die bij een gastouder komen. Hoever gaan we met de regels? Is het straks zo erg dat onze kinderen niet meer kunnen buiten spelen?

prenatal extra korting banner

Nieuwe wetgeving voor gastouders

Er is een uitspraak gedaan op 12 mei 2023 door de Rechtbank van Rotterdam. Een gastouderopvang wordt gezien als een bedrijfsmatige vorm van opvang en niet als een privésfeer. Speeltoestellen moeten na deze uitspraak over een certificaat van goedkeuring beschikken. Net zoals alle speeltoestellen die in een openbare ruimte staan.

Om dit te kunnen waarborgen moeten de speeltoestellen in Nederland aan strenge wetgeving voldoen, de WAS (Warenwetbesluit, Attractie- en speeltoestellen). De NVWA zou dit moeten controleren, maar geeft wel aan dit nu niet ineens actief te gaan doen, omdat er weinig ongelukken bij gastouders gebeuren. Vanaf 1 juli is een gastouder verplicht om een ongeluk te melden en dan kan er wel een controle volgen.
Waarom is die uitspraak er nu ineens?

De aanleiding van deze uitspraak was aan anonieme melding in 2021. Bij een gastouder viel een kind uit een speelhuisje. Hierna keurde de NVWA de speeltoestellen bij de desbetreffende gastouder af en gaf een boete. Deze boete werd later kwijtgescholden omdat de gastouder en het gastouderbureau niet konden weten dat de speeltoestellen onder het WAS zouden moeten vallen. Maar daarna is het balletje gaan rollen en kwam er twee jaar later dus alsnog een nieuwe uitspraak.

Waarom zijn er regels voor speeltoestellen?

Speeltoestellen moeten op zo’n manier ontworpen zijn dat het risico duidelijk is voor onze kinderen. Je kind snapt best wel dat hij ergens vanaf kan vallen. Maar andere risico’s met serieuze gevolgen (zoals het klem zitten van een hand) kan je kind nog niet inschatten. En hier moeten onze kinderen wel tegen beschermd worden.

Deze regels golden altijd al voor openbare ruimtes, maar nu dus ook bij de gastouder. Dus als jouw kind altijd naar de gastouder gaat en daar lekker buiten speelt moeten diezelfde speeltoestellen nu ineens goedgekeurd zijn.

nanabeebi luiertas best beoordeeld

Gaan we te ver met regels op speeltoestellen en buiten spelen?

Natuurlijk wil jij dat je peuter op veilige speeltoestellen speelt. En als je naar een speeltuin gaat, ga je er ook vanuit dat de speeltoestellen veilig en goed zijn. Maar als jij koffie gaat drinken bij je beste vriendin en de kinderen spelen buiten in de tuin. Zijn de glijbaan en de trampoline daar goedgekeurd of hebben ze een certificaat? En hoe zit dat in je eigen tuin?

Waarom moet dit bij je gastouder anders zijn, terwijl jij juist bewust kiest voor de huiselijkheid? Kies je dan ook bewust voor ‘huiselijk’ buitenspelen? We gaan er gewoon van uit dat de gastouder zorgt dat spullen goed zijn, toch? Net zoals je dat thuis doet.

Deze regel is er al lang, maar nog niet lang voor de gastouder. Er wordt trouwens niet alleen naar de certificaten gekeken, maar ook naar de indeling van bijvoorbeeld een speeltuin. Zo moest in ‘onze’ kinderboerderij de klimtoren dicht (waar ik als kind al in klom), omdat hij te dicht bij een bankje zou staan. Als je van de toren valt, val je misschien wel tegen dat bankje. Terwijl je dan echt heel raar moet vallen en duidelijk bij de toren staat dat kinderen onder de 5 jaar er niet op mogen. Kunnen onze kinderen straks überhaupt nog leuk buiten spelen of moeten we ze in noppenfolie wikkelen?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019