“de
Blogs

Hoe overleef je de ochtendspits met kleine kinderen?

Voor veel ouders een stressmoment, de ochtend. Kinderen moeten ontbijten, er netjes uitzien en op tijd bij de opvang of op school worden afgeleverd. Dan moet je ook nog zorgen dat je zelf enigszins toonbaar bent, je eigen spullen niet vergeet en op tijd op je werk verschijnt. Hoe doe je dat? Ik geef je tips om de ochtendspits te overleven met kleine kinderen 😉

Zalando 2 75p schoenen banner

Ochtendspits stressvol? Welke ochtendspits precies?

Tot een maand geleden had ik nog nooit een ochtendspits met kinderen gedraaid. Sterker nog, we deden niet aan ochtendspits in huize van Zijl. Frank werkte immers als chefkok en begon dus nooit voor 12 uur. Daardoor was hij altijd diegene die Yinthe naar de gastouder bracht, rond een uur of 11. Ik kon dus ’s ochtends lekker rustig aan doen. Hoefde alleen maar voor mezelf te zorgen en stapte rond 8.15 uur op de fiets naar mijn kantoorbaan. Heerlijk, de rest ging vanzelf. Daarentegen deed ik wel de avondspits vijf dagen in mijn eentje, maar daar kom ik een andere keer op terug.

Van avondspits naar ochtendspits

Maar het tij is gekeerd. Frank heeft door de Corona ander werk gevonden en is daar blijven hangen. Hij stapt dus 5 dagen in de week voor half 7 in zijn auto. En op die dagen zorg ik ervoor dat zowel Yinthe als Myrah om 8 uur bij de gastouder worden afgeleverd. Met kleren aan én een volle buik. Ik vond het best spannend, dat red ik toch nooit in mijn eentje? Maar hey, het gaat best! Met de nodige voorbereiding. En het voordeel is dat we ’s avonds tegelijk thuiskomen, en we dus samen de avondspits kunnen doen.

Voordeeldrogist Pampers banner

Een goede voorbereiding, scheelt een halve ochtendspits!

“Help!” gooide ik het weekend voor mijn eerste ochtendspits in de PufClub App, “hoe doen overleven jullie de ochtendspits?” Het meest genoemde woord was voorbereiding en op tijd opstaan. Dus dat deed ik, en dat doe ik nog steeds. Ik zorg ervoor dat ik ’s morgens zo weinig mogelijk hoef te doen, en dus ook zo weinig mogelijk kan vergeten. Alles wat je ’s avonds doet scheelt je in de ochtend.

Zeker toen Myrah ’s nachts nog niet doorsliep, rekende ik altijd uit hoe laat ik uit mijn bed moest. En dan liever een half uur te vroeg met tijd over, dan een kwartier te laat met haast en stress. Ik breng de kinderen bij mooi weer altijd lopend naar de gastouder. Voordeel daarvan vind ik dat ik Myrah vast in de kinderwagen kan leggen als ze moe is, dan kan ze zo slapend mee. In de maxi cosi slaapt mevrouw namelijk niet.
tips hoe je de ochtend overleeft met kleine kinderen

Tips om de ochtendspits te overleven met kleine kinderen!

 1. Kleding

  Leg de avond van tevoren alvast de kleding klaar. Zowel kleding van jezelf als die van de kinderen. Yinthe is nogal een eigenwijsje met kleding. Dus die discussie voer ik liever de avond ervoor dan om half zeven in de ochtend. Myrah kleed ik vaak na de laatste fles om in haar kleding voor de volgende dag. Zo vies wordt ze ’s nachts niet, en dan is ze meteen startklaar in de ochtend.

 2. Ontbijt en lunch

  Zet alles klaar wat je klaar kan zetten. Yinthe eet ’s morgens altijd brood. Ik haal altijd ’s avonds al een plakje uit de vriezer. Onzin? Het scheelt me een loopje naar de diepvries en een ontdooi sessie in de magnetron. Al met al een minuut, maar toch. Elke minuut telt. Ook mijn eigen lunch voor op het werk heb ik vaak al klaar staan. Dit doe ik de avond van tevoren.

  Als ik bestek nodig heb gooi ik dit alvast in mijn tas, en ook koekjes/muesli repen/drinkbouillon e.d. Doe ik de avond van tevoren al in mijn tas. Al zit tegenwoordig mijn bureaula op werk vol met overlevingsvoedsel, net zo gemakkelijk. Moet je alleen wel een vaste werkplek hebben.

 3. Tassen inpakken

  Ook de tassen van de meisjes pak ik al de avond van tevoren in. Schone kleding, luiers, een fles en melkpoeder voor Myrah. Het schriftje om notities in op te schrijven. Zo veel mogelijk pak ik al in.

 4. Baby slapend vervoeren

  Als het weer meewerkt breng ik de kinderen lopend weg. De gastouder woont bij mijn ouders in de straat, 10 minuten lopen van ons huis. Ik heb bij mijn ouders een fiets in de garage gezet. Zo kan ik Myrah als ze moe is alvast in de kinderwagen leggen en kan ze slapend mee naar de gastouder. Vanaf daar stap ik op de fiets naar mijn werk (weer tien minuten). En op de terugweg doe ik het gewoon weer andersom. Bijkomend voordeel: half uur beweging heb ik al ruim gehad, voor ik ook ook maar een stap in de sportschool heb gezet.

 5. Sta op tijd op!

  Ik wil heel graag ’s ochtends douchen. Anders zit mijn haar gek en heb ik het idee dat ik nog half slaap. En ja, dat ik daar eerder voor uit bed moet neem ik maar voor lief. Toen Myrah nog geen ritme had was dit soms lastig. “Ga ik nu douchen of wacht ik tot ze wakker is?”

  Daarom heb ik haar een soort van in een ritme ‘gedwongen’, voor zover dat mogelijk is bij een baby. Ze krijgt nu elke dag om 7.15 uur de fles, en ik zorg dat ik zelf helemaal klaar ben voor die tijd. Zo kan ik haar rustig de fles geven en kunnen we dan de deur uit. Ingepakt en wel.

 6. (Af)was

  Wil je graag een was gedaan hebben op je werkdag? Stel je wasmachine dan zo in dat hij klaar is als je wakker wordt. Zo kan je de was opvouwen of in de droger gooien zodra je uit bed komt. En zit je niet met vieze muffe was die de halve dag in de natte wasmachine heeft gezeten. De vaatwasser gaat bij ons niet meer ’s avonds laat aan, maar meteen na het avond eten. Zo kan ik hem nog uitpakken voor ik naar bed ga, en heb ik de volgende ochtend een lege vaatwasser om de dag mee te beginnen.

Het lijkt misschien wat overdreven, om alles zo tot in detail voor te bereiden. Maar hoe vervelend is het om je dag haastig, gestrest en mopperend te beginnen? Dat je op het werk komt met mascara op een oog, je lunch nog thuis in de koelkast staat en school belt dat je kind geen gymspullen bij zich heeft? Ja, mijn dag begint om 6.15 uur en ik ga om 7.45 de deur uit. Maar wel op een relaxte manier. Die ochtendspits met kleine kinderen hoeft geen drama te zijn!

banner stamcelbank 1

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!