header banner hema
Nieuws

Huid-op-huid contact verandert darmflora pasgeboren baby!

Dat huid-op-huid contact voor pasgeboren baby’s heel goed is weten we al een tijdje. Het is goed voor de band tussen ouder en kind, maar daarnaast blijkt uit recent onderzoek dat er nog meer voordelen zijn. Namelijk door huid-op-huid contact verandert de darmflora van de pasgeboren baby! Wat wil dat zeggen?

hema rompers

Wat is huid-op-huidcontact?

Huid-op-huidcontact is niets anders dan dat de baby zonder kleren op jouw blote borst ligt. Bij de meeste bevallingen gebeurt dit al direct, zodra het kan wordt de baby op jouw borst gelegd. En als alles goed gaat, mag je kindje daar best een poosje blijven liggen. Op die manier kan jouw baby bijkomen van de bevalling (en jij ook).

Maar ook vindt de overdacht plaats van goede huid bacteriën van jou naar de baby toe. Dat eerste uur na de bevalling noemen we het gouden uur. Maar helaas stoppen we vaak met buidelen na de kraamweek, en dat moeten we dus niet doen! Want het is heel goed voor je kindje. Bij te vroeg geboren baby’s is huid-op-huid contact goed voor de ontwikkeling van de hersenen, het hart en de bloedvaten, maar ook voor de rest van de lichamelijke ontwikkeling.




SKIPPY onderzoek naar de darmflora en huid-op-huid contact

Onderzoeker Henrik Eckermann is specialist in microbiomen. Hij vergeleek de ontlasting van baby’s van twee verschillende groepen. Aan de ene kant de baby’s die de eerste 5 weken van hun leven iedere dag een uur hebben gebuideld met hun moeder. Aan de andere kant de groep baby’s waarmee niet gebuideld is. Dit SKIPPY-onderzoek werd gedaan vanuit het Radbout in Nijmegen. De ontlasting van de twee groepen baby’s werd gecontroleerd toen ze 2, 5 en 52 weken oud waren.

nanabeebi luiertas best beoordeeld

Huid-op-huidcontact en de darmen

Uit het onderzoek kwamen een aantal opvallende punten naar voren. Zo waren de moeders die iedere dag een uur buidelden minder angstig en minder moe dan de moeders die dit niet deden. Ook gingen de moeders met huid-op-huid contact langer door met het geven van borstvoeding.

Een andere, meer opvallende uitkomst van het onderzoek is dat een uur per dag op de buik van de moeder de darminhoud of darmflora van je pasgeboren baby positief kan veranderen! In het onderzoek werd gekeken naar de samenstelling van de inhoud van de darmen van pasgeboren baby’s. Deze samenstelling bestaat uit bacteriën, virussen en gisten en noemen we microbioom. Deze microbioom zorgen voor bescherming tegen ziekteverwekkers en de vertering van voedsel.

Hoe het precies kan dat de darmflora van baby’s die veel huid-op-huid contact hebben anders is dan die van baby’s zonder huid-op-huid contact is niet bekend. Het zou kunnen komen omdat er minder stress bij de baby is door regelmatig huid-op-huid contact met de vader of moeder. Door verder onderzoek zal hier meer duidelijkheid over komen.



baby kleertjes banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019