“waterwipes
Nieuws

Hoe goed (of slecht) zijn vitamine gummies voor kinderen?

Vitaminesupplementen zijn ongelooflijk populair over de hele wereld. Veel mensen geloven dat het nemen van vitamines de gezondheid kan verbeteren of een dieet met weinig voedingsstoffen kan compenseren. Er zijn verschillende soorten vitamines, maar hoe goed (of slecht) zijn vitamine gummies voor kinderen en volwassenen?

prenatal extra korting banner

Wat zijn vitamine gummies?

Vitamine gummies zijn kauwvitamines die qua textuur en smaak lijken op snoepjes en ze zijn er in verschillende smaken, kleuren en vormen. Het is een van de populairste soorten vitamines. Deze vitamines zijn aantrekkelijk voor kinderen en volwassenen die niet graag pillen slikken.
Gummie vitamines worden meestal gemaakt van gelatine, maïszetmeel, water, suiker en toegevoegde kleurstoffen. Populaire smaken zijn citroen, framboos, kers en sinaasappel.
Ze kunnen meerdere vitamines en mineralen bevatten of slechts een paar geselecteerde voedingsstoffen, zoals vitamine D en calcium.

Je kunt gummivitamines online kopen en in de meeste supplementen- of reformwinkels. De prijs van gummivitaminen varieert per merk, maar is vergelijkbaar met de kosten van andere multivitaminen, variërend van ongeveer 5 tot 10 cent per vitamine gummie.

Waarom geen vitamine gummies kopen?

Onderzoek suggereert dat de meeste mensen die evenwichtig eten helemaal geen multivitaminen nodig hebben. Dus ook geen vitamine gummies.

Echter omdat ze boordevol voedingsstoffen zitten, zeggen sommige producenten dat bepaalde bevolkingsgroepen baat hebben bij gummivitamines. En veel mensen gebruiken vitamines om er zeker van te zijn dat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben.

monuta banner

Waarom wel vitamine gummies kopen?

Sommige mensen kunnen echter baat hebben bij supplementen, waaronder mensen die:

  • Bepaalde voedingsmiddelen niet eten
  • Moeite hebben met het opnemen van bepaalde voedingsstoffen
  • Een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen hebben
  • Veganisten
  • Alcoholverslaafden
  • Strikte vegetariërs

Lees ook: Je kind opvoeden zonder suiker, wat zijn de alternatieven?

Waarom zijn gummies zo populair bij kinderen?

Veel mensen geven de voorkeur aan gummivitamines boven pillen vanwege hun fruitige smaken en snoepachtige smaak. Dit is een van de redenen waarom ze aantrekkelijk zijn voor kinderen die anders kieskeurige eters zijn.

Daarnaast zijn gummivitamines gemakkelijk te kauwen en kunnen ze meestal worden ingenomen door mensen die moeite hebben met het slikken van pillen. Vitamine gummies kunnen dus eenvoudiger zijn voor zowel kinderen als volwassenen om toe te voegen aan hun routine en consequenter in te nemen dan andere multivitamines.
Nadelen

Hoewel gummivitamines een goed idee kunnen zijn voor bepaalde mensen, hebben ze ook een aantal nadelen. Zo kunnen ze toegevoegde suikers, suikeralcoholen of kleurstoffen bevatten. Want helaas: de aantrekkelijke smaak van gummivitamines komt meestal van toegevoegde suikers.

Een populaire variant van multivitamine voor kinderen bevat bijvoorbeeld drie verschillende soorten toegevoegde suikers, met 3 gram suiker en 15 calorieën per gummy. Het consumeren van te veel toegevoegde suiker wordt in verband gebracht met obesitas, hartaandoeningen en gaatjes in het gebit.

Tot slot kunnen gummivitamines kunstmatige voedingskleurstoffen bevatten. Hoewel het onderzoek gemengd is, leggen sommige onderzoeken een verband tussen voedingskleurstoffen en gedragsproblemen bij kinderen.
Gemakkelijk te veel gummies snoepen

Overconsumptie van gummivitaminen kan het risico met zich meebrengen dat je te veel van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgt, vooral als je ook voedingsmiddelen eet die al verrijkt zijn met vitaminen en mineralen. Dit kan leiden tot vitamine- of mineraalvergiftiging, wat schadelijk kan zijn voor je lichaam.

In het bijzonder kan het consumeren van meer dan de aanbevolen hoeveelheden van de vetoplosbare vitamines A, D, E en K gevaarlijk zijn, omdat ze kunnen worden opgeslagen in lichaamsvet en weefsels. Dit is vooral zorgwekkend voor jonge kinderen die gummivitamines als snoep kunnen zien en meer eten dan de aanbevolen dosering.

Moet je gummivitamines geven aan kinderen?

Voor de meeste mensen die evenwichtig eten, zijn gummivitamines niet nodig. Het innemen van gummivitamines kan echter nuttig zijn voor bepaalde bevolkingsgroepen, waaronder mensen die een tekort aan voedingsstoffen hebben.

Gummivitamines kunnen ook goed zijn voor kinderen die kieskeurig zijn en niet voldoende eten, en voor kinderen die moeite hebben met het doorslikken van pillen. Het is echter belangrijk om kinderen te beschermen tegen het eten van te veel gummivitamines. Overconsumptie kan leiden tot vergiftiging door vitaminen of mineralen.

Met dat in gedachten is het misschien het beste om gummies buiten het bereik van jonge kinderen te houden of de vitamine-inname met oudere kinderen te bespreken. Lees ook deze blog over waarom multi-vitamine voor een kind belangrijk is.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019