sale kleertjes header
Peuter

Hoe ga je om met de vloeken, schelden en vieze woorden fase bij een peuter?

“Poephoofd! Plaskop. Shit! Piemulll!” De vieze woorden fase. We ontkomen er niet aan. Voor je gevoel zal je peuter die op de meest onmogelijke momenten doen, vieze woorden roepen. Bij de kassa in de supermarkt bijvoorbeeld. Kun je er iets aan doen en zo ja, wat?

libido banner

De vieze woorden fase bij een peuter!

“Wat een stom kut ding!” Het was onze peuter, van toen drie jaar, tegen de ipad die niet mee werkte. Inwendig lag ik helemaal in een deuk, want die woorden had ze dus echt wel van mij. Ik moet eerlijk bekennen dat wij nog steeds niet zo goed zijn in rekening houden met ons taalgebruik.

Toen Yinthe groter werd zeiden we het vaak tegen elkaar. “Dat kunnen we echt niet meer zeggen hoor, ze pikt alles op”. En hoewel ze inderdaad alles hoort en oppikt, toch vallen de vieze woorden best mee. Hoewel ze, nu ze naar school gaat, vol in de poep-grapjes zit. Als dat alles is doe ik het er voor 😉

prenatal banner weekaanbiedingen

Lees ook: Dingen die je als ouder niet moet doen!

Waarom gebruikt je peuter vieze woorden?

Maar één woord: aandacht. Je peuter heeft al heel snel in de gaten dat er een reactie komt als hij een vies woord gebruikt. Samen met leeftijdsgenootjes zal hij waarschijnlijk giechelen om “Poephoofd”, misschien liggen ze zelfs wel helemaal in een deuk van het lachen. Maar ze hebben snel genoeg in de gaten dat papa of mama er ook op reageert. Zeker als jij ook moet lachen, wat soms heel lastig tegen te houden is.

Pas vanaf een jaar of zes weet je kind wat hij zegt en gaat hij bewust vloeken of schelden. Tot die tijd is het vaak een beetje uitlokken en kijken wat wel en niet mag. Die vieze woorden zijn trouwens ook positief: je kind ontwikkelt een gevoel voor humor. En een leven zonder humor is ook weinig aan toch?

Tips als je peuter vloekt, scheldt of vieze woorden gebruikt!

  • Negeren

    Als jij er niet op in gaat is de lol er heel snel vanaf. In het kader van negatieve aandacht is ook aandacht. Ga niet om elk vies woord boos worden. Laat het los, laat het gaan. Tot het echt te gek wordt natuurlijk.

  • Leer alternatieven aan

    Onze kut ipad werd een ‘stom ding’, misschien ook niet heel lief, maar het klinkt iets beter.

  • Geef het goede voorbeeld

    Probeer dus zelf niet te vloeken en te schelden.

  • Vraag waarom

    Waarom zegt je kind wat hij zegt? Weet hij wat het betekent?

  • Besef dat je kind het niet expres doet

    Een peuter denkt niet in een drukke supermarkt “Ik ga nu heel hard piemel roepen, want dan krijgt mama rode wangen”. Een peuter reageert vanuit een impuls.

  • Maak er een spelletje van

    Leg je peuter uit dat de vieze woorden buitenshuis niet horen. Maar dat je wel snapt dat ze grappig zijn. Zet de kookwekker op twee minuten en verzin samen zoveel mogelijk vieze woorden. En als de wekker gaat is het klaar.

  • Beloon je kind bij goed gedrag

    Als je een tijdje geen vieze woorden hoort, geef dan uit het niets ineens een snoepje, omdat je kind zo netjes praat.

  • Gebruikt je kind vieze woorden uit frustratie?

    Probeer dan te achterhalen wat er aan de hand is, misschien kan je je kind ergens mee helpen.

De vieze woorden fase. Tja, het is een fase. Je kunt je er enorm druk om maken, of het laten gaan. Natuurlijk stuur je een beetje bij als het te gek wordt. Maar het is een fase. En wat is het met fases? Juist, ze gaan weer over.

verzwaringsdeken banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019