header banner hema
Nieuws

Gezond snoep, hoe gezond is dat nou eigenlijk?

Kinderen worden steeds dikker. Niet alleen door het gebrek aan beweging, we spelen veel te weinig buiten. Maar ook door ons steeds meer bewerkte voedsel. Overal zitten kunstmatige toevoegingen in, om over suiker en zout nog maar te zwijgen. Wil jij dit bij je kindje voorkomen? Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor gezond snoep, maar hoe gezond is dit eigenlijk?

banner billendoekjes waterwipes

Thuis is de gezonde basis

Veel ouders nemen zich voor om hun kind op te voeden zonder suiker. Als je kindje nog klein is, is dit niet zo moeilijk. Maar kleine kindjes worden groter en krijgen hun eigen leventje. Ze gaan naar de kinderopvang, waar getrakteerd wordt door jarige Jetjes en Jobjes.

Ze krijgen vriendjes en vriendinnetjes met andere gewoontes en zullen dus ook worden blootgesteld aan snoep en suikers. Daar gaat je goede voornemen. Door thuis de gezonde basis aan te bieden, is het echt niet erg als je kind ergens anders een keer iets minder gezond eet.
Hoeveel suikervrij snoep is er?

Veel van de grote en bekende snoepmerken maken ook al suikervrije varianten van hun snoepjes. Zo heeft Venco suikervrije zoete drop, zoute drop en honingdrop. Ook bij Klene vind je suikervrije honingbijtjes, dropgums, ovaaltjes en dobbelstenen.
Bij Red Band is de keuze nog iets minder groot, ze hebben hun rood fruit snoepjes suikervrij of met 30% minder suiker gemaakt. Ook Katja begint voorzichtig met minder suiker, tot nu toe alleen de apenkoppen en biggetjes. Zelfs Fruitella’s zijn er in de suikervrije variant.

Maar er zijn ook merken die zich specifiek richten op gezond snoepen.

  • De Bron

    Veel van de snoepjes die de bron maakt zijn ook glutenvrij. Je vindt er winegums, drop, marshmallows, jelly bears, fruit toffees, cola gums, cherry gums en veel verschillende soorten chocolade.

  • Food2Smile

    Een producent van suikervrij snoep, chips en andere traktaties. Denk hierbij aan marshmallows, uitdeelzakjes, winegums, zure snoepjes, colaflesjes, gummy mix en lollies.

  • FruitFunk

    Snoep en tussendoortjes gemaakt van 98% fruit. Echt snoepen zonder schuldgevoel. Je hebben onder andere banaantjes, perziken en fruitsticks.

Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat suikervrij snoep meteen gezond snoep is. Er wordt vaak nog veel aan toegevoegd, denk aan zoetstoffen, voedingszuren en vulstoffen.

verzwaringsdeken banner

Hoe laat je je kindje gezond snoepen?

Tja, het is best voor de hand liggend. Vroeger bij mijn tandarts ging de poster: “Snoep verstandig, eet een appel.” En zo is het ook. Geef je kind een stuk fruit, of gedroogd fruit. Of (snack)groente met bijvoorbeeld iets om in te dippen (Heksenkaas of iets in die trant). Ook hele donkere chocolade en noten zijn gezonde tussendoortjes.

Het is waarschijnlijk niet mogelijk om je kindje helemaal weg te houden van een snoepje of een gezond koekje op zijn tijd. En in mijn ogen is dat ook niet nodig.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019