“waterwipes
Peuter

Een verzwaringsdeken voor je peuter! Het hoe en waarom?

Slapen is heel erg belangrijk voor kleine kinderen, maar ook voor ons als ouders natuurlijk. Echter daar hebben jouw kinderen helaas vaak geen boodschap aan. Als jouw peuter heel veel moeite heeft met slapen, kan je van alles proberen om dit op te lossen. Van de hulp inschakelen van een slaapcoach tot allerlei slaaproutines proberen. Maar wist je dat er ook een verzwaringsdeken bestaat om jouw peuter te helpen met slapen?

cheezzbaby banner

Waarom is slaap belangrijk voor je peuter?

Slaap is heel erg belangrijk voor de ontwikkeling van een peuter. In zijn slaap groeit je kind, ontwikkelen de hersenen zich en verwerkt hij alle prikkels van de dag. Eigenlijk is een peuter dus heel erg druk terwijl hij slaapt.

verzwaringsdeken banner

Dit kan ervoor zorgen dat een peuter dat slapen maar moeilijk vindt. Moeilijk om in slaap te vallen, moeilijk om in zijn eigen bedje te liggen en daar dan ook de hele nacht te blijven.
Wat is een verzwaringsdeken?

Het is een deken die extra zwaar is gemaakt. Een verzwaringsdeken kan helpen om jouw peuter beter te laten slapen. Normaal gesproken weegt een deken ongeveer 2 kilo, een verzwaringsdeken weegt tussen de 3 en 15 kilo. Zo’n deken wordt ook wel een sensorische deken genoemd.

Hoe werkt een verzwaringsdeken voor een peuter?

Je legt de verzwaringsdeken op het normale dekbed of deken. Vindt je kind het spannend of moet hij erg wennen, begin dan alleen bij de benen. Leg de deken iedere dag iets hoger gedurende een week.

Qua gewicht van de deken wordt 10% van het lichaamsgewicht aangeraden. Dit ligt ook aan de maat van de deken. Belangrijk: Jouw peuter moet natuurlijk altijd zelf onder de deken vandaan kunnen komen. Lees hier meer over wanneer mag een kind onder een dekbed slapen.
De voordelen waarom je een verzwaringsdeken wilt gebruiken!

  • Stimuleert het natuurlijke slaaphormoon melatonine.
  • Je kind kan sneller in slaap vallen.
  • Jouw peuter kan en zal waarschijnlijk minder onrustig slapen.
  • De meeste kinderen worden minder vaak wakker ’s nachts.
  • Hierdoor is je kind minder snel prikkelbaar en overstuur.
  • Heeft een kalmerende werking bij nachtmerries.
  • Kan rustgevend werken als een peuter moeite heeft met alleen slapen.
top 5 beste babyfoons banner

Voor wie is deze deken geschikt?

Voor volwassenen worden verzwaringsdekens al een behoorlijke tijd gebruikt. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan waarin de proefpersonen zelf aangegeven hebben, dat ze veel beter sliepen. Maar door onderzoekers is dit nooit bewezen.

Wel zou een verzwaringsdeken een enorm positief effect hebben op kinderen met autisme (ASS), het Asperger-syndroom (AS), ADHD of sensorische integratiestoornissen (SID).

Als jouw kindje onder de twee jaar is, wordt gebruik afgeraden! Sowieso is het bij gebruik van kinderen altijd verstandig om even met de huisarts te overleggen. Heeft jouw kind slaapapneu? Dan moet je een verzwaringsdeken niet gebruiken.

verzwaringsdeken banner

Wanneer gebruik je een verzwaringsdeken?

Natuurlijk is het meest voor de hand liggende moment dat je een verzwaringsdeken gebruikt in bed tijdens het slapen. Maar sommige kinderen hebben het overdag ook wel eens moeilijk. Bijvoorbeeld na een spannende gebeurtenis, zoals een doktersbezoekje of iets anders wat je kind eng vindt of stress bezorgd. Dan kan je een verzwaringsdeken ook heel goed gebruiken om even lekker op de bank te ont prikkelen. Sommige kinderen gebruiken hun deken zelfs op school!

Als ik vroeger bij mijn oma logeerde, stopte ze me altijd heel strak in. Die deken vouwde ze ongeveer om het matras. Dit gevoel denk ik dat de verzwaringsdeken ook geeft. Een veilig en geborgen gevoel, het gevoel als logeren bij oma. Zou zo’n verzwaringsdeken ook iets voor jouw kindje zijn? Je vindt ze hier.verzwaringsdeken banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!