“header
Peuter

Een basisschool kiezen! Hoe pak je dit aan als ouder?

Het is niet het eerste waar je aan denkt als je een kindje hebt gekregen, een basisschool kiezen. Maar toch zal je er ooit aan moeten geloven. Want ook al zijn kinderen pas vanaf 5 jaar echt leerplichtig, het is verstandig om al op tijd na te gaan denken over de eerste school van je kind.

beste babyfoon bol.com

Wanneer moet je starten met een basisschool kiezen voor je kind?

Bijna alle kinderen gaan als ze vier jaar oud zijn naar school. Maar het is verstandig om op tijd te beginnen met het zoeken naar de goede basisschool! Veel ouders realiseren zich niet dat je in sommige steden je kind al moet aanmelden voordat hij of zij 6 maanden oud is. Dit vanwege een tekort aan plekken op de basisscholen in sommige steden.

Heb je al een school (of meerdere scholen) op het oog? Vraag dan voor de zekerheid vast even naar de eventuele wachttijden. Officieel mag je kinderen pas aanmelden als ze drie jaar oud zijn. Dus heb je een school met lange wachttijd gekozen en je kind al voor die tijd aangemeld? Dan moet je dat als hij drie jaar is nog een keer definitief maken.
Sommige scholen hanteren een voorrangsbeleid, als er bijvoorbeeld al een oudere broer of zus op school zit, hebben jongere broertjes en zusjes voorrang.

sale banner

Tips waar je op moet letten als je een basisschool kiest!

Waarschijnlijk ga je niet bewust op zoek naar een school heel ver van huis. Je zult toch eerst in de nabije omgeving gaan zoeken naar een school voor je kindje.
Ga bij jezelf te rade; ga je op de fiets, met de auto of lopend naar school? Wat vind jij belangrijk? Wil je dat je kind zo snel mogelijk zelf naar school kan fietsen? Let dan goed op of de route van school naar huis ‘veilig’ is.

Nog een belangrijk punt bij een basisschool kiezen; de buitenschoolse opvang. Is er buitenschoolse opvang bij school? Of is er mogelijkheid tot brengen of halen? Ook de schooltijden kunnen van belang zijn, veel scholen hebben tegenwoordig een continurooster, waarbij de kinderen op school eten. Dat scheelt halen en brengen tussen de middag.

Hoe vind je een geschikte basisschool bij jou in de buurt?

Begin eens met kijken op scholenopdekaart.nl. Hier vind je een overzicht van alle scholen die in jouw omgeving te vinden zijn. Op deze site vind je behalve basisinformatie ook andere informatie over de scholen. Waar een school uniek in is bijvoorbeeld. Ook kunnen scholen toelichtingen schrijven over de cijfers van de school.
basisschool vinden met scholenopdekaart

Klik eens door een paar schoolprofielen heen en vergelijk bijvoorbeeld het aantal leerlingen, ligging van de scholen en de leerling tevredenheid.

Heb je een school gevonden die aan al je eisen voldoet? Dan is de volgende stap; een rondleiding! (Of meerdere rondleidingen op verschillende scholen). Je ‘voelt’ pas echt of de school bij je past, door er zelf doorheen te lopen. Maar wat nog belangrijker is, past de school bij je kind?

Soorten onderwijs op basisscholen

Zoveel scholen, zoveel verschillen. Wat vind jij belangrijk in een school? Wil je dat je kindje naar een christelijke school gaat? Of juist naar een openbare? Dit is nog maar een van de keuzes die je moet maken. Er zijn veel verschillende soorten onderwijs.

  • Verschillende denominatie, levensbeschouwelijke of religieuze visie (bijvoorbeeld Katholiek, Christelijk).
  • Verschillende onderwijsconcepten, hoe de school het onderwijs vorm en inhoud geeft (bijvoorbeeld Jenaplan, Daltononderwijs).

Lees ook: Hoe kan je jouw peuter voorbereiden op de basisschool?

Hoe zit het met de kosten?

In principe is het basisonderwijs in Nederland gratis. Ja, je leest het goed: gra-tis. Scholen kunnen een vrijwillige bijdrage vragen. Voor bijvoorbeeld uitstapjes en extra activiteiten. Denk hierbij aan Sinterklaasfeest en schoolreisjes.

Wacht dus niet te lang met een basisschool kiezen. Zeker niet als je in een regio woont waar de scholen schaars zijn, of als je voor een school wilt kiezen die erg populair is. In de kleinere dorpen valt de ‘scholengekte’ vaak nog wel mee en is het voldoende om als je kindje drie wordt te gaan rondkijken. Maar het kan nooit kwaad om je er al eerder in te verdiepen natuurlijk. Het gaat wel om de toekomst van je kind!

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!