sale kleertjes header
Mamma

Alles over mindful moederschap!

Mindfulness! Je hoort het tegenwoordig te pas en te onpas langskomen. Misschien gaan je nekharen direct al overeind staan bij dat ‘gezweef’. Maar het kan ook zijn dat je eigenlijk best nieuwsgierig bent. Wat is mindful moederschap en hoe kan je het toepassen? Word je een leukere moeder als je een mindful moeder bent?

beste babyfoon bol.com

Wat is mindful moederschap?

Mindfulness is een stroming binnen de psychologie. Het betekent kort gezegd “leven met aandacht”. We zijn vaak geneigd om dingen uit te stellen, zelfs het op dit moment genieten van onze kinderen. “Als ze straks doorslaapt”, of “Als ze naar school gaan” zijn veel gehoorde uitspraken.

Als je een mindful moeder bent wil je NU genieten van het moederschap. Niet straks of als deze fase voorbij is. Nee: nu. Als moeder wil je altijd het beste voor je kind, maar als mindful moeder begin je bij jezelf. Wat is het beste voor jou? Want als jij je goed voelt, ben je een leukere, betere en geduldigere moeder. Mindfullness zorgt ervoor dat je beter in je vel zit, dat je minder piekert en minder gestrest bent.

banner billendoekjes waterwipes

Waarom zou je een mindful moeder willen zijn?

Misschien merk je dat het niet zo lekker gaat. Je bent moe en zo ineens chagrijnig. Soms schiet je uit te slof om helemaal niets en je kinderen kunnen maar weinig goed doen. Als je thuis bent, denk je aan je werk, maar als je aan het werk bent denk je aan thuis. Ergens van binnen weet je dat het anders kan, dat het anders moet. Maar hoe? Dan kan mindfulness iets voor je zijn.

Herken jij je in de volgende punten?

 1. Je weet dat het roer om moet!
  Je wilt het anders, de volle aandacht voor je kinderen hebben zonder dat je steeds aan het denken bent wat mama allemaal nog moet doen.
 2. Heb je zo’n onrustig gevoel?
  Het gevoel dat je altijd nog iets moet? Voor je gevoel doe je alles half, je bent er half voor de kinderen. Op je werk kun je niet alles doen wat je wilt, omdat je er niet altijd bent. Alles komt niet af.
 3. Vermoeidheid zorgt ervoor dat je niet de moeder bent die je wilt zijn.
  Want je bent prikkelbaar en sneller boos dan je zou willen zijn.
 4. Je wilt niet dat deze periode door je vingers glipt.
  Je wilt er met voldoening en trots op terugkijken. Kinderen zijn zo snel groot, die momenten wil je koesteren en beleven.

Als mindful moeder geniet je dus meer van je kinderen en voel je je zekerder als moeder!

hoe wordt je mindful moeder

Hoe word je een mindful moeder?

Mindfulness is een aandachtstraining. Als het ware train jij jouw mind om de controle over je gedachten (terug) te krijgen. “Leven in het hier en nu”. Door mindfulness ga je leren om de gedachtestroom te stoppen. Zodat je niet alleen lichamelijk in het nu bent, maar ook met je gedachten. Door een aantal kleine veranderingen toe te passen kun je al meer mindful bezig zijn.

 1. Stop met multitasken

  Hoe vaak kijk jij een film met je telefoon in je hand? Of vouw je de was op terwijl je aan het bellen bent? STOP er mee. Ja, het scheelt tijd. Maar terwijl jij de was opvouwt hoor je maar half wat je vriendin aan de andere kant van de lijn aan je verteld. En die telefoon in je hand zorgt ervoor dat je het mooiste stukje van de film mist.

  Doe één ding met je volle aandacht, in plaats van 2 (of meer) dingen half. Je zult merken dat het zelfs tijd bespaart, want met je volle aandacht gaat iets sneller en beter. En je wordt er veel rustiger en minder gestrest door.

 2. Ga wandelen!

  Zonder telefoon, zonder kinderen. Zoek de natuur op en wandel. Geniet, kijk om je heen, ruik, maak jezelf bewust van je omgeving.

 3. Doe even helemaal niets!

  Maar dan ook echt niets. Ga zitten. Zonder telefoon, scherm, radio of wat dan ook. En zit. Focus op je ademhaling en kom tot rust. Laat je gedachten komen en gaan, word je ergens onrustig van? Breng dan je focus weer naar je ademhaling. Doe dit een paar minuten. De eerste keren is het onwennig, maar uiteindelijk brengt het zo veel rust.

Lees ook: Voornemens over moederschap die mij niet gelukt zijn!

Mindful moeder checklist

Hoe mindful ben jij al? Of ben je dat totaal niet? Check het hieronder:

 1. Minstens een keer per dag ga ik even zitten en doe ik niets.
 2. Als ik moe ben zeg ik afspraken af en pas ik mijn ritme aan.
 3. Ik bewaak mijn grenzen en ga er niet overheen.
 4. Als ik hulp nodig heb vraag ik daar om.
 5. Ik probeer een conflict met mijn kind te zien als manier om mezelf te leren kennen.
 6. Gaat er iets mis? Dan stel ik mezelf gerust.

Lees ook: Waarom moeder zijn niet altijd even leuk is!

Zou jij een mindfull moeder willen zijn? Of is het nog steeds een ver van je bed show? Op internet zijn veel websites over mindfulness te vinden. Je kunt er ook cursussen of workshops over volgen. Als jij op zoek bent naar meer rust, minder stress en meer positiviteit is mindful moederschap misschien wel iets voor jou 😉

Lees ook: Ben je onzeker over het moederschap een moeder worden?

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019