banner cheezzbaby 728x200
Peuter

Wat te doen met warm weer met een peuter?

We zitten op dit moment midden in de zomer. Temperaturen boven de 30 graden zijn bijna normaal en dat is voor de ene peuter leuker dan voor de andere. Hoe kom je die warme dagen een beetje door met kleine kinderen? Vraag jij je ook af wat te doen met warm weer met een peuter?

banner vitamine-D kind

Wat te doen met warm weer met een peuter?

Water, water en nog meer water. De meeste peuters zijn gek op water. Hoe meer water hoe beter en gelukkig is water ook een hele leuke en gemakkelijke manier om je mee te vermaken.

 1. Een zwembadje in de tuin

  Dit zal in de meeste tuinen niet ontbreken en we hebben er zelf ook al heel wat versleten. Tot nu toe haalde ik eigenlijk ieder jaar een zwembadje bij de Action, die ging een zomer mee en dan kon hij de kliko weer in.

  Die zwembaden heb je in allerlei soorten en maten. De echte kleintjes, voor als je peuter nog klein is, of zelfs baby. Het handige aan deze badjes is dat je er maar een paar emmers water in hoeft te gooien en je bent klaar. Na een dag of twee kieper je hem leeg en kan je weer opnieuw beginnen.

  Maar hebt ook grotere zwembaden met sproeiers en zelfs glijbanen. Wij hebben inmiddels een eigen opzetzwembad staan in de tuin, met filter, pomp en chloortabletjes. Het echte werk zeg maar. Heel leuk nu onze oudste dochter wat ouder is, maar wel oppassen met de jongste. Ze moet er eigenlijk met zwembandjes om in, want het water is best diep. Voor een peuter is een klein badje dus eigenlijk prima en natuurlijk altijd onder toezicht.

 2. Een sproeier

  Ik heb hier nog zulke leuke jeugdherinneringen aan. De ‘gewone’ tuinsproeier, die heen en weer bewoog en waar mijn vader het gazon groen mee hield. Zwempak aan en springen maar. Natuurlijk kan je dit prima met je gewone tuinsproeier doen, maar er zijn ook speciale kindersproeiers te koop. En zelfs regenbogen waar je onderdoor kunt lopen.
 3. Watermat

  Een plastic mat waar je de tuinslang op aan kunt sluiten. Er zitten gaatjes in de rand waar het water uit sproeit. Een hele leuke en veilige manier om met water te spelen, zelfs voor baby’s.

 4. Watertafel

  Ook zo’n geweldige uitvinding om mee te spelen met warm weer: De watertafel. Te koop in heel veel verschillende uitvoeringen, met leuke bootjes, molentjes en allerlei snufjes waarmee jouw peuter water in beweging kan brengen. Natuurlijk wordt hij nat, maar niet zo nat als in het zwembad. Ook deze manier met water spelen is veilig en leuk.

 5. Waterpistolen

  Wij hadden vroeger van die reusachtige supersoakers. Maar je hebt waterpistolen in allerlei soorten en maten, ook voor kleine peuterhandjes. Lekker elkaar natspuiten of figuurtjes spuiten op de muur of grond.

 6. Plantjes water geven

  Altijd een hit met warm weer. Zet een grote emmer klaar en geef je peuter een klein gietertje en zie wat er gebeurt. Gaat hij de plantjes water geven? Of de haren van de pop wassen? Alles kan en mag, goed voor de fantasie van je peuter!

 7. Emmer en een spons

  Rwee vliegen in een klap. Laat je peuter zijn wagenpark wassen! De loopfiets, driewieler of grasmaaier. Alles wat wielen heeft en buiten staat mag schoon. Dat gaat een hoop geklieder worden, maar ook een hoop pret geven!

Per toeval kwam ik er dit weekend achter dat onze peuter een plas water nog het meest leuk vindt. Ik had met de tuinslang het terras afgespoten (want ongelukje, de peuter liep buiten zonder luier). De plassen die achterbleven waren interessanter dan al het waterspeelgoed dat ik in mijn tuin heb staan. Met de blote voetjes lekker spetteren en springen. Heerlijk vond ze het, soms is het leven zo simpel.

Lees ook: Het leukste water speelgoed voor peuters!

top 5 beste babyfoons banner

Activiteiten voor een peuter met warm weer zonder water

Niet alle peuter zijn gek op water en ook niet alle ouders worden altijd blij van dat geknoei. Maar wat kan je nog meer doen met je peuter als het hartstikke warm is, iets waar geen water bij komt kijken?

 1. Ventilator

  Zit je lekker binnen bij de ventilator omdat je echt niet gelukkig wordt van die hitte? Blaas dan eens een ballon op. Zeker als je een bewegende ventilator hebt, is dit een heel leuk spelletje.

 2. Maak een milkshake

  Ik zorg altijd dat ik wat simpele kleine roomijs bekertjes in de vriezer heb liggen. Hiermee kan je altijd met iets wat je in huis hebt een lekkere milkshake maken. Peuters vinden dit geweldig om samen te doen en heerlijk verkoelend om op te drinken.

  Mijn recept: Een bakje roomijs, wat melk en een handvol aardbeien en je hebt een heerlijke aardbeienmilkshake. Maar ook banaan of gewoon vanille gaat er wel in. Of een theelepeltje cacaopoeder erin en je hebt een chocolademilkshake!

 3. Filmmiddag

  Kijk een film waar je het koud van krijgt, Frozen bijvoorbeeld. Lekker binnen, waar het koeler is dan buiten. Desnoods ga je languit op de grond voor de tv liggen, dat is vaak nog koeler. Lekker koud drankje erbij (de milkshake van hierboven bijvoorbeeld).

 4. Ga boodschappen doen

  In de supermarkt is het altijd lekker koel. Of breng eens een bezoekje aan de groothandel! Je peuter zal zijn ogen uitkijken of de visafdeling en uiteraard ook bij de grote bakken snoep die je daar kunt kopen! Alleen even diep ademhalen als je weer naar buiten loopt, dan is het temperatuurverschil wel erg groot.

Van mij mag de zomer wel eeuwig duren, ik ben echt in het verkeerde land geboren. In de ochtend direct buiten kunnen ontbijten, de hele dag buiten zijn en af en toe het zwembad in springen voor wat verkoeling. Water is hier echt onmisbaar in deze maanden, zowel om te drinken als om mee te spelen. Maar niet iedereen is zo gek op de zomer. Hopelijk kan je iets met deze tips en kom je het warme weer door met je peuter!

Lees ook: Top 12 met de leukste binnenzwembaden van Nederland!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!