header banner hema
Nieuws

Grijze haren door de kinderen! Kan dat?

We grappen en grollen er wat over, die grijze haren. Zo zaten we met een stel even oude collega’s bij elkaar en 1 was er niet grijs. “Dat komt omdat je geen kinderen hebt” zei ik. En wat blijkt, ik had nog gelijk ook! Wist je dat we echt grijze haren krijgen door onze kinderen?

prenatal extra korting banner

Hoe krijg je grijze haren?

Laten we eerst eens kijken hoe dat zit met onze haren. Waarom is de een blond, rood, bruin of zwart? De cellen in onze haarzakjes noemen we melanocyten. Deze melanocyten produceren pigment en dat noemen we melanine. Heb je veel melanine in je haar en dus veel pigment? Dan heb je donker haar. Als je weinig pigment aanmaakt heb je dus lichter haar.
Hoe ouder we worden hoe minder pigment onze haarzakjes aanmaken. En dan worden we dus grijs. Als je haarzakjes helemaal geen pigment meer maken, krijg je dus uiteindelijk wit haar.
Aanmaak van melanine en stress

Op de universiteit van Harvard is een onderzoek gedaan naar stress in combinatie met de aanmaak van melanine. Wat is de samenhang tussen stress en grijze haren? “Ik krijg er grijze haren van!” roepen we als het druk is op het werk. Is dat zo?

Op Harvard deden ze een onderzoek op muizen. Deze muizen kregen minder slaap, meer schrikmomenten en dus meer stress dan hun mede-muizen. Opvallend was dat deze muizen binnen 5 dagen grijs of wit waren. En de werking van melanocyten en melanine bij muizen is te vergelijken met mensen.

Lees ook: Moeders, ontspan! Tips voor minder stress!

beste babyfoon bol.com

Kinderen oorzaak van grijze haren

In Nederland krijgen we gemiddeld onze eerste grijze haren als we tussen de 30 en 35 jaar oud zijn. Sommige mensen zijn 20, maar sommigen ook pas 50 als de eerste grijze haren zich aandienen. Als we kinderen krijgen verandert ons leven. We worden alerter, scherper en staan altijd aan. Ook krijgen we minder slaap, meer schrikmomenten (hoe vaak heb jij je peuter opgevangen omdat hij weer bijna ergens vanaf viel?). En behalve heel veel liefde brengen onze kinderen ook een hoop stress met zich mee. Dus ja, die grijze haren kunnen echt wel komen door onze kinderen.

“Kinderen, je krijgt er zo veel voor terug.” “Ja, slapeloze nachten.” En daar kunnen we dus grijze haren aan toevoegen. Des te meer reden om af en toe een paar uur voor jezelf te nemen en lekker naar de kapper te gaan. Hoewel, mooi grijs is ook niet lelijk!startersbox zwitsal banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019