header luiers van pampers met 50% korting
Babynamen

Genderneutrale voornamen! De top 15

Steeds vaker kom je bijzondere voornamen tegen. Namen waarvan je niet meteen weet of deze van een jongen of een meisje zijn. Voor sommige mensen is dat best lastig. Vooral opa’s en oma’s klagen waarom hun kleinkinderen niet gewoon vernoemd worden. “Klaas is toch ook een mooie naam? En dat kan iedereen gewoon uitspreken”. Ik hoor het mijn oma zo zeggen. Maar tegenwoordig zijn de namen meestal niet meer de standaard. Zo zijn genderneutrale voornamen enorm in opkomst. Welke namen zijn populair? Je leest het hier!

beste babyfoon bol.com

Wat is een genderneutrale voornaam?

Steeds meer ouders kiezen ervoor om hun baby een naam te geven die zowel voor een jongen als een meisje geschikt is. Maar wat maakt een naam een genderneutrale naam?

Als mijn buurvrouw ervoor kiest om haar dochter Boris te noemen, is Boris niet per definitie een genderneutrale voornaam toch? Ik blijf Boris een jongensnaam vinden. Een naam is pas genderneutraal als hij (ongeveer) even vaak aan jongens als aan meisjes wordt gegeven.
Waarom kiezen ouders voor een uniseks babynaam?

Steeds meer ouders kiezen ervoor om hun kind genderneutraal op te voeden. Dat houdt onder andere in dat je je kindje met allerlei speelgoed laat spelen, en niet alleen typisch meisjes- of jongens speelgoed. Je kleedt je kind neutraal. Je dochter heeft dus niet perse een roze jurk aan en je zoon niet altijd een blauwe spijkerbroek.

banner vitamine-D kind

Eigenlijk laat je je kind vrij om zijn eigen gender te kiezen. Dit doe je door je kind vrij te laten in zijn keuzes. Wil je zoon nagellak op? Prima. Wil je dochter op voetbal? Ook goed. Kiezen voor een genderneutrale opvoeding houdt vaak ook in dat je kiest voor een genderneutrale voornaam.

Lees ook: 8 Dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een babynaam!

De 15 meest populaire genderneutrale voornamen!

 1. Jaimy

  Deze naam wordt even vaak aan een jongen als aan een meisje gegeven. Er lopen dus ongeveer evenveel meisjes- als jongens Jaimy’s rond in Nederland.

  Met recht een genderneutrale naam dus. Deze Bijbelse naam heeft geen hele gezellige betekenis, namelijk: “Hielenlichter en bedrieger” maar ook “Hij Zal Beschermen”. Je kunt Jaimy ook schrijven als Jamie.

 2. Kaya

  Nog een naam die bijna even vaak aan een jongen als aan een meisje wordt gegeven. Met deze naam geef je je kindje een naam met een mooie betekenis. Kaya is een Engelse naam die “Gevierd” en “Lang verwacht kind” betekent.

 3. Robin

  Dit is echt een klassiek voorbeeld van een genderneutrale naam. Robin is echt voor zowel jongens als meisjes geschikt en wordt dan ook aan beide geslachten even vaak gegeven. Zoek je een naam met een veelbelovende betekenis? Deze Duitse naam betekent: “Schitterend door roem.”

 4. Kris

  Een naam die de laatste jaren steeds populairder is geworden voor jongens en inmiddels voor beide geslachten even populair is. Een Bijbelse naam met als betekenis “Gezalfde.”

 5. Lou

  Een op de drie Lou’s in Nederland is een jongen. “Strijder om de buit, beroemde strijder” betekent deze Germaanse naam. Als je een bijzondere naam voor je kindje zoekt die je nog niet vaak hoort kan Lou een mooie kanshebber zijn.

 6. Anne

  Deze naam heeft meerdere betekenissen, namelijk “Lieflijk,” “begenadigde” en “genade,” het is dan ook een Bijbelse naam. De meeste Anne’s in Nederland zijn meisjes. Maar ook voor jongens is dit een steeds populairdere naam aan het worden.

 7. Marley

  Dit is echt een unisex naam in opkomst. Voor meisjes kenden we de naam al. Wist je dat Nina uit GTST eigenlijk Marly heet? Ook steeds meer jongens krijgen deze naam, die “prettig hout” betekent. Marley kun je dus ook schrijven als Marly.

  baby kleertjes banner
 8. Senna

  Deze naam wordt al jaren aan zowel jongens al meisjes gegeven. De aantallen schommelen nogal, het ene jaar zijn er meer meisjes Senna’s, het andere jaar weer meer jongens, Maar hiermee heb je dus een super genderneutrale naam voor je kindje! Ook de betekenis is prachtig: “Waarheid.”

 9. Charlie

  Deze Duitse naam betekent “Vrije Man.” In eerste instantie zou je dus zeggen dat het een jongensnaam is. Toch worden er heel veel meisjes Charlie genoemd. Sterker nog, er zijn twee keer zo veel meisjes Charlies in Nederland dan jongens Charlies.

 10. Jip

  Van oorsprong ken je Jip waarschijnlijk uit het welbekende boek, Jip & Janneke. Hier is geen twijfel over het geslacht van Jip mogelijk, hij is nu eenmaal de buurjongen van Janneke.

  Maar tegenwoordig hoeft Jip echt geen jongen meer te zijn. Zo’n derde van de ‘Jippen’ in Nederland is inmiddels een meisje. Het is een Germaanse naam, met als betekenis: “Stralend kind van edele afkomst.”

  davitamon mamavitaal banner
 11. Alex

  Betekent “De Beschermer.” Deze van oorsprong Griekse naam wordt het meest aan jongens gegeven maar is ook voor meisjes in opkomst. In het buitenland hoor je Alex vaker voor een meisje, ook Alexis is daar populair.

 12. Riley

  “Het oogsten van de rogge” is de betekenis van deze Engelse naam. Als jij je dochter Riley noemt weet je zeker dat je een speciale naam hebt gekozen. Tot nu toe krijgen iets meer jongens dan meisjes deze naam, maar toch is hij zeker genderneutraal.

 13. Beau

  Een Franse naam, met wederom meerdere betekenissen: “Speerpunt, beer en mooi”. De naam Beau wordt steeds meer aan jongens gegeven dan aan meisjes. Ongeveer twee van de drie Nederlandse Beau’s is een jongen.

  Beau wordt ook ‘versimpeld’ geschreven als Bo. Ook deze naam wordt voor zowel jongens als meisjes gebruikt, maar dan is zo’n 70% een meisje. Om het compleet te maken hebben we ook nog de naam Bowie, die ongeveer even vaak aan een jongen en een meisje gegeven wordt.

 14. Isa

  Als jij een Isa kent is de kans groot dat het een meisje is. Maar de laatste jaren krijgen ook meer jongens in ons land deze naam. Isa is een Bijbelse naam met heel veel verschillende betekenissen. Veel religieuze betekenissen, zoals “God is mijn eed, Verlosser, Hij moge lachen en Heil van God.” Maar Isa betekent ook “ijs” en “ijzer”. Een hele bijzondere naam dus, ook voor je misschien wel toekomstige zoon.

 15. Dani

  Als je kiest voor deze naam, kies je voor een naam die nog niet veel voor komt. Ongeveer 20% van de Nederlandse Dani’s is een meisje. Deze naam is een Bijbelse naam die “Mijn Rechter Is God” betekent.

Veel van deze genderneutrale voornamen zal je niet snel in de top 10 met populaire babynamen vinden. Leuk toch? Dan is je kind niet een van de vele …’ s uit de klas. Vroeger waren er ook al unisex namen. Mijn oma heet “Gerritje.” We grapten altijd dat haar ouders hoopten op een zoon en er toen maar “je” achter hebben geplakt.

Nu ben ik wel benieuwd naar jouw keuzes. Wat vind je van een genderneutrale naam? Zou jij er eentje kiezen voor je kindje? Of ga jij juist voor een hele klassieke meisjes- of jongensnaam? Laat je het ons weten in de reacties? Misschien inspireer je wel weer nieuwe ouders met een prachtige naam.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019