“waterwipes

Kinderwensconsulent en relatietherapeut

kinderwensconsulent-chantalHallo! Ik ben Chantal Rijk en ik ben werkzaam als kinderwensconsulent en relatietherapeut in mijn eigen praktijk aan huis: Praktijk Rijk.

Ik ben reeds 16 jaar werkzaam als behandelaar binnen de GGZ. Ik combineer mijn achtergrond als Systeemtherapeut met diverse methodieken waarvoor ik de nodige (na)scholingen heb gevolgd. In 2018 heb ik de opleiding Schematherapie afgerond aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna heb ik mezelf gespecialiseerd in het vakgebied van kinderwensconsultatie.

Kinderwensconsulent en relatietherapeut

In 2019 ben ik Praktijk Rijk gestart waar ik mensen begeleid die zwanger willen worden, moeilijk zwanger worden, zwangerschapsverlies doormaken, worstelen met vragen rondom de kinderwens of ongewild kinderloos zijn. Voorheen kwamen deze mensen terecht bij de huisarts of bij een gynaecoloog en werd de psychologische kant van het verhaal vaak genegeerd of vergeten. Daarom bied ik met de kennis die ik heb graag een luisterend oor.

Zelf woon ik met veel plezier, samen met mijn grote liefde en onze kater, in Goes. Al vrij snel nadat ik mijn partner leerde kennen was het duidelijk, wij zagen onszelf als toekomstige ouders. Elke maand keken we uit naar de dag dat we mochten testen. Meer dan een jaar ging er voorbij zonder dat tweede streepje. We zetten destijds de stap naar de huisarts, vervolgens naar het ziekenhuis.

Na de onderzoeken begint het medische traject. Eerst waren we hoopvol. Maar naarmate de tijd verstrijkt begint het zwaar te worden. Als vriendinnen en familie om je heen zwanger worden dringt het nog meer tot je door. Keer op keer moet je goedbedoelde opmerkingen dat ‘Je er niet zo mee bezig moet zijn’ en dat het ‘vanzelf komt’ van je af laten glijden. Tussen alle hoop en vrees door merkte ik dat het proces ontzettend veel met ons deed.

Ervaringsdeskundige

In 2018 kregen we het bericht dat onze kinderwens niet in vervulling zou gaan. Als geen ander begrijp ik daardoor de onzekerheid, angst en twijfels die de kop op kunnen steken bij een onvervulde kinderwens. Met mijn jarenlange ervaring als behandelaar in de GGZ voelde ik daarom de behoefte om hierin iets te kunnen betekenen voor anderen die hier ook mee worstelen.

Want als er iets is dat ik uit ons kinderwens traject heb geleerd dan is dat dat er een enorme nood is aan goede begeleiding van koppels met een kinderwens. Zowel inhoudelijke als psychosociale ondersteuning. En juist daarom ben ik mezelf gaan verdiepen in de materie om het totale plaatje te begrijpen en heb ik de opleiding tot Kinderwensconsulent gevolgd in Gent. Want zelfs uit de moeilijkste periode in je leven kan iets moois voortvloeien. Wat mij onderscheid van andere hulpverleners is dat ik naast mijn jarenlange ervaring als behandelaar in de GGZ ook een ervaringsdeskundige ben.

Voor ZoZwanger schrijf ik regelmatig blogs over verschillende onderwerpen rondom de kinderwens. Ik geef je graag tips en adviezen over hoe je hiermee om kunt gaan. Je hoeft dit pad niet alleen te bewandelen.
Mijn wens is dat je er sterker door wordt. Jij bent uiteindelijk de sleutel tot een vruchtbaar leven, met of zonder kinderen. 

Mijn Praktijk in Zeeland

Heb je behoefte aan rechtstreeks contact? Kijk dan eens op mijn website www.praktijk-rijk.nl

vadersschapsverlof 2019