header banner hema
Nieuws

Vooroordelen over thuisblijfmoeders!

Ik ben bewust een werkende moeder, maar er zijn ook heel veel moeders bewust een thuisblijfmoeder. Vroeger was dat wel meer ‘normaal’ dan tegenwoordig. En we hebben er nogal wat vooroordelen over. Hieronder lees je de meeste vooroordelen over thuisblijfmoeders. Kleine tip: neem deze tekst met een korreltje (of schep) zout.

hema rompers

Vooroordelen over thuisblijfmoeders!

 1. Een thuisblijfmoeder heeft tijd genoeg!

  Alle tijd van de wereld om het huishouden te doen. Want wat moet je anders doen met die hele lange dag waarop geen ‘echt’ werk op je wacht? Alle tijd om alles te doen wat je wil doen. Toch? Daarom kunnen ‘die thuisblijfmoeders’ mooi luizenpluizen op school, meerijden met de schoolreisjes en klaar-overen. Toch?

  Dat een thuisblijfmoeder vaak zoveel voor een ander doet vergeten we maar even. Dat ze misschien wel iedere week even voor een oude buurvrouw boodschapjes doen, of inderdaad helpen op school. Nee, daar hebben ze alle tijd voor.

 2. Een thuisblijfmoeder is lui

  Ja, want als je niet lui zou zijn ging je gewoon aan het werk toch? Thuisblijfmoeders zijn zo lui dat ze de hele dag op de bank zitten te Facebooken en Goede Tijden Slechte Tijden kijken. De rest van het huishouden doen de kaboutertjes.

 3. Een thuisblijfmoeder heeft geen ambitie

  Blijkbaar is het voor een thuisblijfmoeder genoeg om luiers te verschonen, kinderruzie ’s op te lossen, eten te koken en het huis schoon te maken. Ze willen niet doorgroeien, zichzelf ontplooien of dingen leren. Of ze willen niet de stress van het werken en een gezin combineren. Het gevoel hebben van alles half doen.
 4. Een thuisblijfmoeder heeft haar studie weggegooid

  Ja, want je gaat geen vier (of meer) jaren studeren om er vervolgens niets mee te doen toch? Dat het nooit zonde is om iets te leren en je alle kennis die je opdoet de rest van je leven met je meeneemt zegt niks. En dat je misschien wel weer gaat werken als de kinderen groter zijn, doet er ook helemaal niet toe natuurlijk.

 5. Een thuisblijfmoeder vindt een werkende moeder een slechte moeder

  Want jij als werkende moeder brengt je kinderen onder bij een vreemde en geeft de hele opvoeding uit handen. Je hebt geen zin om er 24/7 voor je kinderen te zijn en laat dit graag aan een ander over. Je vindt je carrière en geld verdienen belangrijker dan er zijn voor je eigen kroost.

 6. Een thuisblijfmoeder kan overdag lekker dutjes doen

  Ja, tuurlijk. Zodra de kinderen naar school gaan springt de thuisblijfmoeder ook haar bed weer in. Of als de baby slaapt. Ja, want wat moet je anders toch doen met al die vrije tijd? Behalve bezig zijn met de kinderen, wassen, strijken, boodschappen, ramen lappen, sociale contacten onderhouden of een hobby beoefenen.

 7. Een thuisblijfmoeder heeft geen sociaal leven behalve het schoolplein

  Dat zijn die moeders die een half uur na de bel nog staat te kletsen met die andere thuisblijfmoeder. Want zij hoeven niet op tijd op hun werk te zijn. Maar ze hebben verder natuurlijk ook geen gezellige en interessante contacten, via werk ofzo. Ze kennen alleen maar andere saaie moeders van school.

 8. baby kleertjes banner
 9. Een thuisblijfmoeder heeft een rijke man

  Want hoe kan je anders een leven met kinderen bekostigen? Of ze moeten op een houtje bijten, kunnen de kinderen geen leuke cadeaus en uitjes geven omdat ze nu eenmaal zo nodig thuis wil blijven. Ja, als je een luxe leven wilt leiden is werken met zijn tweeën eigenlijk wel nodig, tenzij je partner inderdaad een hele goedbetaalde baan heeft.

  Maar het is natuurlijk niet zo dat je ieder jaar twee keer op vakantie hoeft, twee dure auto’s en een reusachtige villa nodig hebt. Als je genoegen kunt nemen met iets minder en creatief bent, kan je het ook redden met 1 salaris.

 10. Thuisblijfmoeders hebben een brandschoon huis!

  Nog zo’n vooroordeel over thuisblijfmoeders want je hebt de hele week tijd om niets anders te doen dan poetsen. Daarom ben je ook thuis toch? Om ervoor te zorgen dat je huis helemaal spik en span is. En dat je partner natuurlijk helemaal niets meer hoeft te doen als hij thuis komt, want hij heeft wel heel hard gewerkt. Met de nadruk op hij en wel.

 11. Thuisblijfmoeders vieren fulltime vakantie

  Lekker een beetje koffiedrinken en lunchen met mede thuisblijfmoeders, want alle anders mensen hebben daar geen tijd voor omdat ze aan het werk zijn. Beetje tv kijken, boekjes lezen en veel in de zon zitten zodra die schijnt.

  Met de kinderen op pad, want daar hebben ze altijd tijd voor. Eigenlijk is het leven gewoon een grote vakantie! De grootste uitdaging is onthouden welke dag het is, want straks vergeet een van de kinderen de gymtas.

 12. Een thuisblijfmoeder draagt niets bij aan de maatschappij

  Nee, want je draagt alleen iets bij aan de maatschappij als je werkt. Niet als je probeert van je kinderen leuke mensen te maken. Of misschien wel vrijwilligerswerk doet (omdat jij daar wel tijd voor hebt). Of mantelzorger bent voor mensen in je buurt of familie. Echt, dat thuisblijven draagt helemaal niets bij.

Werkende moeders hebben vooroordelen over thuisblijfmoeders, maar andersom is dat natuurlijk hetzelfde. We begrijpen elkaar niet, willen elkaar niet begrijpen of zijn misschien wel jaloers? Ik ben ontzettend blij met mijn werk en moet er niet aan denken om thuis te zijn. Maar ik kan me wel voorstellen dat het heel veel rust met zich meebrengt en daar kan ik wel eens naar verlangen.

Lees ook: Waarom tegenwoordig ouders opvoeden zwaar vinden?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019