header luiers van pampers met 50% korting
Nieuws

Band met schoonmoeder vaak slechter na geboorte kind!

Schoonzoons en schoonmoeders, daar zijn genoeg moppen en grappen over gemaakt. Maar zij zijn helemaal niet het probleem als het over familieruzies gaat. Nee hoor, volgens onderzoek zijn dat de schoondochters en de schoonmoeders! Hoe zou het komen dat de band met je schoonmoeder slechter wordt na de geboorte van je kind?

banner beste luchtreiniger babykamer

Schoonmoeder weet alles beter

Misschien heb je jouw partner er wel eens op aangesproken, omdat hij vindt dat de gehaktballen van zijn moeder lekkerder zijn dan die van jou. “Dan ga je toch lekker daar eten?” Bij haar is nu eenmaal alles beter. En dat vindt ze zelf ook.

Zeker als er eenmaal kleinkinderen geboren zijn. Je werkt te veel, of juist te weinig. Ook ben je veel te voorzichtig als het op de kinderen aan komt en veel te beschermend. Of je laat ze juist veel te los en verwent ze veel te veel.

Nee, hoe je het ook doet, in de ogen van je schoonmoeder is het toch niet goed. En dat laat ze maar wat graag weten. Via jouw partner bijvoorbeeld, want het rechtstreeks tegen jou zeggen zal ze niet zo snel doen. Tot grote frustratie van jou. Herken jij deze ergernissen aan jouw schoonmoeder?
Onderzoeken naar de band met schoonmoeder

Er is een onderzoek gedaan in Finland onder 1200 mensen. Hieruit kwam iets naar voren wat je misschien niet direct verwacht: met jouw eigen ouders wordt meer ruzie gemaakt. Op zich is dat ook niet gek, want tegen mensen die dicht bij je staan durf je vaak meer te zeggen. Maar als er eenmaal ruzie is met de schoonfamilie is dit eigenlijk veel erger, want die ruzies komen minder vaak goed.

Uit een ander onderzoek bleek dat 25% van de moeders de omgang met schoonmoeder het meest stressvolle aan het ouderschap vindt. Ook wordt de kans op een echtscheiding groter als er onenigheid met de schoonouders is.

Mijn eigen ervaringen met mijn schoonmoeder

Ook ik heb een soortgelijke ervaring met mijn eigen schoonmoeder meegemaakt. Toen onze oudste dochter geboren is verbleven we nog een week in het ziekenhuis. Daar worstelde ik me door de borstvoeding heen en had ik een druk ‘schema’ met bezoekjes.

Mijn schoonmoeder vond dat ze zich niet aan het schema hoefde te houden en haar kleindochter mocht bezoeken wanneer zij dat wilde. En ook hoefde ze niet te wachten tot ik klaar was met voeden, ook al had ik dat duidelijk aangegeven. Met als gevolg dat ik haar huilend en schreeuwend de deur van onze ziekenhuiskamer heb gewezen, met klappende verpleegsters op de achtergrond die aangaven dat veel meer moeders dit zouden moeten doen.
Uiteindelijk is alles weer goed gekomen en mijn man en ik zijn hierdoor niet in een scheiding beland.

banner winkelpromo

Tips om de band met je schoonmoeder goed te houden

Als er kinderen komen zie je je schoonouders ineens veel vaker en voornamelijk je schoonmoeder. Ze is natuurlijk een trotse oma en wil graag haar kleinkind zien. Ongevraagd advies, ongevraagde bezoekjes, ‘het hoort er allemaal bij’. Hoe ga je daarmee om? Misschien dat deze tips kunnen helpen:

  1. Leg haar opmerkingen naast je neer
    “Wees wijs door stil te zijn.” Ze denkt nu eenmaal dat alles op haar manier moet. Doe alsof ze een consultatiebureau is, zeg braaf “hmhm” en doe lekker je eigen ding.
  2. Gaat ze echt te ver?
    Zoals die keer dat ze ons huis binnenkwam met de sleutel omdat we de deur niet open deden? We lagen nog in bed, mag het na weer een slapeloze nacht?!. Probeer het op een rustige manier uit te praten en laat desnoods je partner dit doen.
  3. Ga lekker niet mee als je partner met de kinderen naar zijn ouders gaat
    Hebben zij de kans om de kinderen op hun manier ‘op te voeden’ en heb jij een dagje rust.
  4. ”Laat het los, laat het gaaaaaan.”

Besef je vooral dat ook jij ooit een schoonmoeder zal zijn, waarschijnlijk. En een oma. Dus onthoudt nu heel erg goed wat jij verschrikkelijk irritant vindt. En probeer ervoor te zorgen dat de geschiedenis zich niet gaat herhalen. Want een slechte band met je schoonmoeder is vervelend, maar een slechte band met je toekomstige schoondochter ook, toch?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019