“waterwipes
Mamma

Studeren en moeder zijn, hoe doe je dat?

Niet iedereen weet al van jongs af aan wat hij worden wil. Ik ben inmiddels 34, maar weet het eigenlijk nog steeds niet. Tel daar bij op dat we nooit te oud zijn om te leren. Waarom zou je dan niet meer kunnen studeren als je moeder bent? Daarom: studeren en moeder zijn, hoe doe je dat?

prenatal extra korting banner

Waarom studeren als je moeder bent?

Moeder zijn is natuurlijk al een fulltimebaan, meer dan fulltime eigenlijk. Dag en nacht sta je klaar voor je kindje. Maar een uitdaging op een ander vlak dan moederschap kan ook heel fijn zijn.

Om jezelf verder te ontwikkelen, maar ook om een goed voorbeeld te geven aan je kind en te werken aan een financieel stabielere toekomst. Tel daarbij op dat het heel goed is voor je zelfvertrouwen en je kunt eigenlijk niet meer wachten om een studie te beginnen!
Studeren en moeder zijn? Tips hoe je dat doet!

Als je een studie gaat combineren met je gezin is dat op zijn zachtst gezegd een enorme uitdaging. Deze uitdaging is te doen, maar je zult er wel echt hard voor moeten werken. Ik geef je wat tips.

 1. Maak een planning

  Probeer een goede planning te maken en je daar zoveel mogelijk aan te houden. Maar maak de planning wel zo dat je hem ook echt kunt nastreven. Stel jezelf geen onhaalbare doelen, want als je steeds je doel niet haalt is het makkelijk om de handdoek in de ring te gooien.

  Aan de andere kant moet je ook niet bang zijn om die planning weer om te gooien, want soms loopt het nu eenmaal anders dan gepland. Zeker met kleine kinderen. Is er een kind ziek? Dan zal je even je prioriteiten moeten stellen en op een ander moment moeten studeren.

 2. Multitasken

  Wij moeders zijn er een ster in, 10 dingen tegelijk doen. Maar als je gaat studeren is het beter om je te focussen. Zo bereik je meer in een kortere tijd. Doe je het studeren tussen het koken en was opvouwen door? Dan zal je minder informatie opslaan dan wanneer de focus op je studie ligt. Laat het multitasken over voor wanneer het echt niet anders kan. Maak een eetplanning zodat je meer tijd overhoud voor de studie.

 3. meegroeiromper banner
 4. Discipline

  Iets wat je echt nodig gaat hebben als je een studerende moeder bent. Houd je aan je planning. Laat je niet afleiden als je aan het studeren bent. Leg je telefoon weg en focus op wat je aan het doen bent. Geen zin? Jammer dan.

 5. Houd je doel voor ogen

  Zorg dat je een doel hebt waar je naartoe werkt. Natuurlijk is dat het behalen van je studie, maar ook wat je met die studie wilt bereiken. Wil je een speciale baan vinden? Wil je misschien voor jezelf beginnen? Mooie doelen waar je voor aan het studeren bent. Houd die doelen voor ogen op het moment dat het moeilijk is.

 6. Vraag hulp!

  Bijvoorbeeld mensen die je kinderen kunnen opvangen. Maar ook op financieel gebied. Zoek uit of er eventuele tegemoetkomingen zijn waar je recht op hebt.

Voordelen van studeren als moeder

Als je moeder bent, ben je veel met de kinderen bezig. Soms is er maar weinig tijd voor jezelf. Zie het volgen van een studie als ‘me-time’. Het is iets anders dan moeder zijn en behalve dat het veel tijd en energie kost, kan studeren ook een bron van energie zijn. Zie het als tijd die je in jezelf investeert!

Manieren van studeren

Natuurlijk kan je ervoor kiezen om een fulltime studie te volgen. Maar dat houdt in dat je alle dagen van de week naar school moet en weinig tijd over houdt voor je gezin en kinderen. Een deeltijdstudie is daarom misschien beter geschikt als je het studeren en moederschap wilt combineren.

Je kunt ervoor kiezen om klassikaal een deeltijdstudie te volgen. Op deze manier ga je een paar dagen per week, of een dag of dagdeel per week naar school. Maar ook een thuisstudie is een optie, een veel gekozen optie door studerende mama’s. Als je een thuisstudie volgt, kan je zelf weten wanneer je studeert en wanneer je dat niet doet. Er zijn ook manieren om via internet klassikaal een studie te volgen.

Bouw een netwerk op!

Studeer je klassikaal? Dan heb je natuurlijk medestudenten en face tot face contact met je docenten. Probeer tijdens het studeren een netwerk op te bouwen. Dit is altijd handig voor na je studie. Zo kan je een beroep doen op je netwerk als je een baan zoekt, of misschien klanten voor je eigen bedrijf. De meeste banen worden nog steeds ‘via via’ gevonden.

Studeren en moeder zijn is dus echt wel mogelijk, je zult er alleen voor de volle 100% achter moeten staan. Alleen op die manier kan je ervoor zorgen dat je slaagt, letterlijk en figuurlijk. Zorg dat je een studie kiest die echt bij je past en stel jezelf doelen die je ook echt kunt halen. En dan heb jij over een tijdje dat gewilde diploma op zak.tips baby fotoboek maken eerste jaar albelli

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019