sale kleertjes header
Peuter

Kinderen beter begrijpen door kindertekeningen te lezen!

Eveline Ruitenberg

Kinderen Beter Begrijpen

Deze tekst is door mij gesuperviseerd. Ik geef training hoe je kindertekeningen leest en begrijpt.

Wist je dat de kindertekening die jouw peuter of kleuter maakt te lezen is? Niet letterlijk natuurlijk, maar als je de juiste informatie weet, kan je veel te weten komen over de tekening van je kind. Zo leer je begrijpen wat er in het hoofdje omgaat. Wat betekenen de kleuren en figuren in een kindertekening? Bekijk onderaan het artikel de voorbeelden van kindertekening lezen en de aanbieding voor onze lezers.

cheezzbaby banner

Waarom is tekenen belangrijk?

Jonge kinderen ontwikkelen zich op allerlei manieren. Ook door te tekenen. Je zult gaandeweg de jaren zien dat je kindje steeds beter en mooier gaat tekenen en dat is logisch. Door te tekenen is jouw kindje bezig met zijn fijne motoriek, maar het stimuleert ook de creativiteit en fantasie van je kind.

Tekenen kan zelfs helpen bij het verwerken van gebeurtenissen. Dat kunnen heftige gebeurtenissen zijn, maar ook alledaagse dingen. Hoe jij de was hebt opgehangen bijvoorbeeld.
De ontwikkeling van het tekenen

Als je kindje een peuter is, zal hij vooral krastekeningen maken. Maar wist je dat specialisten die kindertekeningen lezen zelfs in zulke tekeningen kunnen zien in welke fase je kindje zit? De IK-fase of de NEE-fase bijvoorbeeld. Hoe groter en ouder je kindje wordt, hoe anders zijn tekeningen zullen worden.

 1. Vanaf 2 jaar

  Jouw peuter maakt krabbels en krassen, maar kan zelf zomaar vinden dat hij toch echt een hond of een baby heeft getekend. Praat met je peuter over zijn tekeningen, dat is een leuke manier om een kijkje in dat koppie te krijgen. Ook is het leuk om af en toe een tekening te bewaren en erbij te schrijven wat het volgens jouw peuter voorstelt.

  Wel is het handig om dit op de achterkant van de tekening te doen, zodat de tekening helemaal van je kind blijft. Kijk trouwens niet raar op als je peuter morgen ineens een hele andere betekenis aan de tekening geeft.

 2. Vanaf 3 jaar

  Jouw kindje gaat op deze leeftijd kop-poters tekenen, de hoofden met armpjes en pootjes. Al beginnen veel kinderen hier al eerder mee. Een peuter tekent de dingen zoals hij het weet, niet zoals het echt hoeft te zijn. Zo zal je op de tekeningen huizen zien als doorsnede, zoals bij een poppenhuis.

 3. Vanaf zes jaar

  De tekeningen worden in deze fase een stuk realistischer. Zo komt de horizon erbij. Maar baby’s kan je nog steeds zien zitten in de buik. Poppetjes worden steeds echter, met kleding, kapsels en sieraden. Ook de kleuren worden steeds realistischer, je zult zien dat zonnen geel zijn, en luchten blauw.

 4. Vanaf 9 jaar

  Nu worden de tekeningen pas echt realistisch, zoals de zichtbare werkelijkheid is. Huizen krijgen ineens muren, dingen staan ergens voor of achter, niet meer alles naast elkaar. Je kind krijgt nu ook oog voor verhoudingen en perspectief, je ziet in de tekeningen terug hoe een 9-jarige naar de wereld kijkt.

baby kleertjes banner

Wat betekenen de kleuren waarmee je kindje tekent?

Kleuren hebben allemaal een betekenis. Kleurt je kindje vaak met dezelfde kleur? Dan zou daar een reden achter kunnen zitten. Maar het kan ook zo zijn dat hij de andere kleur niet kon vinden, deze stift vooraan lag of hij de dop niet van de andere kleur af kreeg.

 • Blauw is een neutrale kleur. Als een kind deze kleur vaak gebruikt, zou hij bescheiden kunnen zijn en zich graag op de achtergrond willen houden.

  Verschillende tinten blauw hebben verschillende betekenissen, ‘water’blauw wordt gekoppeld aan het ervaren van verdriet, donkerblauw is wat afstandelijker.

 • Geel is de kleur van jaloerse gevoelens, dan bedoelen we vooral het koele geel wat neigt naar groen. De warmere tinten geel staan juist voor warmte en energie.
 • Groen staat voor een nieuw begin, inspiratie, ontwikkeling en groei.
 • Oranje staat voor optimisme en hoop, een mooie kleur om veel te gebruiken.
 • Paars is de kleur die vaak gebruikt wordt in een periode van verandering en overgang.
 • Rood is een manier om op te vallen. Kinderen die van rood houden kunnen graag gezien willen worden, zijn levendig en enthousiast. Maar rood is ook de kleur van boosheid en gevaar.
 • Zwart kan de kleur zijn van verdriet, maar gebruik van deze kleur kan er ook op wijzen dat je kindje in een opstandige fase zit. Peuters gebruiken deze kleur veel, het past bij het zelfstandiger worden. Je hoeft op deze leeftijd dus zeker niet bang te zijn dat er iets aan de hand is met je kind.Wat zeggen de figuren bij het kindertekening lezen?

 1. Boom

  De boom staat voor groei, maar ook voor het zelfbeeld van je kind. Als je kindje vaak een tak halverwege de boom tekent, kan het zijn dat hij iets ingrijpends heeft meegemaakt, volgens therapeuten. Veel kinderen tot vier jaar tekenen takken aan de zijkanten van de stam, dit kan ook duiden op de verschillende stappen in ontwikkeling die ze doormaken in de eerste jaren van hun leven.

 2. Hart

  Hartjes staan natuurlijk voor liefde, maar ook voor aardig gevonden worden en erbij willen horen.

 3. Huis

  Kindertekeningen met huizen kunnen veel vertellen over hoe een kind zich voelt. Over de gezinssituatie en hoe de basis is. De driehoek van het dak kan zicht geven op hoe de vader-moeder-kind relatie is.

 4. Kruisjes

  Kinderen die veel kruisjes tekenen zouden dit kunnen doen omdat ze uit een bepaalde situatie willen of zich juist verder willen ontwikkelen. Kruisjes betekenen “voor jezelf staan, je rug rechten”. Maar ze worden ook gebruikt als extra versteviging of in periodes waarin keuzes gemaakt mogen worden.

 5. Regenboog

  De regenboog kan staan voor ingrijpende veranderingen in het leven van je kindje. Bijvoorbeeld naar school gaan of een verhuizing. Als de regenboog over een huis of poppetje heen staat betekent dit bescherming.

 6. Stippen

  Kinderen die veel stippen tekenen zijn vaak bezig met tellen, of toe aan meer ritme en regelmaat. Maar dit wordt ook gezien als een vroeg begin van de bewustwording van de ik-persoon, later wordt dit een cirkel.
Wat betekenen de tekeningen van mijn dochters?

  kindertekening lezen peuter uitleg

 • Eveline van Kinderen Beter Begrijpen over de tekening van Myrah (toen net 2 jaar)

  Ze heeft zwart gebruikt terwijl, ze uit alle kleuren kon kiezen. Zwart is een kleur die veel kinderen die in de peuterpubertijd zitten gebruiken. Het gaat over autonomie verwerven en je afzetten. Dus de nee-fase voor peuters, op weg naar zelfstandigheid.

  Ze blijft binnen de grenzen van het papier, daarmee laat ze bewust zien zich bewust te zijn van de omgeving en zich daaraan aan te kunnen passen. De slangenvormen laten zien dat ze op weg is naar een volgende stap, wat je kunt merken in haar gedrag (hangerig, huilerig), ze is zoekende, de stap is nog niet gezet.

  De stippen laten zien dat ze bezig is met ritme en de eerste aanzet in haar ik-ontwikkeling. Ze zou meer behoefte kunnen hebben aan ritme, overzicht of voorspelbaarheid.


 • Reactie van Janneke:
  Ik herken dit heel erg. Myrah heeft een grote behoefte aan ritme. Een keer haar middagslaapje overslaan betekent een hele onrustige nacht. Maar ze zit ook erg in de nee-fase. Als ik links zegt gaat zij rechts, en andersom.

  voorbeeld kindertekening lezen

 • Eveline over de tekening van Yinthe (toen bijna 6 jaar)

  Ze heeft ruimte in de tekening gelaten wat minder dynamisch is. Het lijkt erop of er een verandering heeft plaatsgevonden, waardoor ze zich misschien alleen of verdrietig voelde. De blauwe bloem kan hier ook op wijzen.

  De regenboog in de lucht kan symbool staan voor een verandering in haar leven. Vogels kunnen duiden op ergens anders willen zijn. Een zon linksboven kan een teken zijn van afnemende energie, maar kan ook wijzen op een vader die (tijdelijk) niet veel aanwezig is.

  Reactie van Janneke: Dit slaat echt de spijker op zijn kop. In de periode dat Yinthe dit tekende ging ze net naar groep drie en daar moest ze erg aan wennen. Ze ging van het veilige kleuterplein naar het onoverzichtelijke ‘grote’ plein. Waar ze zich in het begin niet zo fijn voelde. Ook was haar vader op dat moment voor zijn werk vaak van maandag tot en met donderdag van huis.

Wil je zelf leren hoe je een kindertekening lezen kunt en je kind beter begrijpen?

Ben jij benieuwd of er bepaalde gedachten en ideeën zitten achter de tekeningen die jouw kindje maakt? Dan kan je ervoor kiezen om een training te volgen om de tekeningen van je kindje beter te leren begrijpen. Hierdoor kan je misschien wel beter in gesprek komen met je kind, of echt een kijkje nemen in wat er om gaat in dat hoofdje.
logo kinderen beter begrijpen
De online training Kindertekeningen lezen en begrijpen kost normaal €447, maar de lezers van zozwanger krijgen maar liefst 20% korting via deze link en betalen €359

Eveline biedt ook een membership aan, leden van haar KLUB ontvangen iedere week inspirerende en waardevolle inzichten die je anders naar tekeningen laten kijken en ontdek je de natuurlijke manier van communiceren van kinderen. Hierdoor ga jij jouw kind zeker beter begrijpen. Meer weten? Bekijk hier de pagina op de website van Kinderen Beter Begrijpen.disneybanner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019