header banner hema
Nieuws

Kauwsieraad voor je kind! Waarom zou je dat doen?

Van kleine kinderen zijn we gewend dat ze graag ergens op bijten of sabbelen. Als bij een baby de tandjes doorkomen geven we vaak een bijtring. Maar ook peuters en kleuters sabbelen vaak nog op een speen, of hun duim. Toch kan ergens op bijten of sabbelen een positief effect hebben op een kind. Heb jij wel eens van een kauwsieraad voor je kind gehoord?

banner billendoekjes waterwipes

Wat zijn kauwsieraden?

Dat antwoord is vrij simpel: sieraden waar je op kunt kauwen. En dan in de meeste gevallen een ketting, of een armband. Nu kan je denken, “tja, je kunt overal op kauwen toch?” en dat denken kinderen ook. Met als gevolg dat ze kauwen op potloden, kledingstukken, speelgoed en soms zelfs hun haar.

Maar dit is niet alleen slecht voor de spullen, de kleding en het haar, maar ook niet echt goed voor je kind en zijn tanden. Niet alle spullen zijn nu eenmaal gemaakt om op te kauwen. Kauwsieraden zijn dat wel! Er zijn kauwsieraden in verschillende gradaties. Hoe ouder je kind is, hoe harder het sieraad moet zijn.




Van welk materiaal zijn kauwsieraden gemaakt?

De meeste kauwsieraden worden gemaakt van siliconen. Het basiselement van siliconen is silicium (kiezel) en zuurstof. Dit wordt gemaakt tot “Food grade siliconen” hetzelfde materiaal waar ook lepels, bakvormen en bijtringen van zijn gemaakt. Dit materiaal is bestand tegen hoge temperaturen zoals de vaatwasser, magnetron en kokend water. Hierdoor is het dus heel goed schoon te maken. Ook is het zacht en glad en onbreekbaar. Het materiaal is niet poreus en hierdoor kunnen schimmels en bacteriën dus niet binnendringen.

Voor wie zijn kauwsieraden?

Er wordt al snel gedacht dat een kauwsieraad alleen geschikt is voor een kind met bijvoorbeeld autisme of adhd. En ja, het is zo dat overprikkelde kinderen hun opgebouwde spanningen goed kunnen verminderen door ergens op te kauwen. Maar ook (hoog)gevoelige kinderen hebben vaak een onbedwingbare behoefte om te kauwen.

Dat is op zich niet vreemd, want kauwen heeft een functie: het maakt je kind rustig en zorgt ervoor dat hij beter kan omgaan met stress. Maar ook kinderen die last hebben van spanning en onrust in een vreemde omgeving, hebben baat bij een kauwsieraad. Of ze gaan wiebelen, verliezen hun aandacht en concentratie en worden druk/hyper, of ze gaan kauwen en blijven een stuk rustiger. Wist je dat zelfs tieners en volwassenen een kauwsieraad gebruiken?

beste babyfoon bol.com

Staat dat niet gek? Zo’n bijtketting?

Voor kleine kinderen zal het natuurlijk helemaal niet opvallen als ze een ketting dragen. Je hebt kauwsieraden dan ook in allerlei maten, kleuren en vormen. Kijk hier maar eens voor een kauwsieraad voor je kind! Kies je voor een legoblokje, eenhoorn, voetbal, dino, regenboog, haai, pizzapunt, gitaar, ijsje, robot of een sneeuwpop? Zeker meisjes zullen er trots mee rondlopen. Maar ook voor jongens zijn er hele leuke bijtkettingen bij. Er zijn ook meer neutrale vormen, zoals de druppel in zwart of parelmoer, populair bij tieners en oudere kinderen.

Liever geen ketting? Er zijn ook potloodtoppers, die je op de bovenkant van je pen of potlood kunt zetten. Op die manier kan je ‘veilig’ op je potlood kauwen.




Andere manieren om van het kauwen af te komen

Het is helemaal niet erg als je peuter graag ergens op kauwt. Kauwen verbetert de concentratie en is niet schadelijk voor de gezondheid. Maar misschien heb je liever dat het kauwen minder wordt en vind je dat het een gewoonte is waar je kindje ook wel vanaf kan komen. Dan zijn er een paar manieren om je kind van het kauwen af te krijgen.

  1. Bied harde voedingsmiddelen aan

    Geef je kind iets anders om op te kauwen. Zoals een appel, rauwe wortel of paprika. Op die manier heeft je kindje toch iets te kauwen en krijgt hij nog vitamines binnen ook.

  2. Meer beweging

    Kinderen kunnen ook onrustig worden als ze te weinig bewegen. Bovendien wordt je van goed bewegen ook weer rustiger. Hoeveel mensen gaat hardlopen of wielrennen om hun hoofd leeg te maken? Juist, veel. Ga lekker even met je kind naar buiten als je merkt dat hij onrustig of gestrest is. Even voetballen, uitrazen of tikkertje spelen.

    Moet je naar een verjaardag en vindt je kind dit spannend? Als je lopend of fietsend die kant op kunt gaan is het vaak ook makkelijker. Tijdens het lopen en fietsen heeft je kind minder tijd om na te denken dan wanneer hij achter in de auto zit te wachten tot hij er is.

  3. Observeer je kind

    Wanneer gaat je kindje ergens op kauwen? Kan je daar een structuur in ontdekken en achterhalen waarom hij het doet? Pas als je dat weet, kan je er iets aan veranderen.

Zou jij overwegen om een kauwsieraad voor je kind (of jezelf) aan te schaffen? Of heb jij er al ervaring mee? Voor veel kinderen kan het echt werken en ook veel onderwijzers zijn er erg over te spreken.



disneybanner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019