header luiers van pampers met 50% korting
Peuter

Hoe zorg ik dat mijn peuter op tijd gaat slapen?

Je peuter is al moe vanaf het eind van de middag, maar tegen de tijd dat hij naar bed moet, lijkt daar niets meer van over. Hij rent door de kamer, wil nog allerlei spelletjes doen en lijkt ineens helemaal niet meer moe. Hoe zorg je ervoor dat je peuter op tijd gaat slapen? Ik geef je tips!

libido banner

Bedtijd-strijd

Ineens is al het speelgoed van je peuter reuze interessant, terwijl hij er normaal nog geen 10 minuten per dag naar omkijkt. Ook wil hij nog boekjes lezen, filmpjes kijken, kleien, verstoppertje spelen en verkleden. En dat terwijl hij een uur geleden al in zijn ogen wreef en wit zag van de vermoeidheid.

Tegen de tijd dat je peuter naar bed moet, lijkt daar ineens helemaal niets meer van over. De bedtijd-strijd!
Smoesjes om langer op te mogen blijven, ineens ergens pijn hebben of gewoon heel hard rondjes blijven rennen door de kamer. Alles wordt uit de kast getrokken om nog maar niet naar bed te hoeven.




5 Tips om je peuter op tijd in bed te krijgen en dat hij gaat slapen!

  1. Leer jouw peuter wanneer het bedtijd is

    Geef ruim van tevoren aan dat het bijna bedtijd is. Maar wel op een manier waarop je kind het begrijpt. Bijvoorbeeld: “We gaan opruimen, een boekje lezen en dan naar bed.” Of “Als de grote wijzer bovenaan staat, gaan we naar boven.” Herhaal dit af en toe zodat bedtijd voor je peuter niet als een verrassing komt.

  2. Wees consequent

    Ga ook echt naar boven als je hebt gezegd dat jullie naar boven gaan. Laat je niet overtuigen om toch nog dat spelletje uit de kast te trekken. Maar houd je aan wat je eerder gezegd hebt.

    Zo leert je peuter dat bedtijd ook echt bedtijd is, welke activiteiten hij ook bedenkt en hoe zielig hij ook kijkt.

  3. luiers met korting banner
  4. Bedritueel

    Veel kinderen houden van voorspelbaarheid en herhaling. Daarom is het handig om een vast bedritueel te hebben. Samen opruimen, op de bank een boekje lezen. Naar boven om de pyjama aan te trekken, tandenpoetsen, plassen, de kat welterusten wensen en dan naar bed, bijvoorbeeld. Sommige kinderen hechten hier echt waarde aan.

    Let er wel op dat het ritueel niet te ingewikkeld en tijdrovend wordt. Als opa of oma een keer oppast, is het fijn als zij hetzelfde ritueel aanhouden, maar dan moet dat wel te doen zijn.

  5. Geef je kindje een beetje de controle

    Soms hebben peuters het gevoel dat ze niets zelf mogen weten. Geef je peuter daarom het gevoel dat je hem begrijpt, zeg dat je weet dat hij liever wil opblijven bij papa en mama beneden, maar zeg ook dat hij morgen dan te moe is.

    Laat je peuter zelf kiezen welk boekje hij wil lezen, of welke pyjama hij aan wil. Zodat hij ook een beetje zijn mening mag geven en zich begrepen en belangrijk voelt.

  6. Sluit de dag positief af!

    Ben je een aantal keren flink boos geweest op je peuter? Probeer niet boos te blijven als je je peuter naar bed brengt. Eindig de dag altijd met iets positiefs, een dikke knuffel, een dikke kus. Je peuter moet weten dat jij van hem houdt en er voor hem bent. Met dat in zijn gedachten zal hij lekkerder gaan slapen dan met een boze mama.

mijn liefje kinderboek
Bij ons thuis is bedtijd eigenlijk niet echt een strijd. Naar bed is naar bed en dat weten ze. Met onze dochters lees ik vaak het boek “Mijn liefje” voor het slapengaan. Een heel lief boekje over een moeder die haar zoontje vertelt hoeveel ze van hem houdt, of hij nu boos is of blij, lief is of stout. Een hele goede manier om de dag positief af te sluiten. Want ook dat is een van de tips zodat je peuter op tijd gaat slapen en om hem in bed te krijgen!

Lees ook: Vijftien tips hoe je zonder problemen een peuter in bed krijgt!



cheezzbaby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019