“de
Blogs

Hoe je kind uitleggen wat er aan de hand is tijdens Corona?

Alles is anders dan anders, in deze Corona tijden. We zijn aan huis gekluisterd, onze kinderen mogen niet naar school en niet naar de opvang. Op bezoek gaan bij onze ouders, opa’s en oma’s en vrienden mag niet. Feestjes en festivals worden afgelast. Voor ons al lastig om mee om te gaan, laat staan voor een kind die niet begrijpt wat er aan de hand is. Hoe kan je aan je kind uitleggen wat er aan de hand is in deze corona tijd?

prenatal banner weekaanbiedingen

Corona in Jip & Janneke taal

“Alles is op slot”, heb ik Yinthe verteld. Ze is 3,5 jaar en heeft erg goed in de gaten dat alles anders is dan anders. Behalve het feit dat haar moeder thuis zat met zwangerschapsverlof zat ook haar vader ineens thuis toen de horeca op slot ging. Toen haar zusje werd geboren kwam er ook nog een kraamverzorgster bij ons in huis, maar het beloofde bezoek ging niet door.

Niemand kwam op kraamvisite tijdens deze Corona periode om naar haar zusje te kijken. En ze mocht niet trakteren bij de gastouder terwijl haar traktatie al weken klaar staat. We mogen niet meer zwemmen bij juf Inge. Kunnen niet naar de kinderboerderij en spelen alleen in de speeltuin als er geen andere kinderen zijn.
In Jip & Janneke taal heb ik haar uitgelegd dat er veel mensen ziek zijn door Corona en dat daarom alles op slot is. Als iedereen weer beter is gaat alles weer open. Tot nu toe neemt ze daar genoegen mee.

Lees ook: De leukste apps om mee te videobellen met opa en oma!

Hulpmiddelen om je kind uitleg te geven over Corona

Op Facebook zag ik onderstaande Nijntje variant langskomen en deze is leuk om aan je kind te laten zien.

Zeker voor kindjes in de eerste groepen van de basisschool is dit een mooie manier om het Corona virus op een kindvriendelijke manier uit te leggen. Het jeugdjournaal heeft op 15 en 18 maart deze uitzending gemaakt over Corona, deze kan je samen met je kind terugkijken.

Ook op de site van de Kinderombudsman staat een stuk over het Corona virus. Op een duidelijke manier vertellen ze wat het virus is, en waarom we allemaal thuis moeten blijven. Dat je, als je verkouden bent een virus hebt, en dat je daar ziek van kunt worden. Dat Corona ook zo’n virus is, maar dat je daar ook erger ziek van kunt worden, en soms zelfs dood kunt gaan.

Er wordt verteld dat het virus besmettelijk is en dat je daarom geen handen meer moet geven en moet hoesten in je elleboog. Omdat alle mensen willen dat het virus snel weer weg gaat, gaan we nu even niet meer naar school en zien we onze vriendjes alleen via de computer.

Hoe ver ga je met jouw uitleg?

Ieder kind reageert anders op zulke veranderingen. Mijn neefje en nichtje vind ik daar een mooi voorbeeld van. Toen bleek dat de scholen langer dicht zouden blijven vond mijn neefje dit helemaal niet leuk. Hij mist zijn vriendjes en vindt het lastig om thuis zijn schoolwerk te doen zonder de uitleg van de juf.

Aan mijn nichtje werd gevraagd of ze het ook erg vond. Haar reactie: “Nee hoor, ik mis niemand”. Per leeftijd zal het ook verschillend zijn, en het ene kind is natuurlijk meer gesteld op sociale contacten dan een ander.
Kijk goed naar jouw kind, wat heeft het nodig? Juist die extra aandacht en die extra uitleg? Of vind je kind het wel prima zo en doet het lekker thuis zijn ding? In dat geval zou ik er niet te veel woorden aan vuil maken, wat niet weet wat niet deert.

Als je in je naaste omgeving te maken krijgt met Corona, bijvoorbeeld omdat een opa of oma besmet is zal je toch wat meer moeten uitleggen. Jij kent je eigen kind het beste en weet goed wat ze wel of niet aan kunnen. Doe dus wat jou het beste lijkt. Eventueel zou je aan de juf of meester van je kind om advies kunnen vragen. Zij hebben vaak ook ervaring met moeilijke onderwerpen, zoals ziektes en overlijden.

Belangrijk in deze periode is dat de kinderen lekker kind kunnen blijven. Ondanks dat ze even niet naar de speeltuin en het zwembad kunnen. Maak het thuis gezellig! Doe samen spelletjes, ga lekker spelen in de tuin, bouw een hut en leg niet te veel de nadruk op Corona.
Stelt je kind veel vragen? Probeer zo eerlijk en duidelijk mogelijk antwoord te geven en je kind uit te leggen wat er aan de hand is.

Lees ook: Met kinderen op zomervakantie tijdens Corona tijd!

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!