“waterwipes
Nieuws

Hoe kan je duurzaam de feestdagen vieren?

De decembermaand is altijd weer een van de drukste periodes van het jaar. Kerstborrels op het werk, Sinterklaasfeest met de kinderen en natuurlijk nog oud & nieuw. Een tijd waarin we veel boodschappen doen, cadeautjes geven (en krijgen) en feestjes vieren. En dit is niet altijd even duurzaam. Daarom wat tips: hoe kan je duurzaam de feestdagen vieren?

banner billendoekjes waterwipes

Waarom zijn feestdagen vaak niet duurzaam?

Als ik bij ons thuis kijk is december een drukke maar gezellige maand. Begin december ben ik zelf jarig en een dag later komt Sinterklaas. Een feest wat ik echt heel leuk vind en waarin ik ieder jaar weer te veel cadeautjes koop. In de weken erna volgen kerstfeestjes van werk en natuurlijk de kerstvakantie.

Gourmetten op kerstavond, en cadeautjes uitpakken die al weken onder de boom liggen te glimmen. Daarna twee kerstdagen vieren met familie en veel eten. Om vervolgens door te gaan met oud en nieuw. Oliebollen bakken, oudejaarsavond met vrienden, hapjes en drankjes en vuurwerk. En nieuwjaarsdag borrelen we vrolijk verder.

Bij ons draait het dus voornamelijk om eten en cadeaus. Maar ook veel eten wat overblijft, cadeaus die eigenlijk niet nodig zijn en waar na 2 weken niet meer naar wordt gekeken. Ook al die kerstverlichting die dag en nacht brandt, werkt niet echt mee om de feestdagen duurzaam te vieren.




Tips om de feestdagen duurzamer te vieren!

  1. Maak een keuze!

    Twee keer cadeautjes geven is natuurlijk heel leuk, maar echt nodig is het niet. Maak daarom een keuze, of cadeautjes met Sinterklaas, of met kerst. Wil je toch pakjes onder de boom? Geef dan eens een duurzaam cadeautje.

  2. Sla de kerstkaarten over

    Kerstkaarten versturen en ontvangen is hartstikke leuk. Maar geef toe, na de feestdagen belanden ze allemaal in de papierbak. Niet echt duurzaam dus. Wil je toch graag kerstkaarten versturen? Kies voor papieren kaarten, zonder glitters en plastic folies.

  3. Kerstboom

    Een dilemma. Als je al een kunst kerstboom in huis hebt, gebruik je uiteraard die. Wil je een kunstboom aanschaffen? Doe dit dat tweedehands, zo voorkom je de productie van extra plastic. Wil je toch een echte boom? Kies er dan een met kluit zodat je hem terug kunt planten na de feestdagen.

    Nog beter: adopteer een kerstboom! Deze wordt met kluit bij je thuisgebracht en na de feestdagen weer opgehaald. Daarna wordt hij terug geplant en kan je hem volgend jaar opnieuw gebruiken.

  4. libido banner
  5. Duurzame kerstversiering

    Kies voor versiering van duurzame materialen. Of gebruik de versiering die je al hebt in ieder geval meerdere jaren. Ben je toe aan nieuwe versiering? Kijk dan eens tweedehands en verkoop je oude versiering weer door (of schenk het bijvoorbeeld aan een school of verzorgingstehuis).

  6. Zet een timer

    Kerstversiering laten we vaak lang branden, ook overdag als we niet thuis zijn. Zet er daarom een timer op zodat de versiering vanzelf aan gaat als het gaat schemeren en weer uit gaat als je gaat slapen. Uiteraard kies je voor led-kerst verlichting.

  7. Kerstdiner

    Kook eens vegetarisch! Gooi zo min mogelijk eten weg, las een kliekjes diner in na de feestdagen. Kies voor biologische wijnen. Koop eten wat anders weg wordt gegooid, bijvoorbeeld via To Good To Go. Let erop dat je producten van het seizoen kiest en uit je eigen regio. Gebruik ook geen wegwerpservies om minder afwas te hebben.

  8. Ga carpoolen

    Gaan jullie de feestdagen vieren bij vrienden of familie verderop? Probeer te carpoolen of ga met het openbaar vervoer. Dat scheelt weer uitstoot.

  9. Feestoutfit

    Het liefst lopen we ieder jaar met de feestdagen in een nieuwe glitterjurk. Maar draag je deze jurk de rest van het jaar ook of wil je volgend jaar weer een nieuwe? Ga voor een simpel zwart jurkje die je het hele jaar door kan dragen en maak dit feestelijker met een mooie glitterpanty of feestelijke make-up (niet op dieren getest uiteraard). Wil je perse nieuwe kleding? Kijk eens bij de kringloop, op Marktplaats of op Vinted.




Duurzame cadeautips voor de feestdagen!

  1. Nuttig

    Geef nuttige cadeaus. Heeft je kind een nieuwe hockeystick nodig? Geef deze dan voor Sinterklaas. Een nieuwe broodtrommel of schooltas kan natuurlijk ook. Of een mooi dekbedovertrek dat je kindje graag wil hebben.

  2. Koop tweedehands

    Op tweedehands sites en in tweedehands winkels is zoveel moois en leuks te vinden! Ook specifieke merkkleding koop je gemakkelijk via Vinted bijvoorbeeld.

  3. Doe niet mee met de trends

    Ieder jaar komen er veel speelgoedtrends voorbij die ieder kind wil hebben. Maar wat is het met trends? Ze duren maar even en zijn dus snel weer vergeten. Probeer dus geen trendgevoelige cadeautjes te kopen, aangezien deze snel ergens in een hoekje belanden.

  4. Duurzame materialen

    Probeer zo min mogelijk speelgoed van plastic te kopen maar kies voor duurzaam speelgoed van natuurlijke materialen. Maar ook deze kinderkleding merken zijn duurzaam en het overwegen waard.

    En als je dan voor duurzame cadeaus gaat ga dan ook voor duurzaam inpakken. Geen plasticfolie, glitterpapier en glanzende linten. Kies voor mooie papieren geschenkdozen of geschenktassen. Doe er een kaartje aan met de naam erop, zodat de tas of doos gewoon opnieuw kan worden gebruikt volgend jaar.

De feestdagen moeten natuurlijk de feestdagen blijven. En met een paar kleine aanpassingen kan je al heel snel duurzaam de feestdagen vieren. Ga jij dit jaar een beetje rekening houden met duurzaamheid rondom de feestdagen?



disneybanner
vadersschapsverlof 2019