zozwanger adverteren
Testen Zwanger Worden

Zwangerschapstest

Vanaf het moment dat de eicel samensmelt met een zaadcel start hij met het aanmaken van het hCG hormoon (human Chorionic Gonadotropin) oftewel het zwangerschapshormoon. Als het vruchtje zich heeft ingenesteld in de baarmoederwand zal dit hormoon ook in het lichaam van de moeder te vinden zijn. In het begin maar een klein beetje, maar na een paar dagen al voldoende om met een zwangerschapstest positief te testen.



Werking Zwangerschapstest

Een zwangerschapstest test op het zwangerschapshormoon hCG. Deze zwangerschapstesten zijn speciaal ontwikkeld om aan te tonen of er hCG in je lichaam zit en dus of je zwanger bent. Alleen als je hCG-hormoon in je lichaam hebt zal de test positief zijn.
zwangerschapstest kopen online

hCG Hormoon vaststellen

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of je hCG hormoon in je lichaam hebt. Je kan een urinetest doen, een bloedtest of een bloedonderzoek. De urinetest is de meest gangbare en daarvoor hoef je ook niet naar de dokter.
Je kan zwangerschapstesten die op urine reageren kopen bij drogisterijen en bij onlinewinkels.

clearblue gevoelig

Wil je testen of je zwanger bent?
Deze test is gevoeliger dan andere zwangerschapstesten waardoor je al 6 dagen voor je menstruatie kunt testen.

Voor een bloedtest moet je naar de huisarts en dat wordt alleen gedaan als je ver overtijd bent en maar geen doorslaggevende urine testresultaten krijgt. Een bloedonderzoek vindt maar heel sporadisch plaats, maar geeft wel meer dan alleen “positief” of “negatief” als resultaat. Een bloedonderzoek vertelt je de hoeveelheid hCG in je bloed en bij een tweede test duidelijkheid of de hoeveelheid hCG voldoende toeneemt.

Tijdens de eerste weken van je zwangerschap neemt de hoeveelheid hCG snel toe. Elke 48 tot 72 uur verdubbelt de hoeveelheid. Tegen de tijd dat je ongesteld moet worden is de hoeveelheid tussen de 50 en 250 mIU/ml, ruim voldoende om een urinetest te doen.

Hoe gebruik je een zwangerschapstest?

Op het moment dat je ongesteld zou moeten worden is het een goed moment om een urinetest te doen. Omdat je ochtend urine het meest geconcentreerd is, wordt aangeraden om te testen met ochtend urine. Maar een zwangerschapstest is tegenwoordig zo gevoelig dat het vaak niet nodig is.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende testen verkrijgbaar. De meeste moet je in urine dopen of in je urinestraal houden. Binnen een paar minuten verschijnen er dan een of twee lijnen in een venster. Één lijn betekent niet zwanger, twee lijnen betekent zwanger.

Dun lijntje zichtbaar op de zwangerschapstest? Ben ik nu zwanger?

Wie niet naar lijnen wil kijken kan tegenwoordig ook een antwoord krijgen in geschreven tekst. De Digitale Zwangerschapstest van ClearBlue vertelt je in een digitaal venstertje of je zwanger bent of niet zwanger.

Positieve zwangerschapstest

Als je een zwangerschapstest uitvoert dan krijg je binnen enkele minuten een resultaat. Als je een positief resultaat hebt dan feliciteren we je van harte! Je kan nu contact opnemen met je arts, verloskundige of gynaecoloog om een eerste zwangerschapscontrole te krijgen.

clearblue zwangerschapstest digitaal conceptie indicator

Goede reviews, en geeft zelfs aan hoeveel weken zwanger je bent.

Bestel hem hier


Zie je een vaag streepje, terwijl de tijdslimiet nog niet verstreken is, dan ben je ook zwanger. Een streepje kan namelijk alleen te zien zijn als er hCG in je urine zit. Waarschijnlijk is de hoeveelheid hCG in je urine nog aan de lage kant. Als je zeker wilt weten dat je zwanger bent dan kan je twee of drie dagen later nogmaals testen. Grote kans dat het streepje dan veel dikker is.
statistieken over zwanger worden

Negatieve zwangerschapstest

Het resultaat is negatief? Dat betekent dat er (nog) niet genoeg hCG hormoon in je urine zit. Dit kan twee redenen hebben. De eerste is dat je niet zwanger bent en de tweede reden is dat je te vroeg getest hebt. Zeker als je niet precies weet wanneer je je eisprong hebt, kan het zijn dat er gewoonweg nog te weinig hCG in je urine zit om een positieve uitslag te geven. Wij raden aan om als je drie dagen na de test nog niet ongesteld bent geworden nog een test te doen.

Verschillende soorten zwangerschapstesten

Een zwangerschapstest is zoals gezegd in vele verschillende varianten verkrijgbaar. Zo kan je in de winkel een zwangerschapstest kopen van ClearBlue of Predictor. Deze merktesten staan bekend als heel betrouwbaar, maar zijn vaak minder gevoelig dan andere zwangerschapstesten. Zo geeft de Predictor pas een positief resultaat bij een hoeveelheid van 100 mlU/ml terwijl de ClearBlue al reageert bij 50mlU/ml.
Bestel hem hier

Roos heeft ze getest! Wat is de beste zwangerschapstest?

Naast de bekende merken zwangerschapstesten is er in drogisterijen ook vaak een huismerk zwangerschapstest te koop. Deze testen zijn vaak net zo gevoelig als de merktesten, ze komen vaak zelfs uit dezelfde fabriek. Er zit alleen een ander doosje omheen en ze zijn qua vormgeving iets minder mooi.
Dat maakt ze een hele goede keus, zeker als je de neiging hebt vaak te testen. Ze zijn toch vaak een paar euro goedkoper dan de merktesten en dat scheelt weer.

vadersschapsverlof 2019