Loulouka banner
Lezers bloggen

Tessa schrijft: Zwanger zijn in Zweden

Op 24 februari vertrok ik samen met mijn man en twee Siberische huskies naar het prachtige Zweden. We werden er verliefd op de natuur, de rust en de onbezorgde manier van leven en besloten na een aantal vakanties de stap te wagen.

lAlles voor je baby banner

Een emigratie op zich is al een hele stap en niet voor iedereen weggelegd. Je vrienden en familie achterlaten in Nederland, wetend dat spontane bezoekjes verleden tijd zijn en je aangewezen bent op elkaar.
In een nieuw land waar je net bent gearriveerd, waar je je nog niet eens fatsoenlijk verstaanbaar kunt maken in de plaatselijke supermarkt en zonder vast inkomen moeten velen er niet aan denken om in deze situatie een nieuw leven ter wereld te brengen. Zwanger zijn in Zweden, ook wij waren hier niet bewust mee bezig.

Geen anticonceptie, maar na alle verhalen dat het na de prikpil wel eens heel lang zou kunnen duren voor je zwanger raakt dacht ik: ‘Ach, het zal zo’n vaart niet lopen’. Maar niets is minder waar.

Zwanger zijn in Zweden: alles en iedereen lijkt zo ver weg

zwanger zijn in zweden emigreren en zwanger zijnEen week of twee voelde ik me al wat anders, vlagen van misselijkheid en heel erg moe waren de voornaamste ‘klachten’. Ik besloot om half mei naar de apotheek te gaan voor een zwangerschapstest. Hoezo wachten tot de volgende ochtend? Gelijk naar de badkamer en ja hoor, twee duidelijke streepjes: ik ben zwanger!

Telefoontjes naar ouders, vrienden en ex-collega’s volgden met dit onverwachte nieuws. Nieuws dat ik liever persoonlijk had verteld, vooral aan mijn moeder. Haar eerste kleinkind, mijn eerste zwangerschap. Dan voelt Nederland en je naaste familie ineens heel ver weg en op dat moment en de tijd erna had ik regelmatig een gevoel van heimwee. Wat zou het leuk zijn samen met mijn moeder naar een echo te gaan of met mijn dikker wordende buik te shoppen voor de leukste kleertjes. Maar door de keuze die ik gemaakt heb zit dat er niet in helaas.

banner beste luchtreiniger babykamer

De afstanden hier in Zweden zijn enorm

Voor mijn standaardcontrole bij de verloskundige die nu nog een keer in de 3 weken plaatsvind moet ik een enkele reisafstand van 18 km afleggen. Dat valt mee want in deze stad ga ik ook naar Zweedse les en doen we onze boodschappen. Echter voor de echo’s (met 13 en 19 weken) zijn we naar een grotere stad moeten gaan met een groter ziekenhuis. Dit is voor ons 1 uur en 15 min rijden. Je raadt het al: dit is ook de plek waar ik zal moeten bevallen eind december.

Hier heb je geen keuze in en elke vrouw in deze provincie bevalt in dat ziekenhuis. Thuisbevallingen zijn hier absoluut niet gewoon dus bevallen betekent naar het ziekenhuis.
Maar heb je wel al weeën maar laat de daadwerkelijke bevalling nog even op zich wachten? Dan krijg je een kamer in het naastgelegen patiëntenhotel en ga je naar de verloskamers als de bevalling daadwerkelijk gaat beginnen.

Verschillen met bevallen in Nederland

Misschien wel het grootste verschil is dat er hier in Zweden geen kraamhulp is. Gaat alles 3 tot 6 uur na de bevalling goed, dan mag je naar huis met je pasgeboren wonder.

Help! Dit is mijn eerste kind, hoe moet dat allemaal met zaken als bijvoorbeeld borstvoeding, genoeg rusten, een huishouden, twee honden?

Het is hier gebruikelijk om naar voorlichtingsavonden te gaan met verschillende thema’s zoals: de bevalling, de kraamtijd, borstvoeding geven etc. Er wordt ook gevraagd of je naar zulke avonden geweest bent. Je krijgt veel informatie mee om te lezen, boekjes, folders noem maar op. Want: bij vrouwen die zich goed hebben voorbereid en ingelezen verloopt de bevalling vaak gemakkelijker.
zwangerschap en emigreren zweden
Veel vrouwen kiezen ervoor om na de bevalling nog 1 of 2 nachten in het patiëntenhotel te verblijven. Medisch personeel en verloskundigen zijn in de buurt mocht het nodig zijn en dit geeft een veilig gevoel. Ook zal na twee dagen een hielprik worden gedaan bij je baby en in mijn geval zouden we anders weer 2,5 uur moeten rijden van huis naar het ziekenhuis. Dus ook voor logistieke redenen wordt vaak gekozen om nog een paar nachtjes te blijven.

Een ander groot verschil is het aantal betaalde verlofdagen: 240 dagen voor zowel moeder als vader. Het is volgens de Zweden belangrijk dat ook de vader intensief betrokken is bij de kraamtijd en de zorg voor en opvoeding van het kind. Het bedrag dat je per maand ontvangt is afhankelijk van je salaris.
Maar heb je nog geen arbeidsverleden in Zweden, zoals ik, dan krijg je sowieso 750 euro per maand per persoon. En aangezien hier onze huur heel erg laag is en we geen ziektekostenpremie betalen is dit een leuk bedrag!

Inmiddels ben ik 28 jaar, bijna 28 weken zwanger en ben ik hartstikke tevreden over mijn verloskundige. Alles gaat uitstekend met mij, maar ook met onze dochter. De uitgerekende datum is 28 december en de tijd vliegt voorbij!

Tessa schrijft: Zwanger zijn in Zweden. Volg Tessa en haar zwangerschap

de beste drogisterij aanbiedingen banner

Een reactie

  1. Avatar Rianne

Reageer

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!