zozwanger adverteren
Mamma

Waar moet je op letten bij een mamafiets of moederfiets?

Als je kinderen hebt is een echte mamafiets of moederfiets zeker een uitkomst. Als je overstapt op zo’n ‘supermoederfiets’ zal je jezelf al snel afvragen waarom je dat in godsnaam niet eerder had gedaan. Een mamafiets is niet slechts een degelijke fiets, het is een fiets waarbij in het ontwerp goed is nagedacht hoe de fiets het beste zijn doel kan dienen, namelijk dat jij veilig met je kind (of kinderen en daarbij nog je boodschappen) kunt fietsen zonder gevaar te lopen. En we kunnen je zeggen: dat hebben ze heel goed gedaan.Mamafiets kopen, waar moet je op letten?

Hier een aantal essentiële punten die een goede mamafiets moet hebben:

 • Dubbele standaard:

  Een zijstandaard is zeker niet handig wanneer je jouw fiets even moet neerzetten met je kind er nog op. Dan valt je fiets zeker om. Een dubbele standaard is veel steviger en kan de fiets en je kind plus eventuele boodschappen in bedwang houden.

 • Stuurvergrendeling:

  Wil je niet dat het stuur omklapt als je naast je fiets staat, zorg er dan voor dat je een stuurvergrendeling hebt. Zeker wanneer je kind voorop zit.

 • Ruimte tussen stuur en zadel:

  Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt tussen het fietsstuur en zadel zodat je niet kunt omvallen tijdens een poging om jezelf op het zadel te wurmen. Heb je nog een kinderwens? Houd er dan rekening mee dat je ook met je zwangere buik op de fiets moet kunnen.

mamafiets kopen

De beste mamafiets

De beste mamafiets is dé mamafiets waar iedere moeder van droomt. Naast dat de fiets uiteraard uitgerust is met een dubbele standaard en stuurvergrendeling, heeft de beste mamafiets nog meer. Deze fiets kan alles aan, dus ook jouw gewicht plus twee kinderen plus boodschappen. Deze fiets heeft:

 • Ruime instap
 • Breed stuur: Breed stuur is heel handig omdat dan het voorzitje nooit in de weg zit tijdens het sturen
 • Veel ruimte tussen fietsstuur en zadel: zelfs zoveel dat je ook met kinderzitje voorop geheel vrij kunt bewegen.
 • Voorrek: Mocht je baby of peuter niet meegaan, dan heb je een mooie plek om je krat of mand op te zetten voor de zware boodschappen
 • Lage instap: Hoe makkelijker en soepeler jij met je voet over het frame kan, hoe beter
 • Veel versnellingen: Als je zwaarbeladen gaat fietsen is het belangrijk dat je veel versnellingen hebt.
 • Stevig en dik frame
 • Jasbeschermers
 • Verlengde drager: Wil je het stoeltje achterop een keer vervangen door boodschappentassen dan is het nodig dat je een drager hebt die verlengd kan worden. De meeste normale dragers zijn namelijk te kort.

Doe het helemaal slim met een elektrische mamafiets

Als je van jezelf weet dat je heel veel gebruik gaat maken van je moederfiets en dat je dagelijks kilometers gaat afleggen met behoorlijk wat gewicht dan is het misschien het overwegen waard om een elektrische mamafiets te kopen. Dit zijn speciale e-bikes voor mama’s en worden steeds populairder. Let er wel op dat je de ‘mama variant’ koopt. Op normale e-bikes kunnen geen kinderzitjes bevestigd worden.

Heb je liever een bakfiets? Lees deze blog voor de beste elektrische bakfiets!

Bekende mamafiets merken

Wil je een mamafiets kopen dan zijn dit bekende merken:

 1. Cortina Roots
 2. Gazelle Bloom
 3. Batavus Mambo
 4. Sparta Amazone
 5. BSP La Dolce Vita

Een goede mamafiets is verkrijgbaar vanaf ongeveer 480 euro. Heb je geen budget voor een gloednieuwe moederfiets, dan kun je ook eens op marktplaats kijken!

vadersschapsverlof 2019