“header
Kraamtijd

Voordelen van een zomer en winterbaby!

Er zit nogal verschil in, een kindje krijgen in de zomer of in de winter. Misschien heb je wel een voorkeur, maar een zwangerschap plannen heb je niet altijd voor het zeggen. En gelukkig ‘heeft elk nadeel z’n voordeel’. Wat zijn de grootste verschillen en voordelen van een zomer en winterbaby?

Kleertjes.com korting banner

Wat zijn de voordelen van een zomer baby?

 1. Het weer!

  Als je van zomer houdt natuurlijk. Wachten op de laatste fles kan je heerlijk buiten doen, en als je kindje vroeg wakker wordt fluiten de vogeltjes en schijnt de zon. Dat maakt weinig slaap ineens stuk beter te verdragen.

 2. Festiviteiten

  In de zomerperiode zijn vaak overal leuke dingen te doen (zonder Corona). Kermis, Food-truck festivals, feestweken. Lekker je kindje in de kinderwagen of draagzak en struinen maar. Onderweg op een terrasje neerploffen of een ijsje eten. Zo is je verlof prima vol te houden en voelt het echt als vakantie.

 3. Lees ook: Tips om de beste kinderwagen te kiezen!
 4. Geen getrek met kleertjes

  Probeer maar eens een truitje met lange mouwen over een romper met lange mouwen te trekken zonder bang te zijn dat je die kleine armpjes breekt. In de winter is het een getrek met al die kleertjes, jasjes en dekens. Je bent zo een kwartier verder voor je de deur uit kunt.

  Ook hoef je niet zo lang te klooien met een kruik. In de zomer gaat dit allemaal een stuk gemakkelijker.

 5. De laatste loodjes

  Met je dikke buik puffen in de hitte is natuurlijk geen pretje. Je bed uit zweten ook niet, maar een voordeel is wel dat je geen dikke kleding aan hoeft. Een simpel los vallend jurkje en een paar teenslippers en je bent klaar. Niet voorover bukken om je sokken aan te wurmen, niet een dure positie jas aanschaffen.

cheezzbaby banner

Wat zijn de voordelen van een winter baby?

 1. Het weer

  Ja, daar ga ik weer. Er zijn mensen die van de winter houden. Ik snap er niets van, maar ze bestaan. Je hebt geen last van opgezette voeten door de hitte, je houdt minder vocht vast. Wandelen is beter vol te houden als het niet snikheet is.

 2. Gezelligheid

  Lekker knus met je baby op de bank. Kaarsjes aan, dekentje over. Heerlijk knuffelen en kneuteren. De winter is het ideale seizoen om het gezellig te maken en warm in je eigen babybubbel te blijven zitten. Als je dan ook nog gek bent op de feestdagen is het plaatje helemaal compleet.

 3. Geen twijfel over kleertjes

  Ja, het is een getrek, al die kleertjes. Maar als het flink koud is hoef je in ieder geval niet erg te twijfelen over wat de baby aan moet. Lees hier meer tips over babykleding in de winter.

 4. Donker

  Probeer je bij de zomerbaby ervoor te zorgen dat die laatste fles zo donker en rustig mogelijk verloopt, zodat ze vast in het avond ritme te komen. Daar hoef je bij je winterbaby minder moeite voor te doen, het is ’s avonds vroeg donker en ’s morgens laat licht.

voordelen winterbaby

Wat zijn de grootste verschillen tussen een zomer en winterbaby?

Onze oudste werd geboren in oktober. Dat is nog geen winter, maar zo voelt het achteraf wel. Ze was een maand te vroeg en dus niet al te groot. Dit hield in dat we, langer dan bij een ‘gewone’ baby, in de weer waren met kruikjes.

Ik heb bijvoorbeeld de hele winter de kinderwagen bak voorverwarmd voor we de deur uit gingen. Wat ik (achteraf) ideaal vond, is dat ik nooit hoefde te bedenken welke kleding ik haar aan moest trekken. Romper met lange mouwen, broek en een trui, of een maillot en een jurk. Naar buiten met een jas aan en een deken in de kinderwagen. Klaar.

Onze jongste begint te lijken om een zomerbaby, ook al werd ze geboren in de laatste week van maart. De weken erna was het namelijk heerlijk weer met echte zomerse temperaturen. Ik bracht bijna al mijn tijd buiten door en werd zo bruin dat ik wel op vakantie kon zijn geweest.
Maar ik was constant in twijfel; moet ze wel een jas aan? Moet ik wel of geen deken in de kinderwagen doen? In de zon of toch in de schaduw? Ingewikkeld hoor!

En zwanger zijn van een zomer of winterbaby?

Qua zwangerschappen vond ik het ook een verschil. Bij de oudste wist ik in maart dat ik zwanger was en hadden we een bloed hete zomer. Pittig is zacht uitgedrukt. Bij de jongste hadden we in juni een positieve test in handen. Toen ik echt dik werd was het dus winter. Gelukkig geen strenge winter, dus met mijn jas los heb ik het prima gered. Al vond ik het een drama om elke dag mijn schoenen aan te krijgen, bukken was echt een crime.

Het mag duidelijk zijn, ik ben geen wintermens en heel blij dat we nu een voorjaarsbaby hebben. Al heeft een zomer en winterbaby allebei zijn voordelen. En nogmaals, we hebben vaak niets te kiezen. Het krijgen van een baby, in welk seizoen ook, is een wonder. Of het nu vriest dat het kraakt of dat de mussen dood van het dak vallen.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!