luieraanbiedingen header
Babykwaaltjes

Voedselallergie bij baby of kind

Heftige reacties op voeding of drinken zijn sommige ouders helaas niet vreemd. Huilen, huidirritatie, darmkrampjes, spugen, diarree, misselijkheid, verkoudheid, tranende ogen en benauwdheid. Allerlei symptomen die de kop op kunnen steken door een voedselintolerantie of voedselallergie bij baby of kind.

cheezzbaby banner

Ongeveer vier tot acht procent van de kinderen tot drie jaar oud heeft last van een voedselallergie. De oorzaak hiervan is niet altijd meteen te noemen. Tijd dus om uit te zoeken wat de oorzaak is van deze ongewenste reactie van je baby. En misschien nog belangrijker, hoe jij ervoor kunt zorgen dat jouw baby zich weer beter voelt.

Voor de diagnose voedselallergie ga je naar de huisarts

Het kan je een machteloos gevoel geven, zo’n huilende, verdrietige baby zonder dat jij weet wat de oorzaak is van de uiting van onvrede, pijn of last. Je kan zelf proberen uit te zoeken wat de oorzaak is, maar verstandiger is het om langs de huisarts te gaan.

Heb je het idee dat de reactie ontstaat door het geven van koemelk en gaat de zelfdiagnose al richting koemelkallergie? Dan kan je inderdaad best proberen of de reactie uitblijft zonder het geven van de koemelk. Wat de reactie ook is, ga alsnog naar de huisarts of consultatiebureau-arts. Hij kan namelijk jouw vermoeden van voedselallergie bij baby of kind bevestigen óf ontkrachten.
voedselallergie baby herkennen

Voedingstekorten door zelf dokteren

Het is belangrijk dat de huisarts een diagnose stelt. Het kan namelijk heel goed iets anders zijn, zoals een aversie (psychisch) of een infectie (waarvan kinderen er in de eerste jaren veel meemaken). Stel je zelf conclusies zonder advies van een huisarts, dan bestaat de kans dat je kindje onbedoeld voedingstekorten krijgt. En dat terwijl je juist het beste wilt voor de baby. Is er sprake van een voedselallergie bij baby of kind, dan moet er samen met een diëtist een voedingsschema worden gemaakt.

lAlles voor je baby banner

Kosten diëtist

Gaat het daadwerkelijk om een voedselallergie, en wordt deze diagnose gesteld door de huisarts of consultatiebureau arts? Dan zal deze je zeer waarschijnlijk doorverwijzen naar een diëtist. De kosten hiervoor worden vergoed vanuit de zorgverzekering. Om de kosten vergoed te krijgen, moet je er wel altijd voor zorgen dat je een verwijsbrief krijgt. De eerste drie behandeluren voor dieetadvies worden vergoed uit de basisverzekering. Voor kinderen tot 18 jaar geldt nooit een eigen risico voor zorg vanuit de basisverzekering.

Allergietest baby wanneer?

Er is geen minimum leeftijd voor het doen van een allergietest. Bij pasgeboren baby’s kunnen aanwezige antistoffen tegen allergenen al worden aangetoond met een allergietest. Wel is het zo dat de aanwezigheid van de antistoffen niet bevestigt dat deze de oorzaak zijn van de klachten. Daarom kan je in overleg met een diëtist testen of de oorzaak te vinden is in de voeding. Samen stel je een voedingsschema op waarbij je de verdachte voedingsmiddelen uitsluit.

Lees ook: Waarom je je kind al met 4 maanden pindakaas en ei moet laten eten!

Wanneer kan je een allergietest bij baby of kind overwegen?

Als je baby of kind aanhoudend klachten heeft die passen bij een allergie zoals bijvoorbeeld voortdurend hoesten en verkouden zijn, kortademig en eczeem. Jouw huisarts kan je verder helpen.
wanneer allergietest bij baby of kind

Ontstaan van voedselallergie bij baby of kind

Een voedselallergie bij baby of kind komt meestal voor in het eerste levensjaar van een baby. De allergie wordt vaak veroorzaakt doordat de openingen in de darmwand nog redelijk groot zijn. Hierdoor kunnen te grote stukken eiwit de darmwand passeren en naar het bloed gaan. Deze overvloed door het onvolgroeide maagdarmkanaal veroorzaakt de allergische reactie.

De allergie hoeft niet te ontstaan doordat de baby de voedingsmiddelen zelf eet of drinkt. Maar de allergie kan ook komen door wat de moeder zelf nuttigt terwijl ze nog borstvoeding geeft. De stoffen komen dan via de moedermelk bij de baby terecht.

Meest voorkomende allergieën

In het eerste levensjaar heeft zo’n twee procent van de kinderen last van een koemelkallergie. Dat terwijl dertig procent van de ouders vermoedt dat hun kind deze vorm van allergie heeft. Allergieën die in het eerste levensjaar het vaakst voorkomen zijn de koemelkallergie en de kippenei-allergie. De koemelkallergie gaat in de meeste gevallen over doordat het kind er overheen groeit.

In sommige andere gevallen, wanneer er antistoffen in het lichaam te vinden zijn tegen de melkeiwit, duurt het vaak langer dan een jaar. Verder zijn kinderen vaak ook gevoelig voor soja, pinda’s, noten tarwe en vis.

Verschil tussen allergie, intolerantie en aversie

Bij voedselallergie bij baby of kind is er sprake van een allergische reactie door een eiwit in de voeding. Het lichaam maakt hier antistoffen tegen aan. Symptomen hierbij zijn vaak buikpijn, overgeven, misselijkheid, diarree en verstopping.

Bij een intolerantie voor voeding zijn deze klachten in mildere mate aanwezig. Het afweersysteem heeft bij intolerantie niks te maken met de reactie van het lichaam.
Een aversie heeft niks met een allergie of intolerantie te maken, maar is psychisch. In dat geval kan het een oplossing zijn om de voeding waarbij de aversie ontstaat op een andere manier aan de baby te geven.

Meer weten? Kijk ook eens op de website van de stichting voedselallergie.

prenatal extra korting banner
vadersschapsverlof 2019