“deonlinedrogist
Baby

Wat te doen bij verstikking en verslikking bij een baby?

Als je baby op de leeftijd is gekomen dat hij of zij dingetjes kan pakken met de handjes, kom je voor veel nieuwe gevaren te staan. Kleine kinderen kunnen voorwerpen doorslikken of stikken in vast voedsel. In deze blog kun je lezen wat je moet doen bij een verslikking bij een baby.

beste babyfoon bol.com

Wanneer is er sprake van een verslikking bij een baby?

Het zal regelmatig voorkomen dat jouw baby zich verslikt. Dit kan in voeding zijn of tijdens het drinken. Het kan ook zijn dat je baby zich verslikt in slijm of brood. Zolang je baby hoest, krijgt je baby nog lucht en is het niet nodig om actie te ondernemen. In dit geval is er dus sprake van een verslikking bij een baby.

Tijdens een verslikking hoef je niet op het rugje te kloppen tijdens een hoestbui. Sterker nog, dat kan een negatief effect hebben op de hoestprikkel. Wacht dus rustig tot de hoestbui over is, waarschijnlijk heeft je baby de verslikking zelf gecorrigeerd.
wat te doen bij verslikking bij een baby

Symptomen van een verstikking bij een baby

Een verslikking bij een baby gaat vaak vanzelf over. Dat is wel iets anders dan bij een verstikking. Hieronder vind je de symptomen van een verstikking. Als je deze opmerkt, wacht eerst een paar seconden. Veel baby’s kunnen het nog zelf corrigeren.
Symptomen verstikking:

 • Je baby maakt weinig of geen geluid en hoest niet.
 • Je merkt dat je baby benauwd is.
 • De baby kan paars of blauw aanlopen.
 • Je baby is in paniek, dit zie je aan de ogen.
 • Je hoort een vreemd piepend geluid.
 • De baby kan bewusteloos raken.
eerste hulp aan kinderen

Handig boekje boordevol tips

Eerste hulp bij verstikking bij een baby

Als jouw baby de bovenstaande symptomen laat zien, volg dan onderstaande stappen.

 1. Leg je baby met het hoofdje naar beneden op je onderarm.
 2. Ondersteun de schouders en pak de kaaklijn vast (niet de keel).
 3. Klop 5 keer met de hiel van je hand tussen de schouders. Probeer niet recht tussen de schouderbladen te kloppen maar iets omhoog.
 4. Draai je baby om op je andere arm en kijk of er iets in het mondje zit. Als je iets ziet zitten probeer het dan voorzichtig weg te halen. Ga niet zomaar in de keel voelen als je niets ziet!
 5. Geen reactie? Leg 2 vingers op het borstbeen en voer 5 borstcompressies uit. Dit lijkt op reanimeren, maar dan wat sneller. Het tempo is 1 keer per 3 seconden. Controleer hierna weer of je iets in het mondje kunt vinden.
 6. Je kunt bovenstaande stappen 3 keer herhalen totdat er iets uit het mondje valt, je baby gaat hoesten, weer bij komt of juist bewusteloos gaat.
 7. Ga altijd nog naar de huisarts voor een controle om er zeker van te zijn dat er inwendig niets beschadigd is.
banner babypark sale

Wat te doen als je baby bewusteloos raakt?

Bel eerst 112!
Maak bij je baby eerst de luchtweg vrij en controleer de ademhaling. Breng je oor bij het neusje of mondje en luister goed. Voel en kijk ook naar de borst en het buikje van je kind.

Als het goed is moet je baby in 10 seconden, 4 tot 6 keer ademhalen. Ademt je kindje niet of te weinig, dan moet je reanimeren. Bel sowieso altijd 112!
Als je baby niet ademt doe je het volgende:

 1. Doe het kinnetje van je kind wat omhoog.
 2. Plaats je mond over de mond en het neusje van je kind en begin met mond-op-mond beademing. Bij een ouder kind plaats je jouw mond alleen over de mond van je kind.
 3. Blaas 5 keer adem in tot de borstkas van je baby omhoog gaat.
 4. Voer vervolgens borstcompressies uit: met twee vingers duw je in het midden van de borstkas. Deze duw je ongeveer 4-5 centimeter in. Duw 15 keer in een tempo van 100-120 per minuut.
 5. Geef je baby twee beademingen gevolgd door opnieuw 15 borstcompressies, weer 2 beademingen etc. Dit doe je net zolang totdat je baby weer bijkomt of de ambulance er is of iemand een AED heeft gebracht.

Bekijk deze video over het reanimeren van een baby

Een hele belangrijk tip voor elke ouder bij verstikking of verslikking bij een baby!

Wil je echt goed handelen, volg dan eens een kinder EHBO-cursus. Dit is vaak een cursus van 1 dag waarbij je alles leert om je kind snel te helpen in noodsituaties. Zo weet je precies wat je moet doen bij een verstikking of verslikking bij een baby.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!