“deonlinedrogist
Overig

Strijkvrije overhemden voor drukke vaders!

Met een gezin is het vaak al druk genoeg, zeker als er een kleine baby in huis is. Het is wennen aan een nieuw ritme met zo’n kleintje. Als dan het zwangerschapsverlof er weer op zit en het ‘gewone’ leven weer begint kan dat best lastig zijn. Hoe combineer je het kersverse ouderschap met je baan, huishouden en sociale leven?

Prenatal 1 Samen Spelen banner

Huishoudelijke klusjes zo makkelijk mogelijk maken is dan zeker een must, wat zou je bijvoorbeeld denken van strijkvrije overhemden? Strijken is voor veel mensen niet de favoriete klus, en zeker een overhemd niet. Dus waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

Wat is een strijkvrij overhemd?

Het woord zegt het al, een overhemd dat niet gestreken hoeft te worden. Klinkt als een sprookje. Zeker als je een hekel hebt aan strijken, of gewoon wat wat beters of leukers te doen hebt dan dat. Lekker die strijkbout in de kast laten staan en na het drogen meteen je kreukvrije overhemd aantrekken.

Maar als het te mooi klinkt om waar ze zijn, is dat het dan niet? 
Een strijkvrij overhemd zou eigenlijk vrij stijf moeten aanvoelen. Omdat dat niet lekker zit krijgen de overhemden een chemische behandeling, waardoor ze zacht en ademend aanvoelen. Hierdoor is het overhemd niet alleen na het drogen kreukvrij, maar blijft het dat ook de hele dag. Heel handig als je een lange dag hebt op kantoor en daarna nog door moet naar een zakelijk diner. Het wordt tegenwoordig lang niet overal op prijs gesteld als je half verkreukeld aan komt zetten.

Prenatal 3 Kleding mama banner

Zijn er ook nadelen aan een overhemd wat je niet hoeft te strijken?

Non-iron overhemden worden geweven met een synthetische draad, om het kreuken tegen te gaan. Nadeel hiervan is dat het minder ademend is. De kans dat een eventuele transpiratie lucht in het overhemd blijft hangen is dus misschien iets groter dan bij een niet-synthetisch overhemd.

Wat ook vraagtekens zou kunnen oproepen is de chemische behandeling die de overhemden ondergaan om het kreuken tegen te gaan. Het klinkt natuurlijk niet erg gezond, maar strijkvrije overhemden zouden alleen lichte reacties oproepen bij allergische mensen. Als je het vergelijkt met chemische schoonmaakmiddelen die we gebruiken, bespoten groenten die we eten en de uitlaatgassen die we inademen stelt deze chemische behandeling weinig voor.
Een punt wat ook een nadeel kan zijn is de prijs, kreukvrije overhemden zijn over het algemeen best wel prijzig. Maar dat kan je ook zien als een investering. Het gaat je tijd besparen als je normaal gesproken zelf strijkt. Sommige mensen geven het strijken uit handen, en dan gaat het je geld besparen. Het is dus maar net hoe je het bekijkt!

Als vader van een newborn heb je waarschijnlijk andere prioriteiten dan strijken. Wil je als je terug komt van je werk genieten van je gezin. Dan kan dit natuurlijk wel een uitkomst zijn.

Hoe was je een strijkvrij overhemd

Hoe was je een strijkvrij overhemd?

Leuk, zo’n kreukvrij overhemd, maar het is uiteraard geen ‘wasvrij’ overhemd! Met de tips hieronder houd je je overhemden zo lang mogelijk mooi en kreukvrij.

  • De 1e keer wassen: Leg het overhemd voor de eerste wasbeurt een kwartier in een bak met koud water (alleen water!). De vezels kunnen hierdoor wennen aan het water en de kleur blijft hierdoor mooier.
  • Binnenstebuiten wassen: De stof die tegen de wastrommel aan stoot krijgt altijd minuscule beschadigingen, als je hemd binnenstebuiten zit is dit dus te binnenkant. Ook het toerental wat lager en de temperatuur wat lager zetten helpt hier bij.
  • Gebruik het juiste wasmiddel: Wasmiddel voor witte, bonte en zwarte was. Op de lange termijn schijnt het echt verschil te maken voor de kleur van je kleding, gebruik dus het juiste wasmiddel. En geen wasverzachter is veel beter voor je overhemden.
  • Air dry: Laat een strijkvrij overhemd aan de lucht drogen. Als je het uit de wasmachine haalt sla je het even uit en hang het op een schone hanger. Gooi het overhemd niet in de wasdroger, daardoor wordt de stof te veel aangetast en verliest het overhemd sneller zijn vorm en kleur. Na het drogen strijk je het met de (schone) hand even glad.
  • Stop de wasmachine niet te vol: De hemden hebben ruimte nodig om rond te draaien, als je 6 overhemden per wasbeurt aan houdt blijven ze op zijn mooist. Nog mooier blijven ze als je ze wast in een waszak.
  • Was niet onnodig: Eigenlijk geldt dit voor alle was (en voor je elektriciteit- en waterrekening), was niet onnodig. Veel mensen gooien een gedragen kledingstuk na een keer dragen in de was, terwijl het nog fris ruikt en er geen vlekken in zitten. Niet doen!

Niet strijken!

Klinkt logisch voor een strijkvrije overhemden, en dat was ook ongetwijfeld niet je bedoeling. Maar strijk het niet! Deze speciale overhemden kunnen niet goed tegen de hitte van je strijkijzer.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een kreukvrij overhemd?

Ben je na het lezen van deze informatie om? Ga je voor gemak en tijd besparen? Dan hier nog een laatste tip: goedkoop is duurkoop. Lees je even in, kijk recensies na en kies niet voor het goedkoopste overhemd dat je tegenkomt. Vaak zijn dit kreukarme varianten en zie je er na een halve dag niet meer uit om door een ringetje te halen. Als je het dan toch doet, dan maar liever goed toch?

zwitsal box banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!