Wat was de datum van de eerste dag van jouw laatste menstruatie?

Jouw cyclus lengte in dagen:

Vul jouw mailadres in om wekelijks op de hoogte te blijven van de voortgang van jouw zwangerschap

Ik geef toestemming aan zozwanger om wekelijks een mail met informatie over de voortgang van mijn zwangerschap te sturen.

Baby

Spaarrekening voor je baby openen

Een spaarrekening voor je baby openen kent veel voordelen. Zo heb je altijd geld achter de hand om uitgaven te betalen voor school, studie of rijbewijs. Maar ook om jouw kind de beste start te geven om zijn dromen te verwezenlijken. Want laten we eerlijk zijn: kinderen zijn niet goedkoop en naarmate ze ouder worden kom je voor meer kosten te staan. Wil je gaan sparen voor je baby? Lees hier meer over de voordelen, mogelijkheden en belangrijke punten waarop je moet letten.Wel of geen spaarrekening voor je baby openen?

De keuze of je wel of geen spaarrekening voor je baby gaat openen is geheel aan jou. Een van de voordelen om op tijd een spaarrekening voor je kind te openen is dat je ongemerkt een groot bedrag bij elkaar spaart voor als je kind 18 jaar is. Dit spaargeld kan je gebruiken voor grote uitgaven zoals een rijbewijs, school en studie, maar ook voor kleinere uitgaven zoals een schoolreis. Je hebt zo altijd de beschikking over extra geld mocht het nodig zijn.

Deze kosten moet je zeker niet onderschatten. In de eerste 12 jaar kan je kind al 50.000 euro kosten! En dan studeert je kind nog niet eens. Volgens het NIBUD zijn de collegekosten in 2018/2019 zo’n €2.060 per jaar. Hier zitten de boeken etc. nog niet bij.

Je kunt ook besluiten om geen spaarrekening voor je baby te openen, omdat je jezelf bijvoorbeeld geen zorgen maakt over de toekomstige kosten van je kind. Misschien zit je wel in de luxepositie dat sparen niet nodig is en je altijd in de gelegenheid bent grote uitgaven op te vangen. Maar hoe zit dat als de kostwinnaar komt te overlijden? Is er dan nog steeds genoeg geld om de studiekosten van je kind te betalen?
Aan de andere kant komt het ook voor dat ouders gewoonweg geen geld kunnen missen om te sparen. Hier kun je simpelweg niets aan doen.
sparen voor kind tips

Automatisch sparen kind

Kinderen kosten sowieso behoorlijk wat geld en hoe ouder ze worden, hoe duurder het wordt. Dan kan het verstandig zijn als je al op tijd begint met wat geld opzij te zetten. Het voordeel van een spaarrekening voor je baby openen is dat je bijvoorbeeld maandelijks automatisch een (klein) bedrag kunt storten.

Wanneer je hier vroeg mee begint, kan de spaarrekening tegen de tijd dat je kind ouder is al flink gegroeid zijn. Tevens ontvang je jaarlijks rente over het bedrag. Oké, de rente is op dit moment maar 0,5%, maar alle beetjes helpen toch? Op momenten dat je even krap zit, kun je ook tijdelijk stoppen met storten.

Door elk jaar jouw inleg een klein beetje te verhogen, bijvoorbeeld met de inflatie, spaar je na 18 jaar een behoorlijk bedrag bij elkaar.

Sparen of beleggen voor kind?

Vind je dat sparen voor je kind te weinig oplevert met een spaarrekening en wil je een hoger rendement? Denk dan ook eens aan het openen van een beleggingsrekening bij een bank. Beleggen brengt meer risico met zich mee maar heeft vaak een hoger rendement dan sparen. Als je vroeg begint met beleggen voor je kind en je hebt het geld pas over 18 jaar nodig dan levert beleggen meer op dan sparen.

Hoeveel je wilt beleggen is natuurlijk heel persoonlijk. Kan je €50 per maand missen? Begin dan zodra je baby is geboren met automatisch beleggen. Kies een stabiel beleggingsfonds (bijvoorbeeld BNP Obam of Skagen Global of een ander fonds) wat wereldwijd belegt in aandelen van de grote bekende bedrijven.
Leg elke maand automatisch bijvoorbeeld €50 in en corrigeer het bedrag elk jaar voor de inflatie. Zondr dat je het merkt heb je een mooi bedrag bij elkaar gespaard voor de studie van je kind.

Reken voorbeeld: €50 per maand met 6% rendement betekent dat als je kind 18 wordt een bedrag van ruim €19.000! Bereken het zelf hier.
Een beleggingsrekening kan je bij je eigen bank openen of open een rekening bij Binck bank.

sparen voor je kind

Een kinderrekening openen? Kijk wat er mogelijk is!

Flexibel geld sparen voor je kind met een beleggingsrekening?

Beste kinderrekening

Er is niet één spaarrekening de beste omdat het erg afhankelijk is van jouw eigen wensen en hoe je het wilt aanpakken. Het is wel handig om de spaarrentes van verschillende banken te vergelijken. Vaak is de rente het hoogste bij spaarrekeningen waarbij je voor het 18de jaar van je kind geen geld kunt opnemen. Je kunt alleen maandelijks storten.
Het geld staat dus vast en je kan er niet aankomen. Je zet in dit geval de spaarrekening op naam van je kind. Als je kind 18 jaar wordt komt het spaargeld pas vrij. Dit heeft als voordeel dat je er ook niet bij kunt en het spaargeld voor andere doeleinden gaat gebruiken.
beste kinderrekening
Je kunt ook een spaarrekening voor je baby openen op je eigen naam. Op die manier blijft de spaarrekening in jouw beheer. Wat handig is, is dat je op deze manier kunt sparen voor alle kosten omtrent je kind en bijvoorbeeld een andere spaarrekening kunt hebben voor andere kosten zoals verhuizen, verbouwen of een nieuwe auto.

Tips bij een spaarrekening baby openen

Als je een spaarrekening gaat openen of vergelijken dan kan je op de volgende punten letten:

  • Bekijk of je tussentijds kunt opnemen of niet.
  • Wil je tussentijds opnemen, bekijk dan of hier kosten aan verbonden zijn.
  • Kan het maandelijks spaarbedrag aangepast worden of niet. Dit is vooral handig als je vermoedt dat je soms minder kunt sparen.
  • Vergelijk rentepercentages.
  • Bekijk altijd goed de voorwaarden. Bijvoorbeeld wanneer je kind bij de spaarrekening kan (bijvoorbeeld pas wanneer hij/zij 18 jaar is), hoe variabel de rente is (of staat deze vast) en of er leuke extra’s bijzitten.

Spaarrekening baby Rabobank

Een spaarrekening voor je baby openen bij een grote bank zoals Rabobank, ABN-AMRO en SNS gaat vaak heel gemakkelijk. Vooral als je zelf al klant bent bij de bank. In dat geval kan je de spaarrekening online openen en is alles geregeld. Het nadeel van sparen bij grote banken is dat de rente niet heel hoog is. Het voordeel van een kinderrekening bij grote banken is dat ze vaak leuke extra’s bieden voor je kind.

Banken met een hoge spaarrente zijn onder andere ASN Bank en Triodos Bank. Je mag dan wel pas over het geld beschikken als je kind 18 jaar is. Tussendoor kun je niets van de rekening afhalen.

Beste babyfoon
error: Inhoud is beschermd !!
zwangerschap cursus gratis