header luiers van pampers met 50% korting
Babykalender

Ontwikkeling baby 8 maanden oud

Je baby is 8 maanden oud! Je kleintje gaat je steeds meer nadoen. Zo zal hij veel brabbelen in diverse toonhoogtes en kijkt hij goed naar alle bewegingen die je maakt. Je kunt de baby hierin stimuleren door bewegingen voor te doen. Vertel ook altijd hoe bepaalde voorwerpen heten, want hij kan nu steeds beter dingen onthouden. Huilt de baby als je weg gaat? Dan heeft je kindje last van verlatingsangst. Dat is heel normaal in deze fase, maar het blijft natuurlijk super moeilijk! Lees hier meer ontwikkeling baby 8 maanden oud.

Voordeeldrogist Pampers banner

In het kort bij een baby 8 maanden oud

  • Je baby vindt het niet zo leuk als mama of papa weggaat.
  • Het kan zijn dat je kind wat eenkennig wordt.
  • Waarschijnlijk kan je kind al kruipen en wil hij nu proberen te staan.
  • De oefenhapjes zijn verleden tijd en je baby krijgt nu echte maaltijden!
  • Je baby gaat zijn eigen naam herkennen.
  • Je baby gaat steeds meer brabbelen en wijzen om iets duidelijk te maken.

Ontwikkeling baby 8 maanden oud

De ontwikkeling van de baby 8 maanden oud gaat steeds verder, maar vanaf nu ga je verschillen merken in vergelijking met andere baby’s van dezelfde leeftijd. Misschien heeft jouw kind al 5 tanden en die van je buurvrouw nog helemaal geen. Maar misschien kan de baby van je buurvrouw wel al kruipen en blijft jouw baby net overeind zitten.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: maar vergelijk je kind nooit met die van een ander! En laat je kind ook niet met anderen vergelijken. Iedere baby ontwikkelt in een ander tempo. In de meeste gevallen kunnen baby’s van 8 maanden oud wel al zitten, vind je baby het absoluut niet leuk als je weggaat en is je baby niet altijd blij met vreemde mensen. Dit heeft te maken met verlatingsangst en eenkennigheid. Heel normaal! Lees hier meer over de andere ontwikkeling baby 8 maanden oud.

beste babyfoon bol.com
  • Steeds meer onthouden en verlatingsangst

    Je kleintje gaat nu steeds meer opslaan in die kleine hersentjes en weet zo dus ook hoe hij of zij dingen kan onthouden. Dit wordt ook wel objectpermanentie genoemd. Je baby leert hierdoor zijn of haar eigen naam kennen, komt tot de ontdekking dat die persoon in de spiegel hijzelf is en hij leert dat papa en mama soms weggaan zonder hem!

    Voorheen was het een beetje ‘uit het oog uit het hart’ en hield je op met bestaan zodra je jezelf uit het gezichtsveld van je baby onttrok. Maar nu heeft je baby door dat je wel blijft bestaan en dus gewoon weg gaat. Dat is niet leuk! Het kan voorkomen dat je kind het op een huilen gaat zetten op het moment dat je wegloopt. Er is dan sprake van verlatingsangst. 

Verlatingsangst is heel normaal voor een baby 8 maanden oud. Je baby moet nog even leren dat je altijd weer terug komt.

    In de meeste gevallen leert hij dit vanzelf. Wat kan helpen is het spelletje kiekeboe spelen. Dan ziet je baby ook dat je kunt verdwijnen, maar altijd weer lachend terugkomt!

  • baby 8 maanden oud verlatingsangst

  • Eenkennigheid

    Papa en mama zijn de steun en toeverlaat van een baby 8 maanden oud. Nu hij steeds meer kan onthouden en door heeft, weet hij nu ondertussen ook dat jij zijn meest favoriete persoon in de wereld bent. Andere mensen, en vooral vreemden, vind je baby maar niets. Kijk dus niet raar op als je baby wat minder vriendelijk is tegen andere mensen.

    Daarnaast kan het ook voorkomen dat je baby alleen nog maar bij jullie wilt zijn en bij niemand anders. Dit is soms lastig, maar geen reden om je kind dan altijd bij je te houden. Het is juist goed om je baby te leren dat jullie altijd terugkomen en dat het soms echt niet erg is om een paar uurtjes zonder papa en mama te zijn. Neem je baby ook mee naar sociale gelegenheden zodat je kind gewend raakt aan andere mensen.

  • Wijzen en nadoen

    Je kleintje begint je steeds meer na te doen, dus zie jezelf maar als een heel erg goed voorbeeld! Tevens zal je kind op steeds meer manieren proberen iets duidelijk te maken. Bijvoorbeeld door geluidjes te maken en te wijzen. Reageer hier goed op, door voorwerpen waarnaar je kind wijst te benoemen. Zo leert je kind om woorden te koppelen aan voorwerpen.

  • Baby 8 maanden slapen

    Baby’s van 8 maanden oud slapen ongeveer 14 uur per dag. Het kan al heel goed zijn dat je kleintje ’s avonds en ’s nachts 9 uur aan één stuk op één oor ligt. Maar dat is helaas niet bij iedere baby het geval. Overdag slaapt je baby 2 tot 3 keer ongeveer een uurtje. Slaapt je baby nog niet door? Lees dan hier wat tips om het doorslapen te bevorderen.

  • baby kleertjes banner
  • Kruipen en staan

    De kans is vrij groot dat je baby al kan kruipen. Heb jij je huis al babyproof gemaakt? Als je baby nog niet kan kruipen, is er niets aan de hand. Elk kind ontwikkelt zich in zijn of haar eigen tempo. Sommige baby’s die 8 maanden oud zijn, proberen al te gaan staan!

    Proberen te staan is in het begin super moeilijk voor je kleintje. Dit zal letterlijk gaan met heel veel vallen en proberen op te staan. Laat je kind zoveel mogelijk zijn gang gaan, want je kind leert het zo het beste. Je kunt hem wel helpen door een krukje, hand of iets anders aan te reiken waaraan hij zich kan optrekken.

Baby 8 maanden voedingsschema

De voeding van je baby van 8 maanden breidt zich steeds een beetje uit. Je kindje mag nu steeds meer voeding dat niet helemaal is fijngemaakt. Zo kan je kind leren om goed te kauwen. Begin wel met zachte groenten en fruit en snijd alles in kleine stukjes. Geef je kind ook een lepel, zodat hij of zij zelf kan proberen te eten.

beste babyfles banner

Als de baby 8 maanden oud is, dan eet je baby geen oefenhapjes meer, maar stapt je kind over naar complete maaltijden voor de baby. Naast 4 tot 6 flesvoedingen of borstvoedingen, geef je jouw baby nog een boterham en een hoofdmaaltijd. Bijvoorbeeld een boterham, warm eten of pap. Daarnaast krijgt je kindje nog een tussendoortje zoals een stuk fruit of 50 gram groenten. Voorbeeld van een voedingsschema:

  • Ontbijt: Fles- of borstvoeding met stukjes brood met beleg of pap
  • Lunch: Fles- of borstvoeding met stukjes brood met beleg of pap
  • Avond: Hoofdmaaltijd bestaande uit 4 eetlepels gepureerde bruine bonen, 2 eetlepels gekookte groenten.
  • Tussendoor ’s avonds: voeding of een bekertje opvolgmelk.
  • Tussendoor ’s avonds: 1 stuk fruit

baby 8 maanden sprong

Ontwikkeling baby 8 maanden oud stimuleren

  • Spraakontwikkeling

    Je zal gaan merken dat je baby steeds meer gaat brabbelen in verschillende toonhoogtes. Wat je kindje eigenlijk doet, is jou nadoen. Je kunt er waarschijnlijk nog niets maken van hetgeen je kind uitkraamt, maar toch is het voor je kleine een hele goede oefening. Probeer de spraak van je kind te stimuleren door duidelijk te praten als je tegen je baby spreekt. Zo kan je baby goed de uitspraak horen. Als je kindje ergens naar wijst of tijdens het voorlezen, benoem dan de voorwerpen/dieren etc. waar je kind naar wijst. Leg je baby ook uit wat welk lichaamsdeel is en wijs dieren aan en doe de geluiden van de dieren na.

  • Veel zingen en spelen

    Het blijft altijd belangrijk om veel met je baby te spelen, zingen en te praten. Zo maak je contact en kan je baby goed zien hoe jij alles doet. Laat bijvoorbeeld zien aan je kind hoe je blokken in gaatjes kan stoppen of hoe hij met speelgoed geluid kan maken. Dat vindt je kind echt geweldig!

    Blijf ook leuke en leerzame liedjes zingen zoals ‘klap eens in de handjes’. Ook voorwerpen of dieren benoemen en voorlezen is super belangrijk voor je kleintje. Als laatste is kiekeboe een zeer belangrijk spelletje om te spelen. Niet alleen giert je baby het uit als je telkens weer tevoorschijn springt, maar leert je baby ook dat je weg kan zijn, maar altijd weer terugkomt. Je kunt ook verstoppertje spelen met bijvoorbeeld speelgoed. Leg er een doek overheen en laat je baby dit wegtrekken. Verrassing!

  • Baby 8 maanden speelgoed

    Leuk speelgoed voor je baby zijn doosjes waarin je blokken en vormpjes kunt stoppen of speelgoed dat geluid maakt. Daarnaast maak je jouw baby ook heel blij met: boekjes, blokken, stapelspeelgoed, verlicht speelgoed, muziekinstrumenten, rijdend speelgoed en oorzaak en gevolg speelgoed.

speelgoed banner

Hoe gaat het met mama, papa of de ouder?

Zo langzamerhand krijg je steeds meer nachtrust en zie je steeds meer hoe je kleintje een karakter ontwikkelt. Super leuk om te zien en heerlijk om van te genieten! Wat lastig kan zijn in deze fase is de verlatingsangst en eenkennigheid van je kind. Misschien heb je nu het gevoel dat je jouw kind totaal niet meer alleen kunt laten en voel je jezelf super schuldig als je jouw kleintje ergens achterlaat. Het is ook super lastig, maar helaas hoort ook deze fase erbij. Je helpt je kind niet door de hele tijd bij hem te blijven, dan versterk je de verlatingsangst alleen maar.

Wat je kunt doen is een afscheidsritueel creëren. Ga nooit zomaar weg, maar leg je baby uit dat je weg gaat en echt weer terug komt. Geef je baby een dikke kus en vertrek dan weer. Kom niet terug als je baby gaat huilen, want dan gaat je kleintje denken dat als hij heel hard huilt, mama weer terug komt.

nieuwsbrief inschrijven

Schrijf je in

Wekelijks alle blogs en aanbiedingen
in jouw mailbox

Tip van de maand bij een baby 8 maanden oud

Je baby onthoudt steeds meer en kan ook steeds meer. Zo vindt je baby het geweldig om ‘muziek’ te maken. Leer je kind hoe hij kan trommelen of hoe er geluid komt als hij met de handjes op pannen of een trommel slaat. Wat een feest!

Interessante blogs om te lezen

Baby 7 maanden oud   Baby 9 maanden oud

Beste babyfles difrax banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019