header banner hema
Babykalender

Ontwikkeling baby 4 maanden oud

Als de zwangerschap nou ook zo snel voorbij was gegaan als de afgelopen weken, dan was je een hoop frustratie en ongeduld bespaard gebleven. Jouw baby is namelijk alweer 4 maanden oud! Jeetje zeg! Vanaf deze maand gaat er veel veranderen. Zo kan je starten met oefenhapjes, kan je genieten van de schaterlach van je baby en is het waarschijnlijk tijd voor een ledikantje omdat het wiegje te klein is. In deze blog meer over de ontwikkeling baby 4 maanden oud.

banner vitamine-D kind

In het kort bij een baby 4 maanden oud

  • Je baby is klaar voor een ledikantje.
  • Is je kindje al klaar voor de eerste oefenhapjes?
  • Er moet weer een ronde vaccinaties gezet worden.
  • Deze maand ga je genieten van de schaterlach van je baby.
  • Zit je dagelijks onder het kwijl? Is je baby jengelig? Misschien zijn de eerste tandjes in aantocht!
  • Zeg moeders. Hoe is het daar beneden?



De ontwikkeling van je baby van 4 maanden oud

  • Veilig slapen in ledikantje

    Het wiegje wordt al snel te klein nu je baby 4 maanden oud is. Je zal dus snel de overstap kunnen maken naar een ledikantje. Hierbij is het ontzettend belangrijk dat je er goed op let dat je baby veilig kan slapen.

    Bij een goed ledikantje zijn de spijlen niet te ver uit elkaar. Zorg er daarnaast voor dat je een goed passende matras koopt zodat er geen kieren of gaten zijn. Je kunt het beste het bed kort opmaken, de lakens of dekens komen dan niet verder dan de helft van het ledikantje. Lees hier meer over hoe je het risico op wiegendood kunt verkleinen.

  • Eerste oefenhapjes

    De afgelopen maanden had je baby een vrij eentonig dieet: melk. Vanaf deze maand mag je hierin wat variatie brengen: de oefenhapjes. De oefenhapjes bestaan uit gepureerde of geprakte groenten en fruit. Je begint met 1 of 2 lepeltjes. Wanneer dit bevalt bouw je het langzaam op.

    Oefenhapjes zijn geen vervanging voor melk, maar een aanvulling in het eetpatroon. Het doel is je kind voorzichtig kennis te laten maken met andere smaken en structuren.

    Heel belangrijk: begin pas met de oefenhapjes als je baby er klaar voor is. Toont je kind interesse in jouw eten en maakt je kind smakkende geluidjes? Dan kan je het proberen. Maar houdt je kind steevast het mondje dicht, dan moet je het niet gaan opdringen. Oefenhapjes zijn namelijk niet verplicht. Pas vanaf de 6 maanden is het echt nodig dat je baby de hapjes gaat proberen.

  • Nieuwe vaccinaties

    Baby’s die 4 maanden oud zijn moeten weer nieuwe vaccinaties. Dit keer tegen Hepatitis B, pneumokokken, DKTP en HIB. Mocht je baby na de vaccinatie erg last hebben van de bijwerkingen dan kan paracetamol verlichting bieden. Geef deze pijnstiller niet voor de vaccinaties want dan kunnen ze minder goed werken. Lees hier meer over de eerste vaccinaties van de baby

  • Nieuwe geluidjes

    De afgelopen weken heb je het voornamelijk gedaan met ‘ooohhh, uuuhhh en aaahhh’. Vanaf deze maand gaat je kleintje ook andere geluidjes produceren zoals dadadada. Of hoorde je net je baby toch echt ‘mama’ zeggen? Zou kunnen! Maar dan wel onbewust.

    Niet alleen de ‘woordenschat’ neemt toe, ook het volume. Sta er niet van te kijken als je jouw baby achter de gesloten deur nog kunt horen ‘praten’, lachen en kraaien. Je baby is flink aan het oefenen en zal ook proberen andere toonhoogtes te produceren. Heerlijk toch dat nieuwe geluid in huis?!

  • prenatal extra korting banner
  • Schaterlach

    Naast de nieuwe halve woordjes kan je vanaf deze maand ook genieten van de heerlijke schaterlach van je baby. Dat geluid is werkelijk onbetaalbaar! En vaak is er niet eens zo heel veel voor nodig om de lach van je kind te horen. Een spelletje kiekeboe of vliegende speeltjes doen het vaak al goed.

  • Zichzelf vermaken

    Eén van die super handige ontwikkelingen van een baby 4 maanden oud is dat ze zichzelf steeds beter kunnen vermaken. Zet je kindje maar eens voor de spiegel, daar is hij of zij wel eventjes zoet mee.

    Maar een spiegel is niet eens meer nodig, je baby kan ook prima de tijd doorkomen met het bestuderen van de eigen voetjes en handjes. Die zullen ook geregeld in het mondje verdwijnen. Voor de ouders betekent dit: iets meer tijd voor jezelf!

  • Tandjes in aantocht?

    Is je baby nog steeds een grote kwijlmachine? Dat komt deels omdat je kindje van alles in het mondje laat verdwijnen. Daarnaast kan het ook komen omdat de eerste tandjes in aantocht zijn. Deze kun je nog niet zien, maar het kan zijn dat je baby ze al voelt. Je kind een bijtring geven kan helpen tegen de pijn.

baby 3 maanden oud tijd voor jezelf

Hoe gaat het met mama, papa en de ouders?

Wellicht dat jullie het al geprobeerd hebben: seks na de bevalling. Of is dit nog een zeer gevoelig onderwerp? Schaam jezelf in ieder geval nooit! Bij sommige vrouwen is de vagina iets ‘wijder’ dan voor de bevalling. Dit kan genetisch bepaald zijn of doordat je bevallen bent van een groot kind of dat er al meerdere kinderen de ‘revue’ gepasseerd zijn.

Wat mogelijk kan helpen om het weer iets strakker te krijgen zijn oefeningen voor je bekkenbodemspieren. Aan de andere kant kan het ook zijn dat je juist een beetje strakker bent daar beneden. Bijvoorbeeld omdat de hechtingen iets te strak zijn gezet.

Mocht je er erg veel last van hebben dan is het zeker verstandig om dit te bespreken met de huisarts of gynaecoloog. Er kan dan opnieuw gehecht worden, maar dan beter. Wat ook kan helpen is een beetje glijmiddel. De eerste keren kan het nog een beetje strak zijn, maar na een paar keer kan het al beter aanvoelen. De huid is dan al iets opgerekt.

Alles weer lekker eten

Ben je in de tussentijd ook weer lekker aan het smikkelen van al het ‘verboden voedsel’? Denk aan filet americain en rosbief. Hmmm heerlijk! En dat mag ook allemaal weer. Behalve vrouwen die nog borstvoeding geven, die moeten nog een beetje opletten. Maar 1 plakje kan echt geen kwaad.

Lees ook: Waarom je al met 4 maanden je baby pindakaas en ei moet geven!

nieuwsbrief inschrijven

Schrijf je in

Wekelijks alle blogs en aanbiedingen
in jouw mailbox

Tips van de maand bij een baby 4 maanden oud:

  • Speel geregeld vliegtuigje met je baby, dat is goed voor het trainen van de spiertjes en daarnaast ook hartstikke leuk!
  • Je kunt een huilbui voorkomen door goed op de lichaamssignalen van je baby te letten. Je baby heeft genoeg van hetgeen jullie aan het doen zijn als hij of zij het hoofdje afwent, niet meer reageert op geluiden of speelgoed of juist drukker wordt, maar geen aandacht meer heeft voor hetgeen jij voor hem houdt.
  • Is je zwangerschapsbuikje al weg? Tijd om lekker eens te shoppen!

Interessante blogs om te lezen

Leuke blogs om te lezen die passen bij de ontwikkeling van je baby 4 maanden oud:

Baby 3 maanden oud   Baby 5 maanden oud

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019