sale kleertjes header
Babykalender

Ontwikkeling baby 3 weken oud

Slapen is nog steeds de grootste hobby. Dat is natuurlijk ook niet zo vreemd al dat drinken en groeien is gewoon ontzettend vermoeiend. Vanaf deze derde week kan je baby wellicht iets meer zien. Let er daarnaast op dat je baby veilig slaapt, je goed op de lichaamssignalen van je baby let en je dagelijks even een kleine Voice of Holland show weggeeft voor de kleine. Precies, laat je zangtalent maar horen! Deze week meer over de ontwikkeling baby 3 weken oud.

banner babypark sale

In het kort bij een baby 3 weken oud

De ontwikkeling van je baby:

  • Je baby slaapt nog steeds lekker veel.
  • Het is goed om je baby ook af en toe op zijn of haar buikje te leggen.
  • Probeer de lichaamssignalen van je baby te leren kennen.
  • Let erop dat je baby ’s nachts op het ruggetje ligt.

De ontwikkeling baby 3 weken oud

  • Lichaamssignalen leren kennen

    Misschien denk je dat je baby nu voornamelijk met huilen communiceert, maar niets is minder waar. Sterker nog: huilen is het laatste communicatiemiddel dat je baby inzet om letterlijk ‘gehoord’ te worden. Voordat de tranen komen zijn er andere lichaamssignalen die je baby gebruikt om iets duidelijk te maken.

    De kunst als ouder is om deze signalen te leren kennen zodat je hierop snel kunt inspelen. Dit zorgt ervoor dat je jouw baby beter begrijpt, je kindje beter slaapt en beter drinkt.
    De eerste stap is goed op je baby letten. Maak vervolgens een koppeling met hetgeen je ziet en het tijdstip van de dag. Is het rond etenstijd? Is je baby misschien moe? Meer informatie over lichaamssignalen van je baby lees je hier.

  • Blijf praten

    Voor de taalontwikkeling van je baby is het belangrijk dat je tegen de kleine blijft praten. Het is nooit te vroeg om te beginnen met de taalontwikkeling. Deze begint trouwens al wanneer je baby nog veilig in de buik zit.

    Weet je niet wat je in godsnaam tegen je kind moet zeggen? Vertel dan wat je aan het doen bent. Waar je aan denkt en wat je verder nog gaat doen of wilt doen. In principe maakt de inhoud van je verhaal helemaal niks uit. Naast dat praten tegen je baby helpt bij de taalontwikkeling vind je baby het ook heerlijk om je stem te horen. Zingen mag ook!

  • Iets scherper zien

    Het zicht van je baby wordt in deze week ietsje beter. Vooral als je aankomt met een felgekleurd speeltje heb je kans dat je baby hierop reageert. Andere dingen die reactie oproepen is je gezicht en met name je neus. Daarnaast is je baby dol op spullen met contrasterende kleuren die ook nog eens geluid maken. Zoals muziekdozen of mobile.

  • Dingen proberen aan te raken

    Op dit moment vindt je baby die lange armen en benen nog vrij onhandig en weet hij of zij nog niet goed hoe ze ermee om moeten gaan. Maar elke week kunnen ze die ledematen iets beter onder controle houden. Het kan zijn dat je kleine al met de knuistjes naar dingetjes uitstrekt. Vastpakken gaat echter nog niet.

  • banner winkelpromo
  • Ontwikkelen voorkeurshouding

    Om wiegendood zoveel mogelijk te voorkomen, is het zeer verstandig om je baby altijd op het ruggetje te laten slapen. Het nadeel is dan wel dat het voor kan komen dat je baby vaak met het hoofdje naar dezelfde kant ligt. Hierdoor wordt het hoofdje aan één kant wat platter dan aan de andere kant. In extreme gevallen kan het oortje iets gaan verschuiven. Leg daarom overdag, wanneer je goed op je baby kunt letten, je kind op het buikje te slapen. Dit is goed voor het hoofdje, maar geeft je baby ook de gelegenheid om de motoriek en de spiertjes wat meer te ‘trainen’.

Hoe gaat het met mama, papa, de ouder?

Als je borstvoeding geeft kan het zijn dat dit nu heel goed gaat, of dat je nu juist problemen krijgt. Zoals tepelkloven, borstontsteking of spruw. Dit zijn allemaal erg vervelende borstvoedingskwaaltjes, maar gelukkig wel allemaal te behandelen. Probeer dat dan ook eerst voordat je de handdoek in de ring gooit. Vaak is het meest belangrijke dat je jouw baby goed aanlegt.

Tip van de week bij een baby 3 weken oud:

  • Gaat de borstvoeding niet goed? Schakel dan op tijd een lactatiekundige in, dat zal werkelijk ontzettend helpen.
  • Geef je flesvoeding en verslikt je baby zich vaak? Probeer dan eens een andere speen of flesje.
  • Vergeet niet af en toe een momentje voor jezelf te pakken.

nieuwsbrief inschrijven

Schrijf je in

Wekelijks alle blogs en aanbiedingen
in jouw mailbox

Interessante blogs om te lezen

Blogs die passen bij de ontwikkeling van je baby van 3 weken:

Baby 2 weken oud Baby 4 weken oud

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious
vadersschapsverlof 2019