header banner hema
Babykalender

Ontwikkeling baby 3 maanden oud

Het zal niet meer lang duren voordat je baby gaat kruipen. Het is daarom erg belangrijk dat je de veiligheid van je huis eens goed onder de loep neemt. Is jouw huis al babyproof? Begin hier op tijd aan want je kunt beter al vroeg alles beveiligd hebben dan te laat! In deze maand gaat je baby vooral de spiertjes trainen zodat hij of zij straks door de kamer kan kruipen. Be prepared en lees in deze blog meer over als je baby 3 maanden oud is.

banner vitamine-D kind

In het kort bij een baby 3 maanden oud

  • Stimuleer de ontwikkeling van de been-, arm- en nekspiertjes.
  • Je baby wordt steeds socialer.
  • Je baby ziet nu al 1,5 meter ver.
  • Vanaf deze maand gaat moeders haar uitvallen. Geen paniek!
  • Laat vaders ook lekker met de baby spelen!
  • Paar tips tegen vermoeidheid.

De ontwikkeling van je baby 3 maanden oud

  • Een persoonlijkheid

    Je baby begint steeds meer een persoonlijkheid te krijgen. Dit kun je merken aan kleine dingetjes bijvoorbeeld: heeft je baby veel aandacht nodig of niet? Houd je baby van knuffelen of kan je baby zichzelf uren vermaken? Ook kun je zien of je baby nieuwsgierig is, goedlachs of een beetje serieus. Nu je baby steeds meer zijn persoonlijkheid laat zien is het leuk dit op te schrijven en bij te houden.

  • Lekker sociaal

    In deze maand is je baby heel sociaal naar mensen in de omgeving. Zoals grootouders, ooms, tantes, oppas, neefjes, nichtjes en ga maar door. Bijna iedereen kan genieten van het gekir en het gelach van je kleintje. Een perfect moment dus om eens flink op stap te gaan met de kleine. Geniet hier trouwens maar van; de meeste baby’s worden over een paar maanden heel eenkennig.

  • baby kleertjes banner
  • Trappelen en opdrukken

    Het zal niet meer heel lang duren of je baby gaat kruipen. Als eerste zal je baby de beentjes meer gaan gebruiken. Zo gaat hij of zij trappelen, beentjes in de lucht gooien en zich van iets afzetten. Dit zijn allemaal goede oefeningen om de spiertjes sterker te maken om binnenkort door de kamer te kunnen kruipen. Probeer dit zoveel mogelijk te stimuleren door je baby bijvoorbeeld op en neer te ‘bouncen’ zodat hij of zij zich kan afzetten. Wat dacht je van een baby bouncer?

    Naast krachttraining voor de beentjes, werkt je baby ook aan de andere spieren. Hij of zij zal zich vaker opdrukken en doordat het hoofdje nu langer omhoog kan blijven worden de nekspieren ook meegenomen. Dit kun je stimuleren door je baby geregeld op het buikje te leggen (onder toezicht!). Het nadeel van deze toenemende beweeglijkheid is dat luiers verschonen een hele nieuwe moeilijkheidsgraad krijgt.

  • Zoveel mogelijk tijd met je baby

    Het blijft belangrijk je baby aandacht geven. Speel spelletjes zoals handjeklap, zing liedjes en praat volop tegen je baby. Neem je baby ook veel op de arm en loop door het huis of dans in de kamer.

  • Beter zien

    In de eerste weken was het zicht van je baby nog wazig en kon hij niet verder kijken dan 25 tot 30 centimeter. Nu je baby 3 maanden is kan hij of zij al 2,5 meter ver kijken. Ook herkent je baby kleuren steeds beter.

  • Favoriete speeltjes en speelgoed

    Waarschijnlijk vond je baby in het begin alles wel leuk, maar nu je baby alweer 3 maanden oud is begint hij of zij bepaalde voorkeuren te krijgen. Zo ook voor speeltjes, knuffels en doekjes. Dat wordt dus goed oppassen dat je zijn of haar favoriete speeltje niet kwijtraakt want dan is het hek van de dam!

Hoe gaat het met mama, papa of de ouders?

Helaas zijn de gebroken nachten nog steeds niet opgehouden. Dit zal je waarschijnlijk wel merken aan je vermoeidheid, korte lontje en wallen onder je ogen. Zeker wanneer je weer aan het werk bent, kan het soms doodvermoeiend zijn om de dag door te komen. Probeer zoveel mogelijk nachtelijke voedingen af te wisselen met je partner, ontwikkel een goed nachtritueel voor jezelf en de baby en probeer in het weekend iets uit te slapen. Bespreek bijvoorbeeld met je partner dat hij de zaterdag opstaat met de kleine en jij de zondag zolang je baby niet nog niet doorslaapt.

  • Eet je wel gezond?

    Die zwangerschapskilo’s kunnen soms een doorn in het oog zijn, toch is het geen goed idee om op een streng dieet te gaan. Zeker niet bij borstvoeding want er kunnen dan mogelijk schadelijke stoffen in de melk komen. Maar ook wanneer je geen borstvoeding geeft kun je beter nog even wachten met strenge diëten (die sowieso nooit gezond zijn).

    Door de korte nachten heeft je lichaam het al zwaar te verduren, het is dan niet verstandig om jezelf ook nog eens uit te hongeren. Start de dag dus met gezond eten zoals een goed ontbijt. Eet ongeveer 3 maaltijden over de dag verspreid en zorg dat je 2 stuks fruit en 250 gram groenten binnen krijgt. Begin daarnaast ook met sporten. Nu je baby 3 maanden is mag je wat zwaardere sporten beoefenen zoals balsporten of intervaltrainingen.

  • Haaruitval

    Een groot positieve bijwerking van zwangerschapshormonen (met name oestrogeen) was het feit dat je een volle bos haar kreeg. Dat kwam omdat je haar niet meer uitviel. Maar nu je bevalling al 3 maanden geleden is en de hormonen uit je lichaam zijn, gaat je haar nu uitvallen. Dit kan soms enorm veel zijn waardoor het lijkt dat je in één keer kaal bent geworden. Maak je geen zorgen, dat gaat echt niet gebeuren. Je krijgt gewoon dezelfde hoeveelheid haar als voor de zwangerschap.

  • Quality time papa en baby

    Uiteraard moet niet alleen mama veel tijd doorbrengen met de baby, maar papa ook. Sommige vaders vinden dit heerlijk, anderen moeten nog een beetje gestimuleerd worden. Vooral wanneer je baby borstvoeding krijgt kan papa zich een beetje buitengesloten voelen. Maar nu de baby wat ouder is, wordt het ook voor vaders steeds leuker. Ze kunnen nu namelijk actieve spelletjes doen zoals vliegtuigje, je baby laten bouncen, met de beentjes fietsen of misschien al samen zwemmen.
    Door al deze activiteit met de baby neemt bij mannen het knuffelhormoon toe. Geweldig om te zien toch?

nieuwsbrief inschrijven

Schrijf je in

Wekelijks alle blogs en aanbiedingen
in jouw mailbox

Tips van de maand bij een baby 3 maanden oud

  • Schrijf eens op wat je opmerkt aan je baby, bijvoorbeeld kleine persoonlijkheidstrekjes.
  • Je baby kan zichzelf prima een tijdje vermaken als je hem of haar voor de spiegel zet. Heb jij even een momentje om iets anders te doen.

Interessante blogs om te lezen

Leuke blogs op ZoZwanger om te lezen die passen bij de ontwikkeling baby 3 maanden oud:

Baby 2 maanden oud   Baby 4 maanden oud

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious
vadersschapsverlof 2019