luieraanbiedingen header
Babykalender

Ontwikkeling baby 1 week oud

Je baby is alweer een week oud, wat gaat dat snel hè! Waarschijnlijk heb je het gevoel dat alles aan je voorbij gaat en je eigenlijk vooral bezig bent geweest met voeden. Dat is geen raar gevoel, maar waarschijnlijk echt zo. Deze week zal alles bijna hetzelfde zijn als vorige week, de week van de geboorte. Alleen moeten jij en je partner het nu echt alleen doen want de kraamhulp neemt deze week afscheid. Maar wees niet ongerust, je zal voldoende tips en tricks van haar krijgen. In onze babykalender kan je de ontwikkeling van jouw baby volgen. Deze week: De ontwikkeling baby 1 week oud.

banner vitamine-D kind

In het kort bij een baby 1 week oud:

  • Je baby kan 20 tot 25 centimeter ver kijken.
  • De baby verliest het navelstompje.
  • Je baby kan beginnen met echt contact maken.
  • Je hebt geen kraamhulp meer.
  • Bloedverlies zal aanhouden.
  • Je bent al heel wat zwangerschapskilo’s kwijt.

De ontwikkeling baby 1 week oud

Wanneer je baby 1 week oud is en in de volgende 4 tot 5 weken zal het ritme en jouw nachtrust erg afhangen van je kleine baby. Deze zal waarschijnlijk bestaan uit om de 2 tot 4 uur voeden en daarna weer lekker slapen. Houd er maar rekening mee dat je nog wel eventjes kunt fluiten naar je nachtrust totdat de baby gaat doorslapen.

  • Meer contact

    Sommige baby’s maken in deze week al iets meer contact met de ouders. Misschien kijkt je baby je al aan, probeer dan de blik vast te houden en naar je kindje te lachen. Verwacht nog geen glimlach terug, maar je kindje leert zo wel je vriendelijke gezicht kennen. Omdat je baby’s zicht beperkt is tot 20-25 centimeter is het goed om je gezicht wat dichterbij te houden.

  • Lees ook: Wat kan een baby zien? Een overzicht per maand!

  • Kleuren zien

    Je baby kan kleuren zien, maar minder gedetailleerd dan wij. Grote contrasten kan je kleine wel waarnemen zoals zwart/wit. Omdat het zicht nog beperkt is hoef je de box of het bedje nog niet vol te hangen met kleurtjes. Waarschijnlijk geeft dit eerder te veel prikkels dan dat je baby het aangenaam vindt. Je baby wil vooral lekker eten en slapen en dicht tegen je aanleggen. Het liefst huid-op-huid.

  • Verliezen navelstompje

    Op de plek waar de navel komt zit nu een zwart navelstompje. Dit is een overgebleven stukje navelstreng. Binnenkort zal het stompje er vanzelf afvallen en zie je de navel!

  • Nachtelijke voedingen

    Je baby zal voorlopig nog niet doorslapen, dit betekent dat je er ’s nachts een paar keer uit moet om je kindje te voeden. Een manier om het voor jezelf makkelijker te maken is door het bedje van je baby op jullie slaapkamer te zetten.
    Nog makkelijker: schaf een co-sleeper zoals deze aan.
    next2me wiegje co-sleeper
    Dat is een bedje die je aan je eigen bed kunt vastmaken. Hierdoor ligt je baby heel dichtbij en hoef je ’s nachts het bed niet uit. Wat overigens nooit een goed idee is, is om je baby bij jullie in bed te laten slapen. Dat vergroot het risico op wiegendood of verstikking.

Volg de ontwikkeling van je baby in de babykalender van Zo Zwanger

baby eerste week slapen

Hoe gaat het met mama?

  • Huilerig, labiel en moe

    Misschien dat je deze week al iets bent opgeknapt, maar als je jezelf nog heel erg moe voelt dan ben je zeker niet de enige moeder. Deze vermoeidheid kan gepaard gaan met huilbuien en een iets korter lontje. Blijf met je partner communiceren en onthoud dat het allemaal beter wordt.
    Moet je heel erg veel huilen? Dan kan het zijn dat je last hebt van kraamtranen of baby blues. Schaam jezelf hier niet voor, ongeveer 50 tot 80% van de vrouwen heeft hier last van.

  • Onzekerheid

    Vorige week kon je nog steunen op je kraamhulp, maar deze week zullen jullie het toch echt samen moeten doen. Dat zal soms nog wel spannend zijn, maar dat is heel normaal. Schroom je niet om geregeld even naar je eigen mama te bellen, die vindt het waarschijnlijk alleen maar leuk om te helpen. Verder helpt het al heel erg om logisch na te denken, misschien voel je het niet altijd zo: ook jij hebt een moederinstinct. Laat je baby nooit alleen, ondersteun altijd het hoofdje en zorg dat je baby het niet te warm of te koud heeft en je komt al heel ver.

  • prenatal banner weekaanbiedingen
  • Borstvoeding

    Borstvoeding is eigenlijk de beste voeding voor je baby, maar niet altijd de gemakkelijkste manier van voeden. Als je aanlegtechniek niet goed is, kan dat al gevolgen hebben. Zorg er daarom altijd voor dat je baby een grote hap maakt zodat je tepel en een groot deel van de tepelhof verdwijnt in het mondje.

    Heb je het gevoel dat de borstvoeding niet goed gaat? Schakel dan meteen de hulp in van een lactatiekundige. Zo kun je jezelf vervelende borstvoedingskwaaltjes zoals tepelkloven en borstontsteking besparen. Bekijk ook eens onze artikelen over borstvoeding.

Tips die passen bij een baby 1 week oud

  • Laat je voordat de kraamhulp weggaat nog extra goed informeren over borstvoeding geven.
  • Als je merkt dat het teveel wordt, vraag dan op tijd om hulp.
  • Geef je flesvoeding en merk je dat je baby veel voeding teruggeeft? Overleg eerst met je verloskundige wat je het beste kunt doen voordat je overstapt op een andere voeding.
  • Maak lekker veel oogcontact met je baby.
  • Pak altijd op tijd je rust, het heeft geen zin om over je grenzen heen te gaan.
  • Vergeet niet te genieten van je kleintje.

nieuwsbrief inschrijven

Schrijf je in

Wekelijks alle blogs en aanbiedingen
in jouw mailbox

Interessante blogs om te lezen bij een baby 1 week oud

Baby 0 weken oud Baby 2 weken oud

Voordeeldrogist Pampers banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019