header luiers van pampers met 50% korting
Baby

Meconium, de eerste ontlasting van je baby

De allereerste ontlasting van de baby heet meconium. In de meeste gevallen zie je deze ontlasting wanneer je voor de eerste keer de luier verschoont van je pasgeboren zoon of dochter. Maar het kan ook voorkomen dat de baby in de baarmoeder al de eerste ontlasting heeft. In de meeste gevallen kan dit geen kwaad, maar wanneer de baby het vruchtwater met meconium inademt kan het wel gevaarlijk zijn. Lees hier meer over meconium, meconium aspiratiesyndroom en ontlasting in het vruchtwater.

cheezzbaby banner

Wat is meconium?

De eerste ontlasting die het lichaam van jouw kleine verlaat heet dus meconium. Andere namen zijn ook wel kinderpek of darmpek. Deze naam heeft het te danken aan het feit dat meconium er diepzwart, kleverig en glanzend uitziet. Deze eerste ontlasting bestaat uit vruchtwater met afvalstoffen die je baby in de baarmoeder heeft ingeslikt.




Ontlasting in het vruchtwater

Het kan gebeuren dat jouw baby in het vruchtwater poept. Het vruchtwater krijgt dan een groene kleur. Ook kan jouw baby na de bevalling hierdoor in plaats van een witte waas, een groenige waas hebben.

Ontlasting in het vruchtwater komt nagenoeg niet voor bij een vroeggeboorte. Bij 5 tot 15% van de voldragen zwangerschappen komt het soms voor.
Ben je over de 40 weken zwangerschap heen, dan is de kans groter dat je kleine al moet poepen voor de geboorte, namelijk 20%. In principe is het niet erg dat er meconium in het vruchtwater zit. Het is eerder juist een teken dat de darmpjes van je kindje al goed werken.

Toch zullen artsen alles nauwlettend in de gaten houden wanneer blijkt dat er ontlasting in het vruchtwater zit aangezien het wel gevaren bij de bevalling kan opleveren, met name wanneer je baby het goedje inademt. Dit gebeurt meestal wanneer de baby lijdt aan zuurstoftekort tijdens de geboorte.

Breken je vliezen en zie je dat het vruchtwater een groene of bruine kleur heeft? Neem dan direct contact op met je verloskundige zodat ze actie kan ondernemen in het geval dat het meconium aspiratiesyndroom optreedt.

banner billendoekjes waterwipes

Meconium aspiratiesyndroom (MAS)

Het meconium aspiratiesyndroom ontstaat doordat de baby poept in het vruchtwater en vervolgens dit vruchtwater met meconium inademt. Dit gebeurt meestal wanneer de foetus in nood is bij een late geboorte. Andere oorzaken kunnen zijn: navelstrengcomplicaties, een chronische aandoening of een kleine baby.

Aangezien de eerste ontlasting vrij taai en kleverig is kan het de luchtwegen blokkeren. In sommige gevallen gaan de longen zich uitzetten en uiteindelijk scheuren en/of inklappen. Tevens kan het meconium aspiratiesyndroom irritatie veroorzaken aan de luchtwegen en longen.

Behandeling meconium aspiratiesyndroom (MAS)

Bij 3 tot 20 van de zuigelingen die in het vruchtwater hebben gepoept, komt het syndroom voor. Wanneer er maar een kleine hoeveelheid van de eerste ontlasting is ingeademd, is de schade beperkt. Jouw baby is dan al geholpen met extra zuurstof.
In ernstige gevallen zal men de mond- en keelholte uitzuigen direct na de geboorte. Bij kinderen die een zwakke ademhaling en trage hartslag hebben wordt het meconium ook uit de lagere luchtpijp gezogen.

Het kan gebeuren dat jouw baby ook wordt geïntubeerd (buisje in de luchtpijp) om de luchtweg te beschermen. Daarnaast wordt er soms nog antibiotica toegediend en fysiotherapie voor de borst uitgeoefend. Na deze behandelingen zal men jouw baby nog 8 tot 24 uur in de gaten houden, omdat in sommige gevallen de ademhalingsproblemen later optreden. Dit betekent dus in dat jouw baby nog in het ziekenhuis moet blijven.



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019