“babydeals
Babykwaaltjes

Luieruitslag

Een luieruitslag (luierdermatitis) kan je herkennen aan een rode, schrale en ontstoken huid. Ook kunnen er kleine blaasjes of bultjes te zien zijn en open plekjes die lijken op schaafwondjes. Doordat er tegenwoordig steeds betere en vocht absorberende luiers verkrijgbaar zijn komt luieruitslag steeds minder vaak voor. Toch krijgen ongeveer 35% tot 40% van de baby’s in Nederland weleens luieruitslag. lees in deze blog hoe je luieruitslag behandelen en voorkomen kunt.

cheezzbaby banner

Luieruitslag voorkomen doe je zo!

Zolang het bij een uitslag blijft is er niet veel aan de hand. Als je meteen in actie komt kan de geïrriteerde huid snel verholpen worden. Het allerbeste is natuurlijk ervoor zorgen dat je baby het überhaupt niet krijgt. Hoewel luieruitslag niet schadelijk is, is het natuurlijk allesbehalve prettig voor je baby.

Luieruitslag wordt voornamelijk veroorzaakt door de urine en ontlasting in de luier. Deze maken het babyhuidje week en daarnaast bevatten urine of ontlasting stoffen en bacteriën die op de huid inwerken en het laat ontsteken.

Deze tips zorgen dat het babyhuidje zoveel mogelijk beschermt blijft waardoor luieruitslag voorkomen kan worden:

 • Regelmatig verschonen

  De beste manier om luieruitslag te voorkomen is zeer regelmatig de luier verschonen. Jouw kind plast gemiddeld 14 keer per dag. Daarnaast heeft je baby 2 keer per dag ontlasting. Nu is het niet nodig om 16 keer per dag de luier te verschonen.

  Als je probeert te mikken op 8 keer per dag dan kan dat de kans op uitslag al een stuk verminderen. Maak de luier niet te strak vast, het is belangrijk dat er wat lucht kan circuleren.

 • luieruitslag behandeling uitslag voorkomen

 • Goed reiniging van het babyhuidje

  Het is belangrijk dat het huidje van je kind zo schoon en droog mogelijk blijft. Reinig de billetjes dus goed met een zacht washandje met lauwwarm water of met alcoholvrije babydoekjes die een olie of een lotion bevatten. Probeer niet teveel te wrijven of te schrobben en gebruik geen ruwe washandjes, zeker niet wanneer je baby al uitslag heeft.

 • zwitsal box banner
 • Insmeren met een zalfje

  Smeer de billetjes goed in met een zalfje, vaseline, luierzalf zoals Sudocrem, of purelan. Dit vormt een klein beschermlaagje op de huid zodat urine minder makkelijk kan inwerken. Laat de zalf wel even intrekken voordat je de luier weer omdoet.

 • waarom sudocrem luierzalf

Luieruitslag behandelen

Heeft je kind onverhoopt een luieruitslag? Dan kun je het volgende doen om de luieruitslag te behandelen:

 • Zinkolie of zinkzalf bij een beginnende luieruitslag

  Merk je een beginnende huiduitslag op? Smeer dan wat zinkolie of zinkzalf op de billetjes. Dit beschermt tegen vocht, gaat roodheid tegen en heeft een antiseptische werking. In principe heeft zinkzalf de voorkeur omdat het beter dekt, het nadeel is dat het niet goed smeerbaar is.

 • Vermijd zeep, alcohol en parfum

  Let goed op dat je geen zeep gebruikt. Controleer daarnaast of de babydoekjes geen alcohol of parfum bevatten want dat veroorzaakt extra irritatie.

 • Goed drogen

  Laat de billetjes van je baby goed drogen nadat je ze hebt schoongemaakt. Het beste is om de huid te laten drogen aan de lucht door je baby dagelijks even zonder luier te laten liggen. Zorg er wel voor dat je voorbereid bent op eventuele ongelukjes.

 • Stap eventueel even over op wegwerpluiers

  Gebruik je katoenen luiers? Als je baby uitslag heeft kan het helpen als je even overstapt naar wegwerpluiers. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je de katoenen luiers naspoelt met water na het wassen. Per liter voeg je 1 eetlepel azijn toe om alle restjes zeep te verwijderen.

Schimmelinfectie en eczeem

Een luieruitslag is niet ernstig en kan, mits je actie onderneemt, na een paar dagen weer verdwijnen. Blijft de uitslag langer dan een week aanhouden dan kan dit betekenen dat je baby een luiereczeem heeft. In dat geval is het verstandig even naar de huisarts te gaan.

Zie je rode vlekjes met een schilferig randje of rode opgezette bultjes dan kan dit betekenen dat je baby een schimmelinfectie heeft. Soms zie je kleine puistjes verschijnen. Het kan daarnaast ook voorkomen dat dat je kindje vlekjes bij het mondje krijgt. Neem dan altijd contact op met je arts zodat deze een antischimmel behandeling kan voorschrijven om de schimmel te bestrijden.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!