“header
Lezers bloggen

Tessa schrijft: Leven in Zweden

Soms kijken mijn man en ik elkaar aan en praten we over hoe anders ons leven in Zweden is ten opzichte van ons leven in Nederland. Wat zouden we daar hebben gedaan op deze zaterdagavond? Misschien een drankje in de kroeg die op loopafstand is, pizza bestellen en laten bezorgen of een bordspelletje bij familie. Wat zo normaal leek is nu ineens luxe geworden. Er is hier geen kroeg op loopafstand en familie is al helemaal ver weg. Je zult als zwangere vrouw in Zweden maar regelmatig trek hebben in MacDonalds! Dat is dan 90 km enkele reis voor ons!

davitamon mamavitaal banner

Waarom zijn jullie verhuisd naar Zweden?

Maar wat doen jullie daar dan? Waarom zijn jullie verhuisd vraagt men ons weleens? Goede vraag, mijn man heeft op regelmatige basis wel werk maar ik nog niet. Nu ik zwanger ben heeft solliciteren weinig zin omdat ik toch binnenkort met zwangerschapsverlof was gegaan. Samen met het Zweedse arbeidsbureau heb ik dus besloten mijn tijd zoveel mogelijk te steken in het leren van de Zweedse taal. In de ochtend ga ik naar een klas die vanuit de gemeente wordt aangeboden en gratis is en in de middag sinds kort naar Zweedse les gericht op het werkleven.

Een leuke combinatie maar het zijn lange studiedagen die ik niet meer gewend ben. Zolang ik het volhoud ga ik hierheen en voor de laatste les krijg je zelfs een kleine vergoeding, allemaal leuk meegenomen.
zwanger zweden wonen

Dertig weken zwanger en leven in Zweden

Over 10 weken zit ik al aan de 40 weken zwangerschap, de tijd vliegt en zelfs zonder werk gaan de dagen snel! Een huishouden, twee huskies en school en je week is zo voorbij. Het valt me soms weleens zwaar, geen werk hebben in een land waar ik nog niet zo´n sociaal leven heb opgebouwd en waar ik ook nog eens de taal niet vloeiend spreek. En dat wordt straks alleen nog maar anders zodra Elin geboren is.

Je bent hier als moeder heel erg lang vrij en je kind mag pas naar de förskolan (dagopvang) vanaf dat hij of zij 1 jaar oud is. Tot die tijd ben je dus gewoon thuis met je kind en papa is dan normaal gesproken alweer een tijdje aan het werk. Wat hier heel gebruikelijk is om naar toe te gaan is een ´oudercafé´. Hier komen ouders naartoe om anderen te ontmoeten, wat te kletsen over je baby of andere zaken onder het genot van een kopje koffie of thee. Een heel leuk initiatief, want door de afstanden hier in Zweden en je lange verlof kunnen je sociale contacten zeker afnemen.

Leven in Zweden: “Er is niets zo mooi dan een herfstwandeling in de prachtige Zweedse natuur!”

Zwangerschapskleding mamalicious banner

Mijn bevallingsplan

Qua zwangerschap gaat eigenlijk alles heel erg goed en heb ik weinig nieuws te melden. Mijn buik begint nu aardig te groeien. Dat duurde wel lang naar mijn idee maar dit gaat minder hard bij een eerste zwangerschap heb ik gelezen. We hebben van de verloskundige een bevallingsplan gekregen om in te vullen. Wat wil je wel en niet als je moet bevallen, welke bevallingshouding, wel of geen pijnmedicatie.

Allemaal zaken waar we over nagedacht hebben en die we ingevuld hebben en meenemen naar het ziekenhuis straks in december. Zo wil ik bijvoorbeeld niet op mijn rug liggend bevallen maar liefst gehurkt met mijn man achter me ter ondersteuning. Ten eerste wordt het zo een intiemer moment voor ons samen maar ook werkt op deze manier de zwaartekracht mee dat weer zorgt voor een iets makkelijkere bevalling.

Een weekend met hond en baby boek je via weekendje-met-hond.nl

Afgelopen week nog een heerlijke 11 kilometer gewandeld met de honden en dat gaat allemaal nog prima! Hopelijk hou ik dit nog lang vol want er is niets zo mooi dan een herfstwandeling in de prachtige Zweedse natuur!
leven in zweden

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Een reactie

  1. Avatar Marjan

Reageer

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!