zozwanger adverteren
Babykwaaltjes

Eczeem bij je baby

Merk je eczeem bij je baby op? Je kunt eczeem herkennen als rode plekjes, bultjes, blaasjes met vocht of schilfertjes. Bij ongeveer 5 tot 10% van de baby’s komt eczeem voor, soms al vanaf het moment dat je baby 3 maanden oud is. Eczeem bij je baby is niet besmettelijk, maar wel erg vervelend. In deze blog lees je hoe je de klachten van eczeem kunt verlichten en behandelen.Wat is eczeem?

Eczeem is een huidontsteking of huidaandoening die niet besmettelijk is. Eczeem kun je vergelijken met een allergische reactie van je lichaam op prikkels. Deze prikkels kunnen van buitenaf komen. Zo zijn er baby’s die allergisch zijn voor nikkel en nadat ze ermee in aanraking zijn geweest eczeem krijgen.

Maar in de meeste gevallen wordt het eczeem bij een baby veroorzaakt door interne prikkel van het lichaam zelf. Deze vorm van eczeem heet constitutioneel eczeem en wordt veroorzaakt door erfelijke factoren. Mocht jijzelf of je partner vroeger eczeem hebben gehad, dan bestaat er een kans dat je baby het ook krijgt.

Eczeem bij je baby is vervelend. De plekjes kunnen jeuken en daardoor houden ze je kleintje uit de slaap. Probeer ervoor te zorgen dat je baby er niet aan krabt, dat kan de jeuk alleen maar erger maken.

Eczeem bij je baby op wangen

Wanneer je eczeem bij je baby ziet op de wangetjes is de kans groot dat je baby constitutioneel eczeem heeft. Deze eczeem wordt veroorzaakt door een erfelijke aandoening. Het verschijnt bij jonge baby’s, na ongeveer 3 tot 4 maanden. Kenmerkend van deze eczeem is dat het als eerste verschijnt in het prachtige gezichtje van je baby: de wangen en oren. Daarnaast zit het ook op het bovenlichaampje. De plekjes zien er rood uit en daarnaast schilferig of vochtig. Ze kunnen zich uitbreiden naar de armen (met name elleboogplooien), benen (knieholten), polsen en enkels.

Baby eczeem tips

Heb je eczeem bij je baby geconstateerd? Probeer er dan voor te zorgen dat het niet erger wordt. En daarnaast is het goed om rekening te houden met de factoren die het eczeem kunnen uitlokken. Hier wat tips om je baby te helpen.

 • Voorkom dat je baby gaat krabben: houdt de nageltjes kort en/of doe washandjes of sokjes om de handjes. Vooral ’s nachts.
 • Zorg voor afleiding zodat je baby niet gaat krabben, denk aan spelletjes, wandelen of een boekje lezen.
 • Droog je baby niet af, maar dep je baby droog zodat je niet over het eczeem wrijft.
 • Zorg voor luchtige kleding van katoen. Synthetische, wollen of te warme kleding kunnen het eczeem verergeren en nog meer jeuk veroorzaken.
 • Vermijd geparfumeerde wasmiddelen en wasverzachters.
 • Hebben jullie huisdieren? Het kan zijn dat je baby eczeem krijgt van de huisdieren.

Soorten eczeem

De meeste baby’s hebben constitutioneel eczeem. Deze soort is niet te genezen, maar wel goed te behandelen door zalfjes. Het “goede” nieuws is: ongeveer 80% van de baby’s groeit eroverheen voordat ze 15 jaar zijn.
Naast constitutioneel eczeem bestaat er ook contacteczeem. Deze eczeem ontstaat als je baby in contact komt met een stof waarvoor hij of zij allergisch is. Zoals nikkel. Deze vorm van allergie is eenvoudig aan te pakken: de stoffen vermijden waarvoor je baby allergisch is.

Lees ook: Krentenbaard bij een baby. Dit is een andere veel voorkomende huidaandoening bij baby’s.

Eczeem baby behandelen

Constitutioneel eczeem bij je baby is gelukkig wel enigszins te behandelen.

 • Niet te vaak in bad. Te vaak in bad veroorzaakt een droge huid en dat is niet bevorderlijk voor het eczeem en kan de jeuk verergeren. Je baby 2 of 3 keer per week in bad doen of meenemen onder de douche is meer dan voldoende. Water droogt het huidje uit. Zorg er ook voor dat je baby niet te lang in bad of onder de douche is, 5 minuten is meer dan genoeg. Gebruik daarnaast zo min mogelijk zeep of shampoo.
 • Smeer je baby na het badje of douchen in met een neutrale vette crème om het huidje te beschermen.
 • Probeer zo lang mogelijk borstvoeding te geven, op deze manier krijgt je baby antistoffen binnen.
 • Houd het huis stofvrij zodat je geen huisstofmijt hebt.
 • Houd de huid van je baby vet met een neutrale, parfumvrije, vette crème
 • Zonlicht heeft een positief effect op eczeem. Dagelijks even wat zonlicht meepakken is dus goed. Smeer je kleintje wel goed in!
 • Ga altijd naar de dokter als je eczeem bij je baby vermoedt. De dokter kan crèmes voorschrijven die goed werken tegen eczeem

Eczeem behandeling via huisarts

Als je met je baby naar de huisarts gaat kan de huisarts je zeer effectieve zalf voorschrijven. Zoals hormoonzalf met corticosteroïden. Deze stoffen remmen de ontstekingsreactie in de huid en kunnen de jeuk verlichten.

Eczeem baby zalf

Soms kunnen kleine en beginnende plekjes eczeem bij je baby al goed behandeld worden door neutrale en vette crème. In dat geval is een hormoonzalf nog niet nodig. Neutrale crème schijnt ook te helpen om eczeem te voorkomen. Smeer je baby dus voor de zekerheid 1 of 2 keer per dag in om uitdroging te voorkomen. Eczeem baby zalf die goed is:

 • Cetomacrogol zalf (bijvoorbeeld van merk Vaseline)
 • Lanette zalf of crème (Vaseline)
 • Koelzalf
 • Droge huid zalf van Drs Leenarts


vadersschapsverlof 2019