banner header biostime 2
Baby

Duimen afleren bij de baby

Baby’s hebben van nature een hele sterke zuigbehoefte. Om deze behoefte te stillen gaan baby’s ook vaak duimen, sommige doen dit zelfs al in de baarmoeder! In de eerste 6 maanden is duimen helemaal niet verkeerd en juist goed. Na deze maanden verliest het zijn functie en kun je beginnen aan een lastige taak: het duimen afleren.

banner moederfiets fietsvoordeel

Dat is veel makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als je baby nog jong is. Stel daarom de grens op de leeftijd van 4 tot 5 jaar oud. Dan moet het echt gedaan zijn met de pret. Het gaat lastig worden, maar hopelijk heb je wat aan onze tips om het duimen af te leren!

Wanneer duimen afleren?

Artsen zullen je vertellen dat je het beste het duimen kunt afleren voor het eerste levensjaar. De reden hiervoor is dat het duimen geen functie meer heeft en het eerder een (slechte) gewoonte wordt dan noodzaak. Maar meestal is je kind dan nog te jong om te begrijpen waarom ze die fijne gewoonte moeten afleren. Probeer het wel altijd.

Lukt het niet, zorg er dan voor dat je kind er in ieder geval mee stopt als hij of zij 4 tot 5 jaar is. Vanaf die leeftijd kan het duimen namelijk permanente gevolgen hebben voor het gebit van je kind. Dat komt omdat dan de blijvende tanden gaan doorkomen.
duimen afleren tips

Wat zijn de gevolgen van te lang duimen

De nadelige gevolgen van te lang duimen zijn:

 • Het gebit gaat scheef staan.
 • Onduidelijk gaan praten zoals slissen. Dit wordt veroorzaakt doordat het puntje van de tong slapper wordt door duimen.
 • Te veel door de mond ademen wat gaatjes, keelpijn, hoesten en oorontsteking kan veroorzaken.

Meer informatie over duimen kun je lezen in onze blog: baby leren duimen.

banner babypark sale

Duimen afleren tips

Het duimen afleren is moeilijker dan je kind afleren op de speen te sabbelen. Dat komt omdat je een speen makkelijker kunt verbannen. Een duim zit nu eenmaal aan je kindje vast en is dus altijd en overal beschikbaar.

Als je kind 4 of 5 jaar oud is, is hij of zij echter wel op een leeftijd dat je dingen kunt uitleggen. Duidelijk communiceren met je kind is heel belangrijk. Het gaat je namelijk niet lukken als je kind niet gemotiveerd is. Probeer daarnaast de volgende tips eens uit:

 • Kies een rustige periode uit waarbij je kind ontspannen is en niet onder een bepaalde druk staat.
 • Breng de momenten in kaart dat je kind gaat duimen. Misschien is er een duidelijke aanleiding zoals verveling of vermoeidheid.
 • banner babypark sale
 • Begin met het duimen afleren overdag.
 • Leg duidelijk aan je kind uit waarom het goed is om te stoppen met duimen. Staat je kind ervoor open? Maak dan afspraken over hoe je kind kan gaan minderen, begin dus met minderen overdag.
 • Mocht je een keuze hebben, kies je dan voor een speen of toch voor de duim?

 • Duimt je kind veel om zichzelf te troosten om tot rust te komen? Biedt dan alternatieven aan en leidt je kind af. Dit kun je doen door je kind op schoot te nemen of een spelletje te doen.
 • Beloon je kind als hij of zij bijvoorbeeld een halve dag of een middag niet heeft geduimd. Een simpel compliment kan al wonderen doen, maar je kunt het ook leuker maken. Bijvoorbeeld door een grote kalender te maken. De dagen of middagen dat je kind niet heeft geduimd krijgen een mooie sticker.
 • Schakel een ‘autoriteit’ in als je kind jouw woorden niet overtuigend vindt. Denk bijvoorbeeld aan de tandarts.
 • Word niet boos als je kind toch duimt, dat werkt namelijk averechts en voor je het weet is de duim weer het beste vriendje van je kind. Spreek je kind daarom rustig aan.
karel en zijn duimpje duimen afleren

Leuk boek om voor te lezen om je kind het duimen af te leren.

Duimen ’s nachts afleren

Het duimen afleren overdag zal al een uitdaging worden, maar het ’s nachts afleren is vaak nog moeilijker. Dat komt omdat het duimen waarschijnlijk een hele goede manier was voor je kind om in slaap te komen. Daarnaast gebeurt het vaak onbewust en helaas is het onderbewustzijn niet altijd voor reden vatbaar. Tijd dus om wat andere trucjes uit de kast te halen:

 • Plak een pleister om de duim zodat die een stuk minder lekker smaakt.
 • Doe een vingerpoppetje om de duim.
 • Trek je kind een washandje of handschoen aan. Dan is het sowieso al onmogelijk om te duimen. Er zijn hiervoor speciale handschoentje verkrijgbaar met de naam ‘Thumbguards’.
 • Koop bij de drogist een speciaal smeerseltje om het duimen af te leren. Dit kun je op de nageltjes van je kind smeren. Het goedje smaakt allesbehalve lekker en je kind zal niet zo snel nog eens de duim in het mondje steken.
 • Houd vol!

beste babyfles banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!