Zwanger wat nu? Zwanger Worden Zwangerschap

Ben ik zwanger?

Zwanger worden is een magisch proces waarbij het moment dat je daadwerkelijk zwanger bent, voelt als een droom waarvan je baby het wondertje is. Met jou zijn er ontelbaar veel vrouwen die proberen zwanger te worden. Maar wanneer weet je nou of je echt zwanger bent? In dit artikel proberen we zoveel mogelijk de belangrijkste hamvraag ‘ben ik zwanger‘ te beantwoorden. Want uiteindelijk is het antwoord op die vraag, een antwoord dat voorgoed je leven gaat veranderen!Ben ik zwanger: De bloemetjes en de bijtjes

Laten we bij het begin beginnen. Je kunt natuurlijk niet zwanger worden als je geen geslachtsgemeenschap hebt. En daarnaast is de kans op een baby in je buik nihil als je aan de anticonceptie zit. Als laatste kan zwanger worden best snel gaan of het is een erg langdurig proces vol tegenslagen. En uiteraard is er ook nog een middenweg.

Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat het ongeveer een jaar kan duren voordat je in blijde verwachting bent. Dit betekent dus dat geduld een schone zaak is. Leg er dus nooit teveel druk op en vergeet ook niet om geregeld te vrijen. In alle drukte vergeten we soms het allerbelangrijkste van zwanger worden: geregeld seks hebben. Lees hier meer over in ons artikel als zwanger worden niet lukt.
ben ik zwanger worden

Een goede gezondheid belangrijk voor vruchtbaarheid

Om zwanger te worden moet het eitje van de vrouw bevrucht worden door een zaadcel. Dit klinkt heel simpel maar is het in werkelijkheid niet. Of het zaadje daadwerkelijk het eitje kan bevruchten is afhankelijk van een aantal zaken zoals de gezondheid en vruchtbaarheid van de man en de vrouw. Hoe gezonder beide zijn hoe groter de kans is op een baby.

Je kunt zelf een aantal kleine dingen doen om ervoor te zorgen dat je in optimale gezondheid start met het proberen. Denk bijvoorbeeld aan supplementen die je in kunt innemen en vergeet het belang van gezonde voeding niet. Een voorbeeld is dat vrouwen voordat ze zwanger zijn al kunnen starten met het innemen van foliumzuur. Daarnaast spelen andere vitamines en mineralen nog een belangrijke rol in de ontwikkeling van je kindje zoals vitamine D.

Voeding en vruchtbaarheid zijn twee elementen die met elkaar verbonden zijn dat geldt voor mannen en vrouwen. Als je gezond en gevarieerd eet ben je zelf gezonder en fitter en dat geldt ook voor je eicellen en zaadcellen. Tevens is het verstandig om ongezonde gewoontes zoals roken en het drinken van alcohol al flink te beperken of beter nog: niet meer te doen. Want roken en veel alcohol drinken voor je zwangerschap is schadelijk!

De bevruchting

Een aantal dagen per maand is een vrouw vruchtbaar. In die periode is het dus cruciaal om seks te hebben. Als je wilt weten wanneer jouw vruchtbare dagen zijn dan kun je jouw eisprong berekenen of gebruik maken van onze vruchtbaarheidskalender. Andere manieren om te bepalen of je rond de periode van je eisprong zit is door een ovulatietest te doen of door de positie van de baarmoedermond te voelen. Als laatste kun je jouw temperatuur meten.
vruchtbaarheid van de man bepalen
Als je geslachtsgemeenschap hebt op je vruchtbare dagen dan is de kans op bevruchting heel groot. Zodra de man klaar komt schieten er duizenden zaadcellen bij de vrouw naar binnen die zich zo snel mogelijk een weg proberen te banen naar je baarmoeder. (video bevruchting) Als daar op dat moment een eitje aanwezig is dan zullen de overgebleven zaadcellen (vele sneuvelen onderweg) proberen het eitje binnen te dringen met hun kop. Als dat is gelukt is je eitje bevrucht.

Het klinkt misschien vreemd, maar als we praten over zwangerschap dan zeggen we dat je op dat moment twee weken zwanger bent. Lees hier meer over in de zwangerschapskalender.

Zwanger worden tips

We hebben je al een paar kleine tips gegeven die kunnen helpen om sneller zwanger te worden:

 • gezonde voeding;
 • bepaalde vitamines en mineralen (zowel mannen als vrouwen);
 • regelmatig seks (om de dag schijnt het beste te zijn);
 • je eisprong berekenen en vooral in de drie dagen voor en op de dag van je eisprong regelmatig vrijen.

Quiz ben ik zwanger
Bovenstaande tips zijn eigenlijk wel de belangrijkste tips om zwanger te worden. Daarnaast zijn er nog veel meer andere mythes en trucs over zwanger worden. Je kunt ze uitproberen, je weet immers maar nooit!

Ben ik zwanger? Hoe weet je of het is gelukt?

Heb je regelmatig seks gehad en met name in je vruchtbare periode? Dan wordt het natuurlijk heel spannend. Want nu is de grote vraag: ben ik zwanger? Als je eitje is bevrucht is de volgende stap dat het eitje zich gaat innestelen in de baarmoeder. Dit gebeurt meestal in je vierde week van je menstruatiecyclus. Of als je telt in zwangerschapsweken gebeurt dit wanneer je drie weken zwanger bent.

Als het eitje zich gaat innestelen zal je merken dat je menstruatie uitblijft. Dit kan het eerste teken zijn dat je zwanger bent. Op dit moment gaat je lichaam ook behoorlijk wat hormonen aanmaken. Heb je in één keer last van ochtendmisselijkheid? Gefeliciteerd, dat betekent dat je zwanger bent! Wil je het echt zeker weten dan is het goed om een (online) zwangerschapstest te doen. Of een echte zwangerschapstest, deze meet de hoeveelheid hCG hormonen in je bloed.
zwangerschapssymptomen of zwangerschapstekenen

Ben ik zwanger: Symptomen zwangerschap

Het eerste teken dat aangeeft dat je mogelijk zwanger bent is het uitblijven van je menstruatie. Maar er zijn nog andere symptomen die antwoord kunnen geven op de vraag ‘ben ik zwanger’. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Gevoelige borsten

  Je borsten zijn wat gespannen en als je ze aanraakt voelt dat heftiger dan anders. Het is ook mogelijk dat je borsten wat opzwellen.

 • Beter ruiken

  Is je favoriete parfum in één keer te veel voor je? Of ruik je vanaf 3 meter al of iemand heeft gerookt? Als je zwanger bent, neemt je reukzin toe en kun je sommige luchtjes minder goed verdragen.

 • Misselijk zijn

  Eén van de meest vervelende zwangerschapskwaaltjes is ochtendmisselijkheid. Of beter gezegd: algehele misselijkheid want het kan de hele dag aanwezig zijn. Sommige vrouwen hebben hier erg veel last van en hangen geregeld boven de wc terwijl andere vrouwen hier niets van merken (dan ben je één van de gelukkigen). De misselijkheid wordt veroorzaakt door de hormonen en pas vanaf het moment dat je 12 weken zwanger bent neemt dit af.

 • Meer plassen

  Het kan zijn dat je vaker moet plassen dan voorheen.

 • Vermoeidheid

  Je lichaam is in het begin van je zwangerschap hard aan het werk. Zo gieren de zwangerschapshormonen door je lichaam en is je kindje elke week weer flink verder ontwikkelt. Het is dus niet vreemd dat je behoorlijk moe bent!

Tijdens je zwangerschap zal je met meer zwangerschapskwaaltjes te maken krijgen. Als je hier veel last van hebt moet je maar zo denken: het is maar tijdelijk en voor een heel goed doel! Ben je benieuwd hoe jouw kind zich van week tot week ontwikkeld in jouw buik? Op onze website kun je van elke week tijdens je zwangerschap lezen hoe de ontwikkeling van je kindje verloopt, wat er in je lijf gebeurt en waar je op kunt letten in die week. Bekijk hiervoor de zwangerschapskalender.

Belangrijke tips tijdens je zwangerschap

De ontwikkeling van je kindje gaat redelijk vanzelf, maar jouw persoonlijke gezondheid speelt nog steeds een ontzettend grote rol, zeker voor de ontwikkeling van je kindje. Denk bijvoorbeeld aan je voeding. Er zijn een aantal dingen die je wel of niet kunt eten tijdens je zwangerschap. Rauw vlees en vis kun je bijvoorbeeld beter laten staan omdat deze schadelijke bacteriën bevatten. Daarnaast spelen een aantal voedingssupplementen tijdens de zwangerschap een grote rol.

Naast voeding en supplementen is beweging ook belangrijk. Beweging kan goed helpen tegen bepaalde zwangerschapskwaaltjes zoals vermoeidheid en spataderen. Vooral in het begin kun je nog prima sporten tijdens je zwangerschap. In een later stadium kun je bepaalde sporten beter niet meer doen zoals bergbeklimmen, watersporten, zware intervaltrainingen en duiken.

Zwanger worden voorbereiden

Als je al geruime tijd weet dat je aan kinderen wilt beginnen is een goede voorbereiding altijd goed. Bereid je dus zoveel mogelijk voor op de zwangerschap door hier veel over te lezen. Daarnaast kan het ook erg helpen om jezelf te informeren over de bevalling. Zeker wanneer het moment van de bevalling steeds dichterbij komt is het goed om te weten hoe je bijvoorbeeld echte weeën kunt herkennen of hoe bijvoorbeeld braxton-hick weeën (harde buik) aanvoelen. Op die manier raak je niet snel in paniek als je iets vreemds voelt.

bevalling opwekken trucs tips

Denk ook alvast over bepaalde zaken na zoals wil je borstvoeding of flesvoeding geven. Kies je voor een ziekenhuisbevalling of thuisbevalling en wil je pijnbestrijding of niet? Als laatste kun je natuurlijk nooit te vroeg beginnen met het verzamelen van de babyspullen. Uiteindelijk zal je flink wat nodig hebben, kijk bijvoorbeeld eens naar de baby uitzetlijst. Misschien is het goed om op tijd al wat geld opzij te zetten zodat je jezelf hier niet druk over gaat maken tijdens je zwangerschap.

Maar als eerste is het natuurlijk de kunst om zwanger te worden zodat jouw antwoord op de vraag ‘ben ik zwanger’ volmondig ‘ja’ kan zijn. Wij van zozwanger.nl wensen je heel veel succes in deze prachtige periode en we staan je graag bij door je alle informatie te geven over zwanger worden, zwanger zijn, bevallen en het leven met je kindje.

Reageer

vadersschapsverlof 2019