sale kleertjes header
Baby

Babyzwemmen! Praktische tips voor moeder en baby

Had je al van babyzwemmen gehoord? Zoals de naam het eigenlijk al zegt: je gaat samen met je baby zwemmen. Natuurlijk niet in een normaal zwembad, maar een speciaal baby- of peuterzwembad. Babyzwemmen is goed voor de lichamelijke ontwikkeling van je kleintje en jullie onderlinge band. Meer weten? Lees dan meer over de praktische tips voor babyzwemmen.

baby kleertjes banner

Waarom babyzwemmen?

In het water kan je baby heerlijk vrij bewegen zoals flink met de armpjes en beentjes spartelen. Dat gaat een stuk makkelijker dan ‘op het droge’. Om die reden is babyzwemmen goed voor de fysieke ontwikkeling van je kleintje. Een ander voordeel is dat jullie onderlinge band versterkt, zowel sociaal als emotioneel.




Je bent namelijk constant met elkaar in contact, wat dus super goed is voor jullie ‘bonding’ (en dus ook goed voor papa’s). Als laatste is babyzwemmen ook goed voor de algehele gezondheid van je kind en bevordert het de motoriek. En trouwens, het is ook gewoon ontzettend leuk! Genoeg voordelen dus!

Babyzwemmen vanaf hoeveel weken?

Ga zeker niet te vroeg met je baby een plonsje wagen in het water. Jonge baby’s zijn nog erg vatbaar voor infecties en kunnen nog niet zo goed hun eigen temperatuur regelen. Geadviseerd wordt om te starten met babyzwemmen wanneer je baby 3 tot 6 maanden oud is. Is jouw baby te vroeg geboren of groeit je baby niet goed, vraag dan aan het consultatiebureau wat wijsheid is.

Het is beter om het babyzwemmen uit te stellen of over te slaan als je baby ziek is, last heeft van een oorontsteking, last heeft van de luchtwegen, open wondjes heeft of veel moet hoesten.

Beperk het babyzwemmen tot een half uurtje, dit kun je later iets uitbreiden als je denkt dat het goed gaat. De eerste keren zal het voor je baby behoorlijk vermoeiend zijn.
babyzwemmen met drijvers

Hoe kan je gaan babyzwemmen?

Babyzwemmen kan niet in elk zwembad, maar moet in een speciaal zwembad voor kleine kinderen waarbij de temperatuur van het water rond de 30°C tot 33°C is. Het liefst is de temperatuur buiten het zwembad (luchttemperatuur) ook lekker warm, zo rond de 34°C.

Tevens is het fijn als er ervaren of speciaal opgeleid personeel aanwezig is. Wil je dus gaan babyzwemmen, controleer dan of het zwembad bij jou in de buurt aan deze eisen voldoet. Misschien is er zelfs wel de mogelijkheid om in groepsverband te gaan babyzwemmen. Kun je gezellig met andere ouders en hun baby’s plonsen in het water! Het hoeft overigens niet, je mag ook met zijn tweetjes gaan.

Als je zelf gaat babyzwemmen dan zijn zwembandjes waarschijnlijk wel verplicht, dus neem ze altijd mee. Maar in principe is het babyzwemmen zonder bandjes beter zodat je kind lekker vrij kan bewegen. Het is wel super belangrijk dat je weet hoe je jouw kind goed kunt vasthouden. Vandaar dat je eerst moet weten of er ervaren personeel aanwezig is.

zwitsal box banner

Ga je babyzwemmen, neem dan het volgende mee:

Lees hier wat je nog meer nodig hebt als je voor het eerst gaat zwemmen met de baby!
babyzwemmen voorbereiden in bad

Praktische tips voor babyzwemmen

Tot slot nog een aantal zeer handige en praktische tips voor babyzwemmen:

  • Laat je baby eerst wat wennen aan water voordat je gaat zwemmen met een baby. Je voorkomt zo dat je met een krijsende baby naast het zwembad staat. Jouw baby laten wennen aan water kan je doen door in jouw kindvriendelijke badkamer jouw baby mee onder de douche te nemen en voorzichtig het hoofdje onder de waterstraal te houden. Je kunt ook samen in bad of met de gieter wat water over je kindje gieten.
  • Kies voor zwemluiers en niet voor een gewone luier. Een gewone luier zuigt water op waardoor je baby zwaar wordt en kopje onder gaat. Dat wil je natuurlijk niet!
  • Vraag van te voren of het zwembad waar je gaat babyzwemmen een aparte omkleedruimte heeft voor baby’s. Dit is ideaal omdat je daar een aankleedtafel hebt met een kussen. Soms zelfs een box waar je jouw kind even in kunt leggen zodat je zelf kunt omkleden.
  • Droog na het zwemmen eerst je baby af en dan pas jezelf.
  • Doe alvast thuis onder je kleding je bikini of badpak aan, dat scheelt in tijd! Vergeet dan trouwens niet om ondergoed mee te nemen voor na het zwemmen.
  • Neem makkelijke kleding mee zodat je snel bent aangekleed na het zwemmen.
  • Geef je baby vlak voor het zwemmen geen voeding, laat hier een uur tussen zitten.
  • Babyzwemmen is intensief voor die kleine, dus grote kans dat je baby na het zwemmen honger heeft. Zorg er daarom voor dat je voeding bij je hebt, of dat je ergens rustig borstvoeding kunt geven.
  • Informeer altijd voordat je naar een zwembad gaat of baby zwemmen daar mogelijk is. Vraag ook of ze speciale babykleedkamers hebben en of er een magnetron en box aanwezig is.


Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019