Wat was de datum van de eerste dag van jouw laatste menstruatie?

Jouw cyclus lengte in dagen:

Vul jouw mailadres in om wekelijks op de hoogte te blijven van de voortgang van jouw zwangerschap

Ik geef toestemming aan zozwanger om wekelijks een mail met informatie over de voortgang van mijn zwangerschap te sturen.

Zwangerschap

Autorijden tijdens de zwangerschap

Misschien denk je er van tevoren niet zo over na. Totdat je jezelf met een flinke toeter achter het stuur probeert te wurmen. Dan kun je misschien wel even denken: ‘Mag ik eigenlijk wel autorijden tijdens de zwangerschap?’ In deze blog lees je of je mag autorijden als je zwanger bent en tot wanneer, of je wel verzekerd bent en wat de juiste manier is om je autogordel om te doen.38 weken zwanger autorijden

In principe mag je gewoon autorijden tijdens de zwangerschap. Toch wordt het vaak afgeraden om nog auto te rijden in de laatste maand van je zwangerschap en dus al helemaal vanaf de 38ste week. Het mag wel, maar misschien beter van niet. Een reden is dat de hoeveelheid vruchtwater afneemt in je laatste maand. Dat betekent dat je baby minder goed beschermd is een daarom eerder iets kan oplopen bij een ongeluk.

Let op bij lange autoritten tijdens zwangerschap

Met name in je laatste maanden kunnen lange autoritten wat lastiger zijn. Houd hier dus goed rekening mee als je een flink stuk moet autorijden tijdens de zwangerschap. Plan bijvoorbeeld wat pauzes in zodat je even je benen kunt strekken. Dit is goed voor je bloedsomloop en voorkomt trombose.

Tevens zijn deze pauzes ook goed om je bekken en rug even te ontlasten. Het kan namelijk gebeuren dat je hier bij een lange rit last van krijgt. Mocht je niet de bestuurder zijn dan kan het helpen om je stoel eens lekker achterover te zetten. Misschien kun je meteen even een tukkie doen!

Zo draag je de autogordel tijdens zwangerschap

Veel zwangere dames dragen de autogordel verkeerd bij het autorijden tijdens de zwangerschap. Dan bedoelen we voornamelijk in de maanden dat je buik serieuze proporties heeft aangenomen.

autogordel tijdens zwangerschap speciale autogordel voor zwangere vrouwen

Kijk hier voor de speciale autogordel voor zwangere vrouwen!

Zorg er altijd voor dat het gedeelte dat over je heup gaat, onder je buik zit. Het gedeelte van de gordel dat normaal gesproken diagonaal over je buik zit, schuif je nu tussen je borsten en boven je buik langs.

Autorijden zwangerschap verzekering

Je bent gewoon verzekerd als je gaat autorijden tijdens de zwangerschap. De enige die niet verzekerd is, is je baby. Zoek daarom even uit of je autoverzekering de dekking ‘schadeverzekering inzittenden’ heeft. Mocht je in een ongeluk belanden dan zijn alle inzittenden verzekerd. Wel een fijn gevoel voor als je baby er is!

Zwanger autorijden airbag

Bij het autorijden tijdens de zwangerschap is het niet nodig om de airbag uit te schakelen. Een airbag is niet gevaarlijk voor je kleintje in de buik. Sterker nog: een airbag kan ook tijdens je zwangerschap de harde klap veilig opvangen. De enige manier waarop een airbag wel gevaarlijk kan zijn is wanneer je geen gordel draagt of alleen een heupgordel.
38 weken zwanger autorijden

Wanneer autorijden na bevalling?

Direct na de bevalling in de auto stappen en naar huis scheuren is misschien niet zo’n goed idee. Een bevalling vraagt gruwelijk veel van je lijf. Het is daarom belangrijk dat je goed herstelt en het rustig aan doet. Misschien heb je wel hechtingen die minder prettig zijn of ben je nog heel moe.

Doorgaans is het advies om de eerste twee weken niet achter het stuur te kruipen. In ieder geval niet voor een lange autorit. Heb je een keizersnede gehad, vraag dan aan je arts wanneer je weer mag autorijden.

Wanneer kun je beter niet autorijden tijdens de zwangerschap?

Zoals gezegd kun je beter in de laatste maand niet meer achter het stuur kruipen. Daarnaast moet je ook opletten met autorijden tijdens de zwangerschap als je last hebt van hoge bloeddruk, bepaalde zwangerschapsziektes, je een hoog risico hebt op complicaties, ernstige bloedarmoede hebt of een vergrote kans op vroeggeboorte. Overleg dan altijd met je arts of het verstandig is.

zwangerschapscursus promo