header banner hema
Thuis- of ziekenhuisbevalling

Alles over de ziekenhuisbevalling

Als je zwangerschap verloopt zonder vreemde complicaties of afwijkende dingen dan heb je een keuze: thuisbevalling of ziekenhuisbevalling. Beide bevallingen hebben voor- en nadelen en de keuze is geheel aan jou. Geef je de voorkeur aan bevallen in je eigen omgeving omdat je zo meer kunt ontspannen dan is een thuisbevalling meer jouw ding. Wil je het zekere voor het onzekere nemen dan kun je beter kiezen voor een ziekenhuisbevalling.

startersbox zwitsal banner

Bij een ziekenhuisbevalling zijn er twee mogelijkheden, een poliklinische bevalling en een klinische bevalling. Het verschil tussen deze twee is dat de klinische bevalling door een gynaecoloog gedaan wordt. Dit gebeurt dus als je door complicaties of medische indicatie gedwongen bent je kindje in het ziekenhuis op de wereld te zetten.
Hieronder vind je meer informatie over beide mogelijkheden bij een ziekenhuisbevalling.
ziekenhuisbevalling poliklinisch klinisch voordelen

Poliklinische bevalling, bevallen zonder medische noodzaak

Poliklinische bevalling is een bevalling in het ziekenhuis zonder medische noodzaak. Voordat je moet bevallen kun je hiervoor kiezen in plaats van een thuisbevalling. Tijdens de poliklinische bevalling word je begeleid door je verloskundige of je kraamverzorgster. 

Op het moment dat je het gevoel hebt dat je bevalling is begonnen bel je eerst de verloskundige. Je hoeft dus niet meteen naar het ziekenhuis te gaan. De verloskundige komt bij je thuis en bekijkt hoe ver de ontsluiting is. Pas wanneer je ontsluiting rond de 5 centimeter is ga je naar het ziekenhuis.

Klinische bevalling, bevallen met medische indicatie

Soms heb je geen keus en moet je door medische indicatie in het ziekenhuis bevallen. Bij deze ziekenhuisbevalling wordt je bijgestaan door een gynaecoloog en begeleidt door een klinische verloskundige. De medische oorzaken waardoor je moet kiezen voor een ziekenhuisbevalling zijn:

Meestal weet je van tevoren dat je een klinische bevalling hebt. In geval van een stuitligging wordt het pas tegen het einde van je zwangerschap duidelijk dat je een klinische bevalling te wachten staat.

blije doos banner

Voordelen ziekenhuisbevalling

De voordelen waarom je toch voor een ziekenhuisbevalling kiest, zijn:

  • Het feit dat alle specialisten op steenworp afstand zijn, kan je een geruststellend gevoel geven;
  • Alle medische middelen en specialisten zijn in de buurt mochten er complicaties optreden;
  • Het is niet nodig om bij complicaties halsoverkop nog naar het ziekenhuis te gaan, omdat je daar al bent. Dit scheelt je veel stress.

Bevallen in het ziekenhuis: Wanneer bellen?

Zoals we al aangeven bel je eerst je verloskundige op als je het gevoel hebt dat de bevalling is begonnen. Hij of zij zal je ruim van tevoren uitleggen wanneer je kunt bellen. Meestal kan je bellen op het moment dat:

  • De vliezen gebroken zijn;
  • De weeën regelmatig opkomen, zo om de 5 minuten;
  • Je al meer dan 2 uur weeën hebt;
  • Je vaginaal bloed verliest.

Het is dus niet nodig om meteen te bellen zodra je de eerste wee voelt. Het kan namelijk nog uren duren voordat je gaat bevallen. Lees hierover meer bij de latente fase van de bevalling en de andere fases.

blije doos banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019