sale kleertjes header
Zwangerschapskalender

25 Weken zwanger

Het moment is aangebroken dat je 25 weken zwanger bent. Ben je stiekem al een beetje aan het aftellen?
Je buik en dus ook je baby groeit nog steeds en je baby is nu net zo groot als een koolraap. In centimeters is dit 32 centimeter en het gewicht zit al op de 650 gram.

beste babyfoon bol.com

Vanaf nu zwemt je baby wat minder rond in het vruchtwater omdat er minder ruimte is. Dat is voor je baby overigens niet erg en voor jou en je partner juist leuk. Je partner kan nu duidelijk de schopjes van je baby voelen!
Omdat je baby wel nog steeds in beweging is, zal hij of zij telkens andere posities in de baarmoeder aannemen. Soms ligt je kindje met het hoofdje omhoog en soms weer naar beneden. Het duurt nog wel een tijdje voordat je baby in een positie blijft liggen tot de geboorte. Maak je dus niet ongerust als je baby in een stuit ligt.

Hartje baby luisteren met een wc-rol

Het is mogelijk dat je partner het hartje van jullie baby kan horen door een lege wc-rol. Zet de wc-rol ongeveer 10 centimeter onder je navel. Vervolgens even luisteren en beetje bij beetje verschuiven totdat het hartje hoorbaar is. Het hartje van je baby klopt ongeveer 2 keer zo snel als jouw hart, dus het verschil moet duidelijk te horen zijn!

Er zijn ook apparaten te koop om thuis naar het hartje van je baby te luisteren net als bij de verloskundige, met een Doppler apparaat.
vijfentwintig 25 weken zwanger

25 weken zwanger: In de zwangerschapskalender volg je de ontwikkeling van je baby van week tot week

Steeds meer een echte baby

Sinds vorige week is de baby bezig met het kweken van wat vet. Nu je 25 weken zwanger bent gaat dit rustig door. Doordat hij steeds meer vet krijgt wordt het huidje iets strakker getrokken zodat hij of zij er minder rimpelig uit ziet. Daarnaast krijgt het huidje steeds meer een roze kleur doordat de haarvaatjes gevuld worden met bloed.

aerosleep babymatras veilig slapen

Onweerstaanbare buik bij 25 weken zwanger

Waarschijnlijk kun je het zelf niet laten om vaak even over je buikje te wrijven. Nu je buik erg zichtbaar is, zal je merken dat andere mensen ook als een magneet naar je buik worden getrokken. Waarschijnlijk wordt eerst je ongeboren kindje begroet en dan jij pas. Sommige vrouwen ervaren dit soms als minder prettig. Als je het vervelend vindt dat iedereen aan je buik zit, kun je dat het beste meteen aangeven. Het is immers jouw lichaam!

Lees ook: Wil je weten wat jouw ideale gewicht is bij 25 weken zwangerschap?

Harde buiken of oefenweeën

Hoewel de baby nog wel eventjes goed zit in je buik, kan het voorkomen dat je wanneer je 25 weken zwanger bent je last krijgt van harde buiken. Harde buiken worden ook wel oefenweeën,voorweeën of Braxton-Hick weeën genoemd. Wanneer je deze voelt betekent dit dat je baarmoeder aan het samentrekken is.

Voor je baarmoeder is dit een oefening voor wanneer het er echt op aankomt. Maak je dus niet meteen ongerust en het betekent niet dat je gaat bevallen. Een harde buik is niet schadelijk voor je baby, maar is vaak wel een teken dat je het wat rustiger aan moet doen.

Zorg dat je voldoende vis eet

Tijdens je zwangerschap en wanneer je straks borstvoeding geeft is het belangrijk om voldoende (vette) vis te eten. In vis zit namelijk een erg belangrijk omega-3-vetzuur met de naam DHA. Dit vetzuur draagt bij aan een goede ontwikkeling van de hersenen van je baby, de ogen en het zenuwstelsel. Zorg er daarom voor dat je 2 keer per week vis eet, waarvan 1 keer vette vis.

Lust je geen vis? Zorg dan voor preparaten met DHA.
Meer informatie over wat je het beste wel of niet kunt eten tijdens de zwangerschap vind je hier.

24 Weken zwanger 26 Weken zwanger

de online drogist alles voor moeder en baby banner
vadersschapsverlof 2019